Свят

Covid пропуск влиза в сила в Кипър

Игра на Богове -Възходът на падението

От днес живеещите в Кипър трябва да имат „безопасен пропуск”, за да седнат на кафе, да пазаруват в мола или да ползват обществения транспорт. Страната навлиза в нов период на деескалация на Covid ограниченията след завършилия в неделя локдаун.

Новите мерки на правителството за борба срещу разпространението на коронавируса след премахването на националната карантина са в сила от днес до края на май.

Най-голямата промяна в тях е въвеждането на „безопасен пропуск” /т. нар. Safepass/ за свободно движение на хората. Той идва на мястото на действалата повече от година система за разрешаване на движението на гражданите чрез изпращане на смс, която се премахва от днес.

За „безопасния пропуск” живеещите в Кипър могат да представят три документа – за отрицателен резултат от бърз или PCR тест от последните 72 часа, за поставена първа доза ваксина минимум преди 3 седмици или за преболедуван коронавирус през последните 6 месеца.

Новият сертификат се изисква при посещения на ресторанти, кафенета, търговски центрове, църкви, обществените автобуси и други места със засилено присъствие на хора.

Проверка по рама

„Безопасният пропуск“ не е необходим за супермаркети, малки магазинчета за хранителни стоки, фризьорски и козметични салони, аптеки, а също за плажовете и местата за пикник.

Само полицаи и упълномощени представители на министерствата и други държавни служби ще имат право да извършват проверки за притежаването му.

Необходимостта хората да си осигурят за днес „безопасния пропуск”, както и напливът от многото връщащи се на работа днес след локдауна, които задължително трябва да имат тест, доведоха до извършването в неделя на рекорден за Кипър от началото на пандемията брой тестове – почти 110 000 (при 880 000 души население).

Над 36% от населението в Кипър вече е ваксинирано с първата доза.

Специфични разпоредби действат от днес за търговията на дребно, заведенията за обществено хранене, училищата, спортни, културни и други социални дейности.

Разрешено е максимум 10 души да се събират на обществени места и по домовете.

От днес се възобновяват и занятията с физическо присъствие в училищата.

Маските, предпазни мерки за лична защита, вечерният час от 23.00 ч. остават в сила.

„Кипър прави крачка към връщане към по-нормален ритъм на социална и икономическа дейност“, увери здравният министър Константинос Йоану в специално изявление в неделя.

Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button