4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Честото събуждане в 3 часа през нощта издава тези заболявания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Въпреки че невинаги е възможно да се определи точната причина, поради която човек се събужда в 3 сутринта, разбирането на често срещаните причини за нарушения на съня може да помогне на хората да спят по-добре през нощта“, споделя руския лекар д-р Ирина Андреева.
Тя споделя, че причините за нощните събуждания са различни. Ако нощното събуждане е провокирано от медицински състояния, най-често подозренията падат върху следните – сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и неврологични разстройства.

Лек за безсъние, висок холестерол и нерви – просто сложете 20 капки от това в млякото си
„Високото кръвно налягане, сърдечните заболявания и инсултът са свързани с лошо качество на съня, включително събуждане по време на сън“, допълва експертът.

Тези състояния влошават качеството на съня поради лошо кръвообращение, тъй като тялото разчита на повишен кръвен поток както по време на не-REM, така и по време на REM фазите на съня. Друго разстройство, свързано с нощното събуждане, са респираторни заболявания като сънна апнея.
„В допълнение към обструктивната сънна апнея, други дихателни нарушения като астма и хронична обструктивна белодробна болест могат да нарушат съня през нощта“, пояснява д-р Андреева.

Проверка по рама

Лекар: Яжте този зеленчук и ще забравите за безсънието и настинките през зимата
Честите признаци на дисфункция на дихателните пътища включват събуждане със сухота в устата и сутрешно главоболие. И накрая, неврологичните разстройства са третата най-честа причина за нощни събуждания.

Въпреки че е нормално преминаването през редица промени в моделите си на сън с напредване на възрастта, хората със състояния като деменция, Алцхаймер и Паркинсон са по-склонни да се оплакват от нощни събуждания и проблеми със заспиването.

Лекар: Този лек бори безсънието и нормализира кръвното за 10 дни
Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение!

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ