3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Д-р Ибрям Ибрям: 30% от аномалиите на плода се откриват в третия триместър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бременността е много важно време не само за майката, но и за плода, който расте в утробата й. Често тези месеци са свързани с много тревоги и емоции, но вече има редица изследвания, които дават точна информация за развитието на бебето. Повече по темата разказа д-р Ибрям Ибрям.
Визитка

♦ Д-р Ибрям Ибрям е акушер-гинеколог и специалист по майчино-фетална медицина.
Завършва Медицински университет-Пловдив през 2006 г. Специалност “Акушерство и гинекология” придобива през 2012 г. Преминава курсове по колпоскопия в Специализираната онкологична болница в София, по абдоминална ехография в Медицински университет-Пловдив, по ултразвук в акушерството и гинекологията към Българската асоциация по ултразвук в акушеството и гинекологията, както и курс за напреднали за откриване на прееклампсия при Йън Доналд в Европейското училище по перинатална медицина. 

♦ Д-р Ибрям работи в сферата на високорисковата бременност и майчино-феталната медицина. Проследява бременности с висок риск при диабет, прееклампсия, бременност след инвитро. В момента е част от екипа на СБАЛАГ “Майчин дом” и МЦ “ФемиКлиник” в София.

– Д-р Ибрям, всяка бременна жена ли трябва да прави изследвания за фетална морфология на плода?
– Абсолютно е необходимо. Все още сред някои пациенти, а и сред колеги, битува схващането, че само бременни над 35-годишна възраст са с повишен риск да родят дете със синдром на Даун. Само че едва 30% от децата с хромозомни синдроми са родени от майки над 35 години. Останалите 70% са родени от по-млади жени. Така че никой не е застрахован да има дете с генетичен синдром. Освен това скринингът в първия триместър може да открие не само хромозомни синдроми, но и други големи аномалии. 

Проверка по рама

– Какви аномалии може да се открият при преглед на феталната морфология на плода?
– Между 11-ата и 13-ата седмица на бременността чрез ултразвук може да се открият аномалии, като липса на главен мозък, на част от черепа, дефекти в крайниците, в коремната стена, на пикочно-половата система, сърдечни аномалии. Това може да ни насочи или към допълнително генетично изследване, или, ако аномалията е несъвместима с живота, бременността да се прекъсне в ранен срок, когато това е безопасно за самата жена. 

– Може ли да се открият увреждания в по-късните срокове на бременността?

– Разбира се. Органите на плода се развиват през цялата бременност, като мозъкът и централната нервна система търпят развитие до самото раждане и след това. Наскоро излезе голямо проучване на екип от Кралския колеж в Лондон с ръководител проф. Николаидес, че около 30% от аномалиите може да бъдат открити само при ултразвуково изследване в третия триместър. 
– Как трябва да се проследява бременността при специалист по фетална морфология?

– Три са основните прегледи. Вече споменах първия между 11-ата и 13-ата седмица на бременността, който включва скрининг за хромозомни аномалии и големи структурни дефекти. От няколко години в България при този преглед се провежда и скрининг за прееклампсия – високото кръвно по време на бременност. Може да бъде предвидено с голяма точност коя жена би развила това опасно усложнение, за да се профилактира. 

Магазин за Акумулатори

Следващият преглед е между 20-ата и 22-ата гестационна седмица. Тогава се прави цялостна оценка на анатомията на плода 
Последният преглед за фетална морфология е между 32-ата и 36-ата гестационна седмица, когато търсим късните изяви на малформации и дали плодът се развива правилно – дали растежът му отговаря на гестационната възраст. Тогава може да се направи план или прогноза за раждането.

– С каква апаратура се извършват изследванията на феталната морфология?

– Вече има достатъчно висококвалифицирани колеги в България, преминали обучение по фетална медицина в чужбина, и всеки от тях работи с последен клас апаратура на световно ниво. Само че апаратът не може да изследва сам, нито да постави диагноза. Това до голяма степен зависи от квалификацията на лекаря, който гледа плода чрез съответния апарат. Иначе в България разполагаме с най-модерна апаратура, последен клас.
и във Фейсбук/media/source/202311/1699005674_str_24_d_r_ibryam_ibryam.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Ибрям Ибрям

– Да разбирам, че по-важното е бременните да търсят опитен специалист по фетална медицина?

– Да, квалификацията на лекаря е най-важното. Често идват наплашени жени, дошли да търсят второ мнение. Правят й допълнителни генетични изследвания, което отнема много време, защото не всички се извършват в България. Накрая се оказва, че носи здраво дете.

Но се случва и обратното – някои аномалии се откриват твърде късно по една или друга причина и са свързани с лоша прогноза за изхода на бременността. Тук е мястото да вметна, че у нас все още не е разрешено прекъсване на бременността в късните й срокове, ако открием аномалия на плода. Жената няма избор и трябва да роди дете с увреждане, за което да се грижи цял живот. Докато в много западни държави фетоцидът е разрешен и в късни срокове на бременността. Но това е въпрос, който трябва да се реши в широка обществена дискусия, която се надявам скоро да се случи.

– Има ли все пак някакъв рисков контингент сред бременните, при които може да се получи аномалия на плода?

– Жените обикновено са наясно с наследствените си заболявания и рано търсят консултация със съответния специалист. Рискова група са бременните с предшестващ захарен диабет, понеже честотата на малформациите на сърдечносъдовата система и на ЦНС на плода при тях е малко по-висока. Тези бременни задължително подлежат на преглед както при акушер-гинеколог, така и при детски кардиолог. Трета рискова група са пациентките над 35 години.

При тях честотата на хромозомните дефекти е леко по-висока. С голямо внимание се следят и инвитро бременностите. Само по себе си зачеването инвитро не е рисков фактор, но начинът на оплождане е предпоставка за по-голяма честота на определен вид аномалии. 

– Какво ще посъветвате бременните жени?

– На първо място, да са спокойни, без излишни страхове. Забелязвам, че по тази причина се правят ненужни генетични и кръвни изследвания, ненужни терапии. Това е един вид игра със страха на хората, чрез която излизаме от медицината и навлизаме в комерсиалното. В крайна сметка голямата част от бременностите протичат абсолютно нормално. Бременността е физиологично състояние, което не бива да плаши жените и да ги спира да вършат обичайните си ежедневни дейности. Но и да не забравят да проследяват правилно бременността си.

– Изследванията на фетална морфология поемат ли се от Здравната каса, или все още се заплащат от пациентките?

– За съжаление тези прегледи не се поемат от Здравната каса. Направи се опит феталната морфология да се включи в задължителния пакет за проследяване на бременните, но не се стигна до консенсус между НЗОК и лекарите. Имаше даже отворено писмо до управителя на Здравната каса и до Министерството на здравеопазването от всички колеги, които се занимават с фетална медицина, начело с проф. Димитрова.

Само че оценката на НЗОК за тази дейност беше крайно недостатъчна – прегледът да струва 35 лева, с което колегите не се съгласиха. Може да изглежда, че искаме прекалено много, но всеки от специалистите по фетална медицина е инвестирал много средства и огромна част от живота си в обучения в страната и в чужбина. А и самата апаратура е изключително скъпа, така че няма как да се съгласим на 35 лева за преглед. Това е популистки ход на Здравната каса.

– Как са организирани нещата в чужбина за прегледите за фетална морфология? 

– Например в Англия всяка бременна се проследява основно от акушерка в района по местоживеене. Специализираните прегледи са изцяло поети от тяхната здравна система NHS и се извършват в центрове за пренатална медицина. Най-големият такъв център е в Кралския колеж в Лондон. Прегледите за фетална морфология в 12-ата  и 20-ата седмица, както и в третия триместър са напълно безплатни за всички бременни, както и допълнителните изследвания, ако се налагат.

– Какво ново има във феталната медицина?

– Напреднаха неимоверно и генетичните изследвания. В последните години има възможност да се разчете целият геном още преди човекът да се е родил, за да се предвидят и болести, които се развиват в по-късен етап от живота, като паркинсон, алцхаймер, някои онкологични заболявания. Напоследък се заговори и за навлизането на изкуствен интелект в интерпретирането на резултатите от ултразвуковите изследвания. Идеята е лекарят само да снима образа, а изкуственият интелект да определя дали този образ е нормален, или има някаква аномалия. Но това предстои да се случи вероятно в следващите 5 – 10 години. 

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ