20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Цветанов: През целия преход Брендо е покровителстван както политически, така и от представители на службите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През всичките години на прехода Брендо е бил покровителстван както политически, така и от представители на службите. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи сега председател на Републиканци за България.

„Това е оперативната информация, с която разполагахме“.

Цветанов си припомни сътрудничеството с италианските власти по случая през 2012 г., когато беше министър на вътрешните работи. 

„При неговото задържане, което Брендо не очакваше, намерихме в автомобила му доклад, който беше предоставен от италианските власти на българските. Вътре имаше 14 или 18 телефона. Той контактуваше с различни негови партньори на права линия. 

Успяхме, заедно с италианските власти, да задържим цялата организирана група на територията на страната. След което бяха предадени. Някои излежаха своите присъди.

Ако проследете задържаните лица по делото „Брендо“, ще видите, че сега някои от тях са решаващи фактори в местната власт“. 

Проверка по рама

Цветанов коментира желанието на Брендо да излежи присъдите си в български затвор.

„Може да не е в добро здравословно състояние и с това предаване ще получи някакво лечение. Възможно е да има притеснения за живота си и по-добре е да се предаде. При добро поведение тук, той може да бъде предсрочно освободен“. 

Ако Брендо проговори, притеснения трябва да имат тези, които през годините са го покровителствали и не предприеха никакви действия, за да се види какви са инвестициите, направени от негова страна, заяви бившият вътрешен министър. 

Цветанов коментира думите на Атанас Атанасов, който попита президента дали снайперисти охраняват дома на Бойко Борисов. 

От „Продължаваме промяната – Демократична Българя“ обявиха, че ще поискат в парламента да бъдат изслушани по темата служебният премиер и вътрешният министър. 

„Охраната около къщата на Борисов вероятно е свързана с постъпването на някаква оперативна информация. Тя може да бъде дискутирана от парламентарната комисия, която се занимава с контрол над службите“. 

Магазин за Акумулатори

Цветанов смята, че е почти невъзможно да има правителство с първия мандат. 

„Смятам, че третият мандат би могъл да бъде реализиран. ПВУ е нещо, което си заслужава да имаме правителство. То обаче няма е с дългторсочен хоризонт и няма да реализира реформите, от които се нуждае страната ни“.

Цялото интервю може да чуете тук.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ