22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

ЧЕСТИТО: Корнелия Нинова стяга куфара за Брюксел

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Шефката на БСП Корнелия Нинова е намерила елегантен начин да се оттегли от партията, обясняват запознати с битките, които кипят в Столетницата. Тя ще поведе листата с кандидатите за евродепутати в изборите, насрочени за юни 2024 г. Дотогава има достатъчно време, за да разгърне кампанията си, като преди това подготви и свой наследник, съобщи „Уикенд“.

Известно е, че БСП под ръководството на Нинова се сви до бутикова формация, а броят на избраните депутати-социалисти пада надолу след всеки поредни парламентарни избори. За капак и довчерашни знакови имена от БСП, като Мая Манолова, Валери Жаблянов, Костадин Паскалев, Татяна Дончева се събраха в „Левицата”, а пробитият кмет на Перник Станислав Владимиров с право бе отлюспен от партийните редици.

Всички те обаче се конкурират с Нинова на изборите. Да не говорим за т.нар. вътрешнопартийна опозиция, която не се отказва и упорито иска оставката на председателката.

Сега на сцената излезе и Ваня Григорова и тя, добра или лоша, синдикалистка или хулиганка, явно не е лишена от харизма и доста успешно вече засенчва Корнелия Нинова като лидер на лявото.

Проверка по рама

Най-приближените на соцшефката като зам.-председателя на парламентарната група на „БСП за България” Иван Ченчев и другият виден бесепар и зам.-председател на партията Атанас Зафиров вече обикалят из телевизиите да обясняват, че Ваня Григорова е предателка, понеже БСП я подкрепили, а тя веднага след изборите се отрекла от тях и не спряла да повтаря по студията „аз”. Това пък обиждало и неглижирало, по техни думи, усилията на членовете и симпатизантите на БСП. Сакън, някой да не си помисли, че Нинова вижда в Григорова личен конкурент!

На свой ред напористата Ваня също заяви: „Не съм конкурент на Корнелия Нинова”. И това сигурно е вярно, но може би само за шефското място в БСП, на която Григорова не е член. Това обаче  не пречи тя да направи нов ляв политически проект, като анализатори считат, че може да има и успех в това начинание. Григорова с типичния си изказ призова „хората, които са се напрегнали на „Позитано”, да пият чай и да се успокоят”.

И това е само началото. Явно предстои да видим и чуем и по-твърда размяна на думи и дела. 

Затова оттегляне в Брюксел е най-добрият вариант пред Нинова за измъкване от кашата, забъркана в БСП, обясняват източниците ни. Подобен ход навремето направи Сергей Станишев, който след като беше премиер и шеф на БСП, намери тих пристан в европарламента. 

Източниците ни обаче се чудят какво ще прави Нинова в Брюксел, след като европейските ценностите са в разрез с нейните. Да припомним само, че тя е от острите противници на Истанбулската конвенция. Понеже вероятно не я е чела или защото иска да се хареса на електората си, Нинова от парламентарната трибуна обяви измишльотината, че този документ въвежда „трети социален пол, различен от биологичния мъж или жена”. Да не говорим и за твърдата й позиция, че не трябва да се дава оръжие на Украйна, за да приключела войната, вероятно в полза на Путин.

Корнелия Нинова обаче още преди години показва, че умее да преобръща позициите си на 180 градуса. При управлението на Иван Костов тя е „тъмносиния” приватизаторка. От 1997 до 2005 г. управлява „Техноимпекс”, една от най-големите външнотърговски компании в страната, която изпраща работници, специалисти и съветници на работа в чужбина и има представителства на много места по света.

Магазин за Акумулатори

Преди да стане директорка на тази фирма, Нинова има скромен трудов стаж от около 2 години като стажант-съдия в Градския съд, юрисконсулт в Столичната община и в БТК и следовател. На 28 години тя е не само шефка на „Техноимпекс”, но е наместена и в борда на „Техноимпортекспорт”. Тогавашният икономически министър Петър Жотев пък споделя, че лично премиерът Иван Костов му е подал Нинова.

През 2005 г. обаче следва рязък обрат и тя е вече зам.-министър и дясна ръка на тъмночервения Румен Овчаров, който ръководи огромното министерство на икономиката и енергетиката. Известно е, че от там и двамата си тръгва с огромен скандал и подозрения за корупционни схеми. Това обаче не пречи на Нинова да оглави БСП.

Материалът ЧЕСТИТО: Корнелия Нинова стяга куфара за Брюксел е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ