22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Д-р Анелия Бочева: при всяко главоболие не трябва да се бърза със скенера

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Анелия Бочева е специалист по неврология, завеждащ на Неврологичното отделение в МБАЛ “Люлин” – София. Д-р Бочева е с интереси в областта на лечението на периферната нервна система, мозъчно-съдовите заболявания и множествената склероза. Притежава квалификация за извършване на високоспециализираната дейност “Електромиография”. Извършва ЕМГ-изследване на мускулите и нервите.

 

Д-р Анелия Бочева е била подизследовател в 9 международни клинични проучвания в областта на епилепсията, болката, множествената склероза. Има богат опит с пациенти с различни неврологични заболявания. Д-р Бочева е член на  Българския лекарски съюз. Участва в национални конгреси и семинари по специалността.

Ще коментираме с д-р Бочева различните видове главоболие, като ще акцентираме на причините за тях и начините както за овладяване на острото главоболие, така и най-подходящата терапия за лечение на хроничното главоболие.

– Д-р Бочева, главоболието „без причина“ сякаш е симптом, който често се неглижира. Моля ви в началото да коментирате различните видове и класификации на главоболието.

– Главоболието е много чест симптом в нашата клинична практика. От една страна, то може да е неспецифична, бързопреходна проява на някакво благоприятно-протичащо заболяване, като вирусна инфекция, колебания в артериалното налягане, преумора, промени в атмосферното налягане. Но от друга страна, зад едно главоболие може да стои спешно състояние или пък сериозно заболяване. 

Проверка по рама

Тук ще вмъкна факта, че най-често при главоболие хората се притесняват дали зад това не се крие някакъв туморен процес и този страх обикновено ги води в кабинета на невролога. Да продължим с класификациите като отбележа, че най-често го делим на първично, т.е., главоболие, при което липсва някаква екзогенна причина.

И съответно вторично главоболие, при което се установява друга причина. Това може да е травма, нараняване, някакви несъдови заболявания, може да е прием на субстанция, инфекция, психиатрични заболявания. Въобще, главоболието може да е причинено от много други заболявания. Другата класификация, по която работим и се ориентираме в терапията, е остро, подостро и хронично главоболие.

и във Фейсбук/media/source/202305/1683277554_str_4_d_r_aneliya_boceva.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Анелия Бочева

– Да започнем тогава с най-честите форми на първичното главоболие, кои са те и характерното за тях?

– Най-чести са мигренозното главоболие, тензионното и клъстерното главоболие, като на първо място по честота тук е тензионното главоболие. Характерното за него е, че може да започне на всякаква възраст и най-вече се свърза с начина на живот.

Магазин за Акумулатори

Т.е., възниква при натоварване, преумора, някакво нервно-психическо напрежение, недоспиване. Тензионното главоболие не е опасно, но диагнозата трябва да бъде поставена от лекар, а не от самите пациенти, приемайки че няма нищо страшно. Защото, пак казвам, зад едно главоболие може да се крие сериозно заболяване. Слава Богу, сериозната причина за него е по-рядка, но тя трябва да бъде изключена от специалист.

– Кой е най-удачният метод за овладяване на тензионното главоболие?   

– Тензионното, както и мигренозното главоболие, се лекуват с профилактика, която продължава 2-3 месеца. Целта на това профилактично лечение е да се намалят или предотвратят факторите, които предизвикват такова главоболие.

И, което е важно да се запомни, само по време на обостряне се приемат обезболяващи лекарства, като по-благоприятният вариант е приемът на аналгетици, а не на стандартните нестероидни противовъзпалителни средства. Когато става въпрос за тъпо, но упорито главоболие, което измъчва човека една седмица например, не е редно да се пият по 2-3 обезболяващи лекарства. При неколкодневно главоболие или често такова през последния месец, е редно пациентът да се консултира с невролог.

– Моля накратко да коментирате и клъстерното главоболие, докато сме на тема първично такова.

– От него по-често страдат мъжете, но по принцип, се наблюдава по-рядко. Характеризира се с едностранна болка, придружена от вегетативни симптоми, като безпокойство например. Характерното за клъстерното главоболие е, че може да се провокира от стрес, от смяна на сезоните, често възниква при хора, злоупотребяващи с алкохола. Голяма част от пациентите с клъстерно главоболие са и системни пушачи.

– Д-р Бочева, а кога се налагат образни изследвания?

– Ако има наследственост (мигренозното и тензионното главоболие се наблюдават по-често при жени и най-вече при тези форми може да се прояви някакъв тип наследствена реакция), тогава невинаги се налага провеждане на образни изследвания. Всъщност, най-важно е при прегледа какво ще покаже неврологичният статус. Ако нещо в неврологичния статус ни усъмни за неблагоприятен процес, или някои от системите подсказват отклонение от нормата, тогава вече е задължително да се направи образно изследване.

Много често образните изследвания са с лечебен характер за някои пациенти.  Т.е., те се притесняват, че ще открием нещо „лошо“, но когато направим скенер или магнитен резонанс на главата и се види, че няма обезпокоителен процес, тези хора се успокояват. И съответно, главоболието намалява или съвсем изчезва.

Главоболието от всякакъв вид и форма не трябва да се омаловажава. То е много чест и неспецифичен симптом и когато се налага, се правят образни изследвания. От друга страна обаче, не е необходимо при всяко главоболие човек да бърза да се подлага на скенер или ядрено-магнитен резонанс. Ще повторя, че е много важно какво показва неврологичният статус. Както вече споменах, ако някои показатели не са в нормата, е удачно да се мисли за образно изследване. Добрата анамнеза и професионалният преглед могат да насочат в посока „за“ или „против“ образно изследване.

По отношение на лечението, освен обезболяващи, терапията специално при тензионното и мигренозното главоболие включва и профилактика. Тя се назначава от специалист. Има различни групи медикаменти, които могат да се дават профилактично, така че да бъдат сведени до минимум честотата и интензивността на главоболието. 

А дори и да се появи такова, то да е по-леко, да отмине по-бързо, да се успокои от таблетка аналгетик и човекът да е работоспособен през деня. Въпреки, че главоболието засяга най-често хората в активна възраст, няма такава, която да е пощадена.

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ