2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Д-р Гаро Артин Албояджиян: Препоръчваме бавно отслабване, а не рязко сваляне на килограми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато говорим за наднормено тегло и/или затлъстяване, най-често го асоциираме със захарен диабет, високо кръвно и   сърдечни проблеми. Но се оказва, че многото излишни килограми могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми в почти всички системи на нашия организъм. В това интервю коментираме с д-р Гаро Артин Албояджиян по какъв начин затлъстяването се отразява и на някои от останалите органи и системи. 
Визитка

♦ Д-р Гаро Артин Албояджиян е специалист по вътрешни болести, гастроентерология, хомеопатия и абдоминална ехография в Болница “Вита”, София.
След завършването на висшето си медицинско образование в МА-София през 1989 г., до 1993 г. работи в “Бърза помощ” към Общинска болница, гр. Радомир. От 1996 до 1998 г. е ординатор в Клиниката по гастроентерология към Правителствена болница “Лозенец”, а от 1998 г. до 2001 г. е персонален лекар ординатор в Правителствена болница към Специализирано общо диагностично и терапевтично отделение, осигуряващо здравно служителите и семействата на МС, Президентството и Народното събрание, както и всички чужди делегации. 

♦ Д-р Албояджиян е оторизиран лекар от посолствата на САЩ, Австралия и Нова Зеландия за провеждане на медицински прегледи и издаване на сертификати, важащи в съответните страни. Освен посочените специализации и признати специалности, той има завършени квалификационни курсове по педиатрия, както и по акушерство и гинекология.  

– Д-р Албояджиян, моля в началото да изброите най-често срещаните заболявания, за развитието и тежестта на които затлъстяването има много голямо значение.
– Затлъстяването действително има много голямо значение при заболявания, засягащи всички системи на човешкия организъм. Бих казал дори, че то драматично повишава риска от развитие на доста сериозни заболявания: хипертония; високи стойности на кръвния холестерол; инсулт; разбира се, диабет тип 2; дислипидемия; сънна апнея.

Проверка по рама

Също така допринася за заболяванията на жлъчните пътища и черния дроб (например, неалкохолен стеатозен хепатит); остеоартрит и някои злокачествени и сърдечни заболявания; бъбречни нарушения и други тежки придружаващи болести. В тази връзка, ще изтъкна следното: доказано е, че в европейските страни наднорменото тегло и затлъстяването са основна причина за около 80% от случаите на диабет тип 2; 35%  – за исхемична болест на сърцето и 55% – за хипертония сред възрастните. 
– В една ваша публикация казвате, че затлъстяването има значение и за нормалната функция на кожата. Това е любопитно, не сме го коментирали. Моля да обясните.

– Да, така е. Последиците включват болестни промени върху кожната бариера, върху дейността на мастните и потните жлези. Води до нарушаване в дейността на лимфните и кръвоносните съдове на кожата, както и до промени в колагена (целулит). Затлъстяването предизвиква повишена загуба на вода през кожата.

При тежки случаи  на затлъстяване кожата на пациентите е суха и трудно се възстановява след наранявания. При пациенти със свръхтегло андрогените, инсулинът и хормоните на растежа са повишени (може да се развие хирзуитизъм).  Пациентите със затлъстяване имат повече на брой кожни гънки, което води до повишено изпотяване, а често и до появяване на обрив (интертриго). 
Забавен е и оттокът на лимфните съдове, което води до лимфедем. И не на последно място, затлъстяването е причина за промяна в циркулацията на кръвоносни съдове, което пък предизвиква микроангиопатия. 

И още: затлъстяването се асоциира и с промени в структурата на колагеновите влакна на кожата, което води до нарушено заздравяване на повърхностни рани. Може да се стигне до появяване на карабункули (остро гнойно възпаление на няколко разположени един до друг космени фоликули), акне и други кожни нарушения. Подкожната или мастната тъкан е рязко увеличена по количество. 

Магазин за Акумулатори

и във Фейсбук/media/source/202310/1697791570_str_29_d_r_garo_alboyadziyan.jpg“ title=“undefined“>
Д-р Гаро Артин Албояджиян

– По какъв механизъм  наднорменото тегло и особено затлъстяването се отразяват на репродуктивните проблеми?

– Haтpyпвaнeтo нa мacтнa тъĸaн в ĸopeмнaтa oблacт вoди дo пoвишeни нивa нa ecтpoгeни и ниcъĸ пpoгecтepoн. Πoдoбeн xopмoнaлeн диcбaлaнc пpичинявa пpoблeми c мeнcтpyaлния циĸъл, xипepинcyлинeмия, пoвишaвa pиcĸa oт пoявa нa ĸиcти нa яйчницитe, миoмa нa мaтĸaтa, бoлeзнeнa мeнcтpyaция, дeпpecивни cъcтoяния. Oптимaлнитe нивa нa пoлoви xopмoни ca изĸлючитeлнo вaжни зa ycпeшнoтo зaчeвaнe. Haднopмeнoтo тeглo нapyшaвa фyнĸциятa нa xипoфизaтa и пoтиcĸa пpoизвoдcтвoтo нa лyтeинизиpaщ (LН) и фoлиĸyлo-cтимyлиpaщ (FЅН) xopмoни, ĸoитo ca oтгoвopни зa yзpявaнeтo нa яйцeĸлeтĸaтa и oвyлaциятa.
Зaтлъcтявaнeтo мнo­гo чecтo e cвъpзaнo c инcyли­нoвa peзиcтeнтнocт и синдром на поликистозните яйчници, ĸoитo вoдят дo peпpoдyĸтивни пpoблeми, пoтиcнaтa oвyлaция и нaмaлeнo ĸaчecтвo нa яйцeĸлeтĸитe. Haмaлявaнeтo нa тeглoтo дopи c 5% пoвишaвa мнoгoĸpaтнo шaнcoвeтe зa зaчeвaнe и нaмaлявa pиcĸa oт диaбeт и cъpдeчнocъдoви бoлecти. И още: ако детето ви е със затлъстяване, то е в сериозен риск от преждевременен пубертет. 

-Д-р Албояджиян, тъй като по-често се коментират последиците от затлъстяването по отношение на другите органи и системи в организма, моля ви накратко да припомним основното в това отношение.

– Няма никакво съмнение и се знае от всички, че огромна част от хората с диабет тип 2 са с наднормено тегло или със затлъстяване. Затова хората от рисковите групи за този тип диабет трябва да се стремят да намаляват теглото, което може да помогне да се предотврати или забави появата на заболяването.  Няма съмнение и фактът, че високото кръвно налягане е пряко свързано с наднорменото тегло и затлъстяването. А то се увеличава, защото сърцето полага повече усилия, за да снабдява с кръв всички клетки в тялото.

Излишната мазнина разболява и бъбреците, които се грижат за регулирането на кръвното налягане. Рискът от диабет и високо кръвно налягане от своя страна, са най-честите причини за хронично бъбречно заболяване.

Последни проучвания показват, че дори самото затлъстяване като такова може да предизвика бъбречно заболяване и да ускори развитието му, без да са налице други рискови фактори. Стигаме и до наднорменото тегло като провокатор и на сърдечна  недостатъчност, сърдечен удар, внезапна сърдечна смърт, болки в гърдите или нарушен сърдечен ритъм. Има случаи, когато затлъстяването води до промени в сърцето, които затрудняват работата му и пречат на кръвта да стигне до всички клетки в тялото. 

Пак ще подчертая, че загубата на тегло подобрява кръвното налягане, регулира нивата на холестерола и подобрява кръвния поток. За съжаление, огромна част от пациентите със затлъстяване страдат и от сънна апнея. Натрупването на мазнини притиска дихателните пътища и това предизвиква трудно дишане или силно хъркане, както и забавяне на дишането за кратки периоди. Просто намалете килограмите и симптомите на това заболяване ще отслабнат значително. 

Причините за наднорменото тегло и затлъстяването наистина са доста разнообразни: обилно хранене, обездвижване, депресия, лошо качество на храната, стрес и още много други. За наднормено тегло говорим в случаите, когато ИТМ – индексът е повече от 27,3% за жените и над 27,8% за мъжете. Диагнозата е затлъстяване, когато индексът показва над 30%. Ако човек има наднормено тегло и отслабне само с около 5%, това значително понижава риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Съответно, намалява риска и от всички състояния, заболявания и нарушения, които обсъдихме.  

– Какви конкретни препоръки бихте дали? 

– Ние ги посочваме много често, просто ще допълня, че препоръчваме бавно, ритмично отслабване, а не рязко и драстично сваляне на килограми. За целта е редно да обмислите хранителния си режим, ориентирайте се колкото се може повече към плодове и зеленчуци, намалете захарта, сладкишите и солта. А също и газираните напитки, алкохола, цигарите, пържените храни.

В този ред на мисли, е важна и физическата активност. Моята препоръка е да изберете такава, каквато на вас ви допада и да я вършете с удоволствие. Нека са поне 150 минути на седмица активен спорт – колоездене, бързо ходене, аеробика, йога, зумба, танци и т.н. Когато организмът привикне, може да преминете към по-силови тренировки.  

В нашата болница имаме Център за бариатрична и метаболитна хирургия, която се прилага основно при затлъстяване и диабет тип 2. В световен мащаб се смята, че именно метаболитната и бариатричната хирургия е бъдещето в медицината при борбата със затлъстяването и диабет тип 2.

Яна Бояджиева

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ