28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Четири основни въпроса за това дали Америка е изправена пред фалит и какво заплашва той

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През последните дни американски политици все по-често говорят за подобен сценарий, а преговорите между Байдън и лидерите на Конгреса в Белия дом показаха, че позициите на страните по този въпрос все още са изключително далеч. Вярно ли е, че Америка може да фалира и до какво ще доведе това – в материала на „RG“.

Къде националният дълг на САЩ имаше лимит?

Конгресът на САЩ за първи път регистрира в законите тавана на националния дълг през 1917 г., според който Министерството на финансите на страната не може да емитира нови държавни облигации за финансиране на дейността на правителството над този лимит. Превишаването му може да лиши федералното правителство на САЩ от възможността да извършва много бюджетни плащания, както и дългове и лихви по тях.

Формално още през януари американските власти достигнаха тавана на заемите, който сега е определен на 31,4 трилиона долара. Оттогава Министерството на финансите на САЩ използва спешни мерки за плащане на сметките, но скоро, както уверява министърът на финансите Джанет Йелън, те също ще свършат.

Какво заплашва фалит на американската икономика?

Съветът на икономическите съветници на Белия дом публикува прогнози, според които краткосрочен фалит ще доведе до спад на БВП на САЩ с 0,6 процента и закриването на половин милион работни места в страната. Продължителното неизпълнение на задълженията ще „свали“ БВП с 6,1 процента, ще доведе до загуба на 8,3 милиона работни места и срив на фондовите пазари с 45 процента.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че евентуален фалит в САЩ ще предизвика „глобална несигурност относно долара“ и ще удари репутацията на страната, провокирайки нестабилност на пазарите.

Проверка по рама

Какви са позициите на страните?

Преди няколко седмици републиканците направиха доста успешен първи ход, като успяха да преодолеят вътрешнопартийните различия по този въпрос и да прокарат през Камарата на представителите, която те контролират, законопроект, който одобрява увеличаване на държавния дълг в замяна на съкращения в държавните разходи.

След преговорите в Белия дом лидерите на републиканците в Сената Мич Макконъл и Камарата на представителите Кевин Маккарти организираха сцена за „добро и лошо ченге“ за репортери. Първият изрази увереност в компромис, докато вторият не изключи фалит. Маккарти, припомняйки готовия законопроект на републиканците, обвини Байдън и Ко в нежелание „да си свършат работата, заплашвайки да доведе страната ни до първия фалит в историята“. А група от 43 сенатори републиканци заявиха, че няма да разгледат искането на Байдън за безусловно увеличение на тавана на държавния дълг.

Но Белият дом, изглежда, все още няма да отстъпи и категорично настоява за своите, заплашителни последствия. Байдън нарече условията на републиканците „нежизнеспособни“. Той каза, че затова обмисля възможността да се позове на 14-та поправка на конституцията на САЩ, според която, според тълкуването на юристите на Белия дом, федералното правителство на страната е длъжно да изплати дълговете си във всеки случай. В тяхното разбиране това всъщност означава, че според конституцията властите на САЩ не могат да обявят дефолт, което лишава самото съществуване на лимита на държавния дълг, определен от Конгреса, и развързва ръцете на екипа на Байдън.

В същото време, както посочват американските медии, това противоречи на закона и практиката от последните десетилетия, така че използването на подобен механизъм вероятно ще предизвика ожесточени съдебни битки за правомощията на федералното правителство на САЩ. Министърът на финансите Джанет Йелън в интервю за телевизия ABC каза: „Не трябва да довеждаме ситуацията до точката, в която трябва да преценим дали президентът на САЩ може да реши проблема с държавния дълг. Това ще бъде конституционна криза.“

И така, САЩ ще дефолт или не?

Повишаването на тавана на дълга често е придружено от политически битки в Америка, но настоящият баланс на силите във Вашингтон е особено благоприятен за това. Президентът от Демократическата партия иска да похарчи много за проектите, обещани на неговия електорат („зелена“ енергия, инфраструктура, социална подкрепа) и за нуждите на Пентагона, за който печата облигации и повишава данъците. Конгресмени от Републиканската партия традиционно се застъпват за намаляване на ролята и разходите на федералното правителство. Ако добавим към това нарастващата политическа поляризация и неподатливостта на американските елити, тогава ситуацията наистина изглежда взривоопасна.

Магазин за Акумулатори

Но с цялата драма на изявленията и прогнозите е твърде рано за финансистите да се паникьосват. Подобни апокалиптични оценки се чуват почти всеки път, когато правителството на САЩ се доближи до тавана на държавния дълг. Но през миналия век Конгресът многократно е вдигал горната летва за вземане на заеми. През 2008 г. държавният дълг на Америка надхвърли 10 трилиона долара, а през 2017 г. – 20 трилиона. За последен път властите на САЩ повишиха лимита за заеми през декември 2021 г.: от 28,9 на 31,4 трилиона. Според прогнозата на ресурса statista.com до 2028 г. държавният дълг на САЩ може да надхвърли 40 трилиона долара, а до 2033 г. – 50 трилиона долара.

Понякога компромис се намираше само в последните часове преди крайния срок, но през последните десетилетия Америка никога не е достигала до фалит. В Съединените щати е обичайно да се казва, че те изобщо не са изпадали в неизпълнение, въпреки че някои икономисти смятат тези твърдения за противоречиви, посочвайки например кризата през 1933 г. или техническия неизпълнение през 1979 г.

Победителят в тази игра на нерви обикновено е този, който успява най-много да убеди американците, че другата страна е отговорна за евентуалния фалит с всичките му последствия. Насаждащите безпокойство изявления са съществена част от този спектакъл, в който всяка от страните се стреми да отстъпи възможно най-малко.

Според вестник „Политико“, въпреки категоричните публични изявления на партиите, представители на Демократическата партия вече водят вътрешни дискусии и може частично да приемат условията на консерваторите за съкращаване на държавните разходи, като представят контрапредложение.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ