22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

ЦИРК: Бойко вика Карадайъ, Нинова и Слави

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Пореден обрат с поредния последен опит за кабинет – дали и какво може да е евентуалното редовно правителство (без „Продължаваме промяната“ -“ Демократична България“) ще се обсъжда на лидерска среща между Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова и Слави Трифонов. До публикуването на този текст няма публична информация кога ще се провеждат разговорите.
Срещите на ГЕРБ за управленска програма с ДПС, БСП и „Има такъв народ“ не доведоха до изясняване на въпроса дали и какво редовно правителство може да бъде избрано от 49-ото Народно събрание. Утре (5 май) партията на Бойко Борисов ще разговаря и с „Възраждане“, но отказът от подкрепа на формацията на Костадин Костадинов е предизвестен, защото той казва, че ще гласува със „за“ единствено за кабинет на „Възраждане“.

До разговори на ГЕРБ с останалите партии в парламента, извън „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, се стигна, след като новата коалиция по искане на Бойко Борисов представи свой проект за правителство още преди да бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство.
Борисов не хареса проектокабинета „Денков“ и отново настоя в него да има кадри на ГЕРБ. След отказ на „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ Бойко Борисов се отказа да продължава разговори за кабинет с новата коалиция.

Днешните (4 май) разговори на ГЕРБ показаха сходства с позициите на ДПС и „Има такъв народ“ за финансовата политика и различия с мнението на БСП. Въпреки че никоя от формациите не даде заявка за подкрепа или отказ от такава за мандата на ГЕРБ, ако тонът на разбирателство за финансите се повтори при гласуването за правителство, без гласовете на социалистите такова не може да бъде избрано.
– ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ имат 116 депутати

Проверка по рама

– Депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП са 128
– Четирите партии имат 139 депутати

За избирането на редовно правителство трябват гласовете поне на половината депутати плюс един (121 души), ако са се регистрирали и гласуват всички 240 депутати.

Материалът ЦИРК: Бойко вика Карадайъ, Нинова и Слави е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ