26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

Чудо! Осъденият купувач на гласове Янко Янков изритан от Общинския съвет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Общинската избирателна комисия в Стара Загора прекрати вчера пълномощията на съветника Янко Янков, като на негово място влиза Димо Димитров от листата на „Алтернативата на гражданите“. Причината е влязла в сила присъда от ВКС за купуване на гласове, след която, съгласно закона, мандатът следва да се преустанови, за което Novinite-Dnes.eu вече разказа.

Тема на Novinite-Dnes.eu: Осъден купувач на гласове сгази решение на ВКС  – Янко Янков остана общинар

Казусът е дълъг. През 2019 г. започна разследване за купуване на гласове, което през 2023 г. доведе до условна присъда, потвърдена от Върховния касационен съд в средата на март 2024 г.

Съветникът бе осъден на лишаване от свобода“ за 2 години с изпитателен срок от 4 години и глоба  от 12 000 лв.

Въпреки окончателното решение, Янков твърдеше, че е невинен и поиска тълкувателно дело. Но тълкувателните дела засягат съдебната практика, а не „почистват“ досиетата на осъдените.

Проверка по рама

В крайна сметка избирателната комисия, след отлагане на въпроса, го отстрани. Според БНР се е случило без дебати, единодушно. Малко преди заседанието Янков сам обяви публично, че иска мандатът му да бъде прекратен.

Материалът Чудо! Осъденият купувач на гласове Янко Янков изритан от Общинския съвет е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ