2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Д-р Дейвид Бърнс: Депресията се лекува успешно и без медикаменти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Книгата на д-р Дейвид Бърнс “Да се чувстваш добре” (на български издадена от “Изток-Запад”) е продадена досега в над три милиона екземпляра. В американско национално проучване е оценена като най-полезната книга за депресията сред повече от 1000 книги за самопомощ, като е най-препоръчваната от психиатрите книга за депресията.
Пет проучвания за последните 10 години са установили, че подобрение са получили 70% от хората, страдащи от депресия, прочели “Да се чувстваш добре”, при това без друга терапия. При това благотворният ефект е дълготраен – проследяван е три години след това.

 

Изненадващо е, че антидепресивният ефект на книгата е също толкова силен, колкото този на антидепресантите и на индивидуалната психотерапия. Д-р Бърнс не препоръчва тази книга за самопомощ, като заместител на професионалната психотерапия, но със сигурност “Да се чувстваш добре” е повече от полезна за всеки, страдащ от депресия или тревожност.
Публикуваме откъси от книгата с любезното съдействие на Издателство “Изток-Запад”. 

„През 60‑те години на ХХ в. моят колега във Висшето училище по медицина към Университета на Пенсилвания д-р Арън Бек описа отрицателното отношение на депресирания пациент към себе си, света и бъдещето и предложи нова форма на „мисловна терапия“ за депресията, която нарече „когнитивна“. Тази терапия помага на депресирания да промени отрицателните си мисловни модели.
Въпросникът на Бек за депресия за пръв път позволи на клиницистите и изследователите да измерват колко тежка е депресията и да проследяват промените в отговор на терапията. Д-р Бек също така подчертаваше значението на системните, количествени изследвания, за да можем да получим обективна информация колко добре работят различните типове психотерапия и колко ефективни са в сравнение с медикаментозната терапия с антидепресанти.

Проверка по рама

Много хора са имали съществен принос за развитието на когнитивната терапия. В ранния й период, през 70‑те години на ХХ в., съм работил с няколко колеги във Висшето училище по медицина към Университета на Пенсилвания, които ми помогнаха да създам много от терапевтичните техники, използвани и до днес“, пише д-р Дейвид Бърнс с благодарност за своите колеги лекари, от които е почерпил опит за своята оригинална методика.
Психиатърът създава доказани техники, които незабавно повишават духа ви и ви помагат да развиете положителен поглед към живота: да осъзнавате какво причиняват резките промени в настроението ви; да елиминирате отрицателните чувства от корен; да се справяте с вината; да се справяте с враждебността и критиката; да преодолеете пристрастеността си към любовта и одобрението; да победите „нищоправенето“; да избегнете болезнената стремглаво спускаща се надолу спирала на депресията; да изграждате самооценката си; да се чувствате добре всеки ден.

Прелом в лечението на разстройствата на настроението

„Депресията е определяна често като обществен здравен проблем №1 в света – започва излагането на своя метод американският психиатър д-р Бърнс. – Тя е толкова разпространена, че се смята за „настинката“ на психичните разстройства. Има обаче една мрачна разлика между депресията и настинката. Депресията може да ви убие. Процентът на самоубийствата шокиращо се увеличава в последните години, дори сред деца и юноши. Тази ескалираща смъртност се наблюдава въпреки масовото предписване на антидепресанти и транквиланти на стойност милиарди долари. 
и във Фейсбук/media/source/202310/1696584429_str_29_d_r_brns.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Дейвид Бърнс

Магазин за Акумулатори

Преди да се депресирате повече, нека ви кажа добрата новина. Депресията е болест и не е задължителна част от живота в здраве. И още по-важното – може да я преодолеете, като научите няколко прости метода за повишаване на настроението.
Имам централно участие в разработването на когнитивната терапия и тази книга е първата, описваща методите на широка аудитория. Когнитивната терапия е бързодействащ метод за модифициране на настроението, който може да научите да прилагате самостоятелно. Тази терапия може да ви помогне да елиминирате симптомите и да преживеете личен растеж, така че да минимизирате вероятността от бъдещо разстройство и да се справите ефективно с депресията. 

Първият принцип на когнитивната терапия е, че всичките ви настроения са създадени от ваши „когниции“, или мисли. Когницията се отнася до начина, по който гледате на света – вашите възприятия, умствени нагласи и убеждения. Тя включва начина, по който интерпретирате нещата – какво казвате за нещо, някого или за себе си. Чувствате се по определен начин в момента заради мислите, които имате в този конкретен момент. 

Например как се чувствате, докато четете това? Може би си мислите: „Когнитивната терапия е твърде добра, за да е истина. Тя никога няма да ми свърши работа“. Ако мислите ви текат в тази посока, се чувствате скептични и обезсърчени. Какво ви кара да се чувствате така? Вашите мисли. Вие създавате тези мисли чрез диалога, който водите със себе си.
Обратно, може да сте почувствали внезапно повишаване на настроението, защото сте си помислили: „Хей, това нещо може най-накрая да ми помогне“. Емоционалната ви реакция е генерирана не от изреченията, които четете, а от начина, по който мислите. Когато имате определена мисъл и й повярвате, ще преживеете незабавна емоционална реакция. Мисълта ви всъщност създава емоцията.”

Вторият принцип на когнитивната терапия е, че, когато се чувствате депресирани, мислите ви са доминирани от всепоглъщаща негативност. Възприемате и себе си, и целия свят в тъмни, мрачни краски. Още по-лошо – започвате да вярвате, че нещата наистина са толкова зле, колкото си ги представяте. Ако сте значително депресирани, дори ще започнете да вярвате, че нещата винаги са били и ще бъдат отрицателни. Гледате към миналото и си спомняте само лошите неща, които са ви се случили. Когато опитвате да си представите бъдещето, виждате само празнота или безкрайни проблеми и мъка. Това е абсолютно нелогично, но ви изглежда реално.

Третият принцип е със съществена терапевтична роля. Нашите изследвания са документирали, че отрицателните мисли, които водят до емоционалния смут, винаги съдържат тежки изкривявания. Тези мисли изглеждат правилни, но те са ирационални или просто погрешни и това изкривено мислене е основната причина за вашето страдание. Така че вашата депресия не се базира на точни възприятия на реалността, а е продукт на умствено „подхлъзване“. 

Най-важният резултат от клиничните проучвания е, че може да се научите да се справяте с настроенията си по-ефективно, ако овладеете техники, които ще ви помогнат да откриете и елиминирате умствените изкривявания, заради които се чувствате разстроени. Когато започнете да мислите по-обективно, ще се почувствате по-добре.

„Изследвахме пациенти с хронична депресия от осем години. Избрахме трудна група пациенти, за да тестваме когнитивната терапия в сравнение с медикаментозната. Резултатът е неочакван и насърчаващ – когнитивната терапия е поне толкова ефективна, колкото лечението с антидепресанти, ако не и по-добра. 15 от 19 пациенти, лекувани 12 седмици с когнитивна терапия, показват съществено намаляване на симптомите. Двама се подобряват, но все още изпитват гранична до лека депресия. Само един пациент отпада от лечението, а друг не е започнал да се подобрява. 

Докато в групата на медикаментозна терапия само 5 от 25 пациенти получават пълно възстановяване след 12 седмици. Осем от тези пациенти отпадат от терапията заради странични ефекти, а 12 нямат подобрение или то е само частично.

Особено значение има откритието, че много пациенти на когнитивна терапия се подобряват по-бързо, отколкото тези, лекувани успешно с лекарства. В първите 1-2 седмици намаляват мислите за самоубийство, имат повишена самооценка и увереност. Мнозина споделят, че се чувстват по-щастливи, отколкото когато и да било през живота си.

Подобно на всяка форма на лечение, и когнитивната терапия не е панацея. Защото хората не реагират еднакво бързо, но повечето могат да се подобрят, ако упорстват за достатъчно дълъг период от време, без значение колко нещастни и песимистични се чувстват“, обобщи лекарят.

 Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ