22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Цял живот сте правили тази грешка с кетчупа, експертите най-сетне се произнесоха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кетчупът – в повечето домове това е незаменимият сос за най-различни ястия. В състава му влизат основно доматено пюре, оцет, нишесте, сол, захар, чушки и различни подправки.
За родина на кетчупа се счита Китай. През XVII век в Англия внасят от Азия сос, направен от аншоа, орехи, гъби и печен боб.

Наричал се е koechiap, или ke-tsiap.

В груб превод това означава разсол от осолена риба или мекотели. В старите рецепти домати не влизали, а се приготвял от аншоа, орехи, гъби и фасул, смесени с чесън и вино.
В Англия този сос наричат catchup или ketchup. В края на XIX век в кетчупа започват да добавят домати. Новият продукт се оказва много успешен и бързо става популярен в Европа.

Но въпреки че този сос е разпространен по цял свят, оказва се, че домакините правят една голяма грешка с него.
Старият дебат, който разделя домакинствата – къде да се съхранява кетчупът? Докато мнозина твърдят, че кетчупът трябва да се съхранява в килера или кухненските шкафове, други смятат, че той остава свеж по-дълго в хладилника.

Проверка по рама

Надяваме се, че това слага край на всеки дебат – Хайнц разкри, че кетчупът трябва да се съхранява в хладилник, но много фенове не са убедени.
Хранителният гигант направи много кратко съобщение в Twitter: „За ваша информация: кетчупът отива в хладилника!!!“.

Стотици фенове отговориха, че го държат в кухненските шкафове и че няма да променят това.

“ Имаше само един правилен отговор и ние сме щастливи да споделим с любителите на доматен кетчуп Heinz, че нашият кетчуп трябва да е в хладилника“, казва Оливия Ленън от Heinz Tomato Ketchup.
„Въпреки че сме наясно, че много любители на кетчупа държат кетчупа по рафтовете, ние препоръчваме охлаждане след отваряне. Това е най-добрият начин да запазите пикантния вкус на нашия доматен кетчуп Heinz, който познавате и обичате.

Докато не се отвори, кетчупът може да стои на рафта. Въпреки това, тъй като доматите имат висока киселинност, те трябва да се съхраняват в хладилник, когато се отворят, за да не повлияят на вкуса. Въпреки мнението на експертите, мнозина не искат да променят навика си.

Магазин за Акумулатори

Според производителите на сосове 41 процента от британците погрешно съхраняват доматения си кетчуп на рафтове или в кухненски шкафове, вместо в хладилника.
„Никога не съм държал кетчуп в хладилника. Винаги на рафта“,  каза един потребител.

„Хайнц“ дори не знаят къде трябва да се съхранява техният продукт,  пише друг. /Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ