17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Д-р Аспарух Илиев предупреди за голям проблем: Нужен е…

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ръководителят на лаборатория в Берн, Швейцария и експерт по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев използва личния си профил във фейсбук, за да предупреди за голяма опасност, надвиснала в целия Европейски съюз. 
По думите на медика и у нас, и в Европа се наблюдава негативна тенденция.  Според него причините са няколко и е нужен строг контрол.

В България, както и в целия ЕС, липсват доста медикаменти.
Причините са както повторното изнасяне на лекарства (в България), така и прекратеното производство на някои по-евтини лекарства поради липса на финансов стимул за производителите (натискането на цените надолу в целия ЕС доведе до загуба на търговски стимул).

Предвид тези проблеми, както и поради нарастващата устойчивост към антибиотици на много бактерии, е разумно да се въведе строг контрол в изписването на антибиотици.

Електронните рецепти са правилен ход. Ползването на антибиотиците трябва да се ограничи масивно. В огромен процент от случаите практически няма нужда от тях.
Вторият въпрос, за който писах преди месеци – в повечето случаи няма никакъв проблем едно лекарство да се замени с генерик (същата субстанция, но лекарството е произведено от друга фирма).

Проверка по рама

Тук има особености – по мнение на пациенти трябва известна предпазливост с медикаменти от български фирми (нямам наблюдения).
Споменава се за липса на различни инсулини, например – там е възможно и не особено трудно да се сменят между фирми (стига да се внимава да не се обърка типа инсулин – „бърз“ и „бавен“, и пр.), като се започва с около 20% по-ниска еквивалентна доза И ПОД КОНТРОЛ на ендокринолог или домашен лекар.

Не казвам, че е приятно, но когато един тип инсулин го няма на пазара дълго време, просто говорете с Вашия ендокринолог и сменете трайно с друг производител.

/Zdrave.to
Харесайте и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива!

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ