4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

„Цар и генерал“: НДСВ и „Български възход” заедно на вота

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Коалиция, условно наречена „Цар и генерал”, се задава на хоризонта във връзка с предстоящите избори, прогнозират пред „Уикенд” анализатори на политическите процеси. Царската партия, която в края на миналата година обяви, че се възражда, ще търси обединение с новоизлюпената, но вече парламентарно представена „Български възход” на Стефан Янев.
Целта на двете общо взето маргинални формации е с общи сили да прескочат 4% бариера за Народното събрание, защото все повече се налага убеждението, че страната е изправена пред поредните парламентарни избори, а според някои скептици и пред още едни до края на годината.

Разбира се, тази практична цел да се докопат до властта, сладкодумните представители на коалицията вече омотават в приказки за нов политически център и разбира се „възход” – дума, която присъства в имената и на двете партии. Остава само да подхванат и нов вестник „Народно величие” и картинката, нарисувана от гениалния Алеко преди век, ще бъде пълна.
Няма обаче изненадани – царистите са винаги там, където се разиграват власт и големи пари. В прав текст това казва в едно от последните си интервюта и Станимир Илчев: „Центърът трябва да играе ролята на буфер, когато назряват фронтални сблъсъци, да излъчва онези сигнали, които биха притъпили остротата в битките между лявото и дясното. И накрая, но не и по значение, центърът трябва да е винаги готов с такава банка от кадри, която да е поносима и за левите, и за десните, защото не е участвала в най-тежките междупартийни баталии.”

Ако вярваме на конспиративни теории, основите на връзката между НДСВ и Стефан Янев са заложени още при основаването на „Български възход”. В инициативният комитет случайно или не се появиха бившите царски депутати – ректорът на Пловдивския университет по хранителни технологии Пламен Моллов, а също и Поли Карастоянова, чиято кариера в политиката тръгна от жълтите, а после премина и през други фармации.
Царски кадри пък се завъртяха и край президента Румен Радев  един вид абонирани за властта „големи професионалисти” в бранша си, както сами се изтъкват. Преданият на „Враня” юрист Огнян Герджиков беше начело на първото служебно правителство, съставено от Румен Радев. Името на Даниел Вълчев, който също е от кадровата банка на Симеон, непрекъснато се спряга за служебен премиер.

Проверка по рама

Явно ангажиментите му като декан на Юридическия факултет на Софийския университет, а също и общата му фирма с видни представители на кръга „Монтерей”, са малката пречка да поеме отново властта, но предстои да видим. Друго известно лице  от царската свита – Николай Василев пък направо беше предложен от Слави Трифонов за премиер.
Последно и ГЕРБ отдаде дължимото на НДСВ, като извади в несъстоялия се кабинет на проф. Габровски  позабравените Меглена Плугчиева (социалистка по партийна принадлежност, но зам.-министър на земеделието в правителството на Симеон) и Миглена Тачева. Христина Христова също е активирана и редовно обикаля из сутрешните блокове на телевизиите със социалните си анализи. И Соломон Паси е често канен да обяснява международното положение.

Малко петънце върху лика на царистите, които се готвят за ексхумиране, като спасители на отечеството обаче лъсна сега, покрай разкритията за криптопирамидата. Оказа се, че синът на някогашната царска вицепремиерка Лидия Шулева – Георги Шулев е представляващ компанията, разследваната за финансови измами.

НДСВ най-вероятно вярват, че избирателите имат къса памет и са забравили обещанията на Симеон за просперитет само след някакви си 800 дни. Жълтите се опитаха да изпълзят от забравата за последен път на евроизборите през 2019 г. И то без успех, подобно на много партийки, които се изредиха през последните години.
От друга страна, и „Български възход” не е отбелязал нещо запомнящо се като присъствие в парламента. Както се видя тази седмица, Румен Радев не даде мандата в ръцете на някогашния си съратник и колега, който направи два пъти служебен премиер – Стефан Янев, а го връчи на Корнелия Нинова. Въпреки внушенията, че Янев ще успее да направи правителство. Това обаче не означава, че президентът не би подкрепил една бъдеща коалиция между царя и генерала. Още повече, че лицата в нея са много сговорчиви и предвидими.

„Български възход” – партията на Стефан Янев, както е известно, е единствената, която е готова да се коалира с всяка друга формация в парламента. Досега поне не се е чуло да има разделителни линии. Самият Янев още в изборната нощ заяви, че мястото на партиите е да си взаимодействат, а не да се занимават с политически нарцисцизъм. За същото сега апелират и протежетата на Симеон.

Магазин за Акумулатори

И друга допирна точка имат царските хора и партията на генерала. Никой от тях не зае категорична позиция срещу Русия след като започна война в Украйна. Стефан Янев дълго наричаше убийствата на мирни граждани специална военна операция в унисон с Путин.
Симеон пък прие в дома си във „Врана” одиозната руска посланичка Елеонора Митрофанова и волоколамския митрополит Антони, външен министър и дясна ръка на руския патриарх Кирил Гундяев.

На другия ден след тази среща Огнян Герджиков обяви възраждането на НДСВ, с което само потвърди слуховете, че се ражда поредната прокремълска партия, въпреки уверенията, на царедворците, че те са твърдо за влизането в еврозоната, и в Шенген.

Материалът <strong>„Цар и генерал“: </strong><strong>НДСВ и „Български възход” заедно на вота</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ