4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

ЧЕТИВО за Кьовеши: Велико Желев стана милиардер на наш гръб – напуска АПИ и купува „Макларън“, „Кайен“ и „Ламборгини“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

След 20 години на сянка под чадъра на всички власти миналата седмица широката публика научи името на Велико Желев. 55-годишният бизнесмен един от най-големите строителни босове у нас. Те не обичат светлината на прожекторите. Управляват десетки компании, акционери са в стотици, включително зад граница. Общото между всички тях е, че разчитат изцяло на пари от бюджета – общинските и републиканския.
Едва ли на много хора говоря нещо имената Николай Михайлов. Георги Василев, Григор Иванов, Христо Савев. Първият контролира „Трейс Груп“, вторият – „Джи Пи Груп“, третият – „Пътстройинженеринг-Т“, четвъртият – „Грома Холд“ (преди „Агромах“).

Те са сред най-големите фирми, на които държавата плаща за инфраструктура и обществено строителство. Един от тях е и Велико Желев — собственикът на империята „Хидрострой“. На 6 март изненадващо за всички полицаи влязоха в офиса му на столичния бул. „Цар Освободител“, пише „Филтър“.
От няколко години той се помещава в сградата на бившата ДЗИ, която Желев кули от вдовицата на разстреляния през 2005 г. Емил Кюлев. Пътният строител беше изведем от ченгетата и откаран с патрулка към ареста.

Мнозина се учудиха, че става дума за побой и изнудване на негов служител – директора на направление „Строителство“ в друго негово дружество – „Водстрой“. След две денонощия в килия Желев беше освободен с гаранция от 20 хил. лв.
Въпреки че вътрешният министър Иван Демерджиев свърза случая с парите от магистрала „Хемус“, такава връзка от прокуратурата още не е посочена. „Хидрострой“ е една от компаниите, получили прословутите аванси за строителството на магистралата по инхаус процедури. Арестът на един от най-богатите хора в България, и то за изнудване, го провокира да каже, че изнася бизнеса си в чужбина.

Проверка по рама

Дори бившият вътрешен министър Бойко Рашков не посмя да нареди задържането на Желев, въпреки че намекваше за нередности, открити от подчинените му. Той говореше за „един велик и жилав“ бизнесмен, който, след като получил аванс за „Хемус“, превел половината пари в Обединените арабски емирства. А проверките на ГДБОП по случая са приключили преди три месеца.
Първият милион

Днес Велико Желев има истинска империя благодарение на държавните пари, с които е строил инфраструктура. Обектите му са магистрали, пътни възли, жп инфраструктура, обществени сгради, ВиК мрежи. „Хидрострой“ и дъщерните му дружества ударно поддържат и ремонтират пътищата в много общини, включително и Варна.

Точно от морския град тръгва кариерата на Велико Желев. Морската столица е замесена пряко и с първия милион на днешния бизнесмен, който в началото на новия век е обикновен чиновник в областното пътно управление във Варна, което е част от АПИ.
Трамплинът на Желев към големите пари е правителството на НДСВ, което идва на власт през 2001 година. Тогава Велико Желев е забелязан от отговорни фактори в МРРБ в София и лично от министър Валентин Церовски. Така Велико Желев е назначен за шеф на пътното управление във Варна. Тогава е само на 33 години. Заема поста до 2003 г. и става един от любимците на вече покойния Церовски.

Точно той го изтегля в София и го прави свой съветник. Малко по-късно, през април 2004 г., го назначава и за зам.-шеф на АПИ. Остава на поста до юни 2005 година – края на мандата на правителството на НДСВ. След това става директор за няколко месеца, а после е съветник и на Асен Гагаузов в Тройната коалиция.

Магазин за Акумулатори

Точно в този период Велико Желев проправя пътя си към големия бизнес от високата позиция на държавен чиновник, който отговаря за строителството и ремонта на пътищата. Съпругата му Мая Христова вече е в съвета на директорите на приватизираната по време на правителството на Иван Костов „Хидрострой-Варна“.
По-късно там влиза и Иван Желев, брат на пътния шеф, който лично одобрява обществени поръчки и договори за 143 милиона лева към свързаната с него „Хидрострой“, както и към още две дружества, към които има пряко отношение в миналото.

В конкурсите фирмите играят сами, т.е. състезание с един кон. Второто дружество с лъвския пай от поръчки за строителство и ремонти е „Инжстройинженеринг“ на Пламен Стилиянов. В края на 90-те Велико Желев е бил директор на фирмата. Третата е „Пътища и мостове“, която участва в консорциуми с първите две.

През 2005 г. например Велико Желев като шеф на АПИ сключва 4 договора с фирмата на съпругата си Мая Желева „Хидрострой“ и още толкова с фирмите на приближения си Стилиянов. Трите дружества в консорциум печелят договори за зимно поддържане с подписа на Велико Желев за над 70 милиона лева.
Докато Желев е съветник в Строителното министерство при Асен Гагаузов, „Хидрострой“ сключва и 3 договора с МРРБ по програмата ФАР за над 3 милиона евро.

Негов наследник в АПИ е небезизвестният Батко

Докато е на поста като шеф на АПИ Веселин Георгиев, известен като Батко, сключва договори с фирмите на братята си Бойко и Емил за 38 милиона лева пo същата схема, която прави богат Велико Желев. Скандалът „Батко и братко“ обаче надминава всички очаквания и прераства в разследване на прокуратурата и съдебно дело, което приключва окончателно чак през 2016 година с… оправдателни присъди.

Заради Батко тогавашната комисия за отнемане на престъпно имущество, известна като „Кушлев“, започва проверки и на Велико Желев. И в крайна сметка не открива нередности. Причината е тривиална – дотогава няма изискване за деклариране на свързаност в Закона за обществените поръчки, нито има закон за конфликт на интереси.

Те се приемат през 2009 година, за да борят явлението „Батко и Братко“. През това време обаче хиляди стават богати бизнесмени благодарение на държавната си служба, а един от най-богатите е Велико Желев.

Той напуска държавната администрация през 2008 година и веднага оглавява „Хидрострой“, където са съпругата му Мая и брат му Иван. Фирмата вече е подплатена с договори за милиони и има опит в дейностите, които развива успешно при всички власти след това.

Желев не крие благосъстоянието, което е натрупал в АПИ и като съветник на двама министри на регионалното развитие.

Още е първите си дни като бизнесмен си купува мерцедес „Макларън“ за себе си порше „Кайен“ за съпругата и „Ламборгини“ за сина си Виктор, който тогава едва на 19 години.

„Хидрострой“ на фамилия Желеви продължава възхода си в края на управлението на кабинета на Тройната коалиция и не спира нито за минута при ГЕРБ. Има съмнения, че великият и жилав бизнесмен контролира и други компании, които усвояват стотици милиони от държавата, но това тепърва трябва да се докаже.

През 2016 година купува и голямата компания „Водстрой 98“, сменя името й на „ВДХ“ АД и влиза в държавните поръчки за жп инфраструктурата. Точно там е работил и Благой Андонов, по чийто сигнал, че е бит и изнудван от Желев, строителният бос е арестуван.

През годините периодично се появяват и съмнения, че „Хидрострой“, както и други големи изпълнители на инфраструктурни обекти, пестят материали и работата им е некачествена.

Преди ареста му министър Иван Шишков показа и т.нар. ядки от асфалта на няколко ключови магистрали, които доказаха, че са по-тънки с 30% от заложеното в проекта. Велико Желев отрича обвиненията, но по информация на „Филтър“ прокуратурата също работи по случая, както и Европейската на Лаура Кьовеши.

В последните години „Хидрострой“ взема все повече поръчки и увеличава оборотите и печалбите си с нови и нови сделки. Неизменно ползва подизпълнители и доставчици, които вършат основната работа. Излиза и в чужбина, фирмата има офиси в Дубай, Македония и Румъния.

Велико Желев е собственик на хотели, скъпи лимузини, жилища и вили за милиони у нас и в чужбина. Митът, че Желев е свързан само с ГЕРБ, рухва при управлението на четворната коалиция, начело с „Продължаваме промяната“. През юни 2022 г. консорциум с основен играч „Хидрострой“ подписа договор за тунела под връх Шипка за 358 милиона лева. При следващото служебно правителство пък фирми, свързани с Велико Желев, окончателно бяха избрани за изпълнител на един от лотовете на магистралата Русе – Велико Търново.

Материалът ЧЕТИВО за Кьовеши: Велико Желев стана милиардер на наш гръб – напуска АПИ и купува „Макларън“, „Кайен“ и „Ламборгини“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ