14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Д-р Иван Малкодански, д.м.: В България се обръща малко внимание на фибромиалгията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Иван Малкодански, д.м., завършва през 2012 г.  Медицински университет – гр. Плевен. Започва специализация в Катедрата по реанимация и интензивно лечение към Университетска болница “Георги Странски”, гр. Плевен с насоченост към онкологична, лапароскопска и роботизирана хирургия. През 2014 г. придобива магистратура по “Здравен мениджмънт”.
От 2013 г. е част от екипа на УМБАЛ “Света Марина-Плевен”. През февруари 2018 г. завършва специализация по клинично хранене в интензивно отделение в гр. Тел Авив, Израел. През септември 2018 г. завършва специализация по периферни нервни блокади и лечение на остра и хронична болка в гр. Дъблин, Ирландия. През 2021 г. успешно защитава дисертационен труд на тема “Превенция на следоперативното гадене и повръщане при миниинвазивни коремни операции” и придобива образователна и научна степен “доктор по медицина”.  От 2016 г. е асистент към Катедрата по анестезиология и интензивно лечение към МУ-Плевен.

Лектор е към Телекомуникационен ендоскопски център, гр. Плевен. От 2019 г. започва специализация по Клинично хранене и диетология. Член е на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEEASS), на европейската асоциация по ентерално и параентерално хранене (ESPEN), на европейската асоциация по регионална анестезия (ESRA). Членува също и в Българския лекарски съюз (БЛС), Българската асоциация по анестезиология и реанимация, Българската асоциация за изследване и лечение на болката и Българската асоциация по ентерално и параентерално хранене.
Автор и съавтор е на множество публикации, публикувани в български и международни списания на английски и руски език. Статиите са свързани с анестезия и интезивно лечение при лапароскопски, роботизирани и HIFU (хайфу) операции, лечение на остра и хронична болка, ентерално и параентерално хранене при критично болни пациенти. Участник е в редица конгреси в България и чужбина. Носител е на наградата на младите лидери на Плевен – направление медицина за 2019 г.

Някои лекари смятат диагнозата фибромиалгия за много спорна и противоречива. Други не виждат проблем в поставянето на диагнозата. Затова днес тема на интервюто ни с д-р Иван Малкодански, специалист по анестезиология и интензивно лечение, е фибромиалгията. Потърсихме отговорите на най-често задаваните въпроси от пациентите с такъв проблем: как се проявява, диагностицира и лекува фибромиалгията, какво е характерното за този вид болка и към какъв специалист да се обърнат, за да получат адекватна и своевременна терапия?
– Д-р Малкодански, какво е фибромиалгията – заболяване или състояние?

Проверка по рама

– Според световната здравна организация (СЗО), фибормиалгията се определя като състояние с различна продължителност и тежест на протичане. За жалост, в България се обръща малко внимание на това състояние, поради тази причина няма и официална статистика. В световен мащаб се смята, че от него страдат между 2% и 4% от световното население.
Фибормиалгията засяга около 9 пъти по-често жените, сравнено с мъжете. От нея може да страдат хора в различна възраст, дори и деца, но най-често се среща при пациенти между 20 и 45 години, хора в активна възраст. Най-типичният и често срещан портрет на пациент с фибромиалгия е жена в активна възраст, която страда от различни болки в цялото тяло, нарушения на съня, констипация и депресия.

– Какво се случва в организма на човек, когато се развива фибромиалгия?

– Започва с болка, която може да се усеща във всички части на тялото. Типична е силната болезненост при натиск на определени точки, симетрично разположени на тялото – в областта на раменните, тазовите стави и др. При това състояние често се наблюдава задръжка на течности, разстройство на съня и настроението. Усещането в мускулите е подобно на претоварване от физическа дейност. При някои пациенти се проявява с напрегнатост, болезненост или чувство на парене в мускулите.
и във Фейсбук/media/source/202302/1677578606_10_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Иван Малкодански

Магазин за Акумулатори

– Защо фибромиалгията се диагностицира изключително трудно, а тази диагноза у нас се поставя много по-рядко? През какви задължителни етапи преминава диагностиката и с какви методи?
– Сами виждате разнообразието от симптоми, които съпътстват фибромиалгията. Освен това, те много наподобяват други заболявания, затова и тук диференциалната диагноза е много важна. На първо място, лекарят трябва да мисли в насока за фибромиалгия.

И именно там е трудността в диагностиката, поради непознаването на това състояние. Ако вниманието не бъде насочено в тази посока, започват да се търсят на първо място симетричните силно болезнени точки, разположени в различни части на тялото, ако бъдат открити – следващата стъпка е да се търсят предхождащи заболявания или наследственост, които да доведат до това състояние. 

Друга важна част от диагностиката е доказването на системно възпаление на организма. Това е единственият диагностичен метод, който изисква специална апаратура, останалата част от диагностиката се осъществява чрез внимателно снемане на анамнеза на пациента.
– Кой е специалистът, който лекува фибромиалгията?

– В България най-често това са ревматолози, невролози и много по-рядко – специалисти за борба с болката. В световен мащаб лечението е мултимодално, от множество специалисти, като се включват и рехабилитатори, психолози, специалисти по хранене и др. Най-често това състояние се диагностицира от специалисти по лечение на болката (pain doctor). Тази специалност в България, се практикува много рядко, поради множество причини и най-вече, липсата на адекватно заплащане от НЗОК за осъществяването на такава дейност.

– Каква е ролята на наследствеността и кои заболявания трябва да се вземат предвид?

– Наследствеността е един от петте рискови фактори. Наблюденията сочат, че това състояние поразява кръвни роднини. Наскоро бяха открити няколко гена, за които се смята, че влияят на предаването на сигналите за болка. Други рискови фактори са инфекции, причинени от вируси – грип, пневмония, вирусът на Епщайн-Бар, причиняващ вирусна мононуклеоза и други.

Бактериални инфекции – бактериите салмонела и шигела, както и други микроорганизми, причиняващи инфекции на храносмилателната система. Синдромът нерядко възниква и при хора, които са преживели емоционална или физическа травма. Смята се, че при настъпил химически дисбаланс в организма мозъкът и нервите започват да възприемат нормалните усещания за болка като прекалено интензивни.

Друг фактор е силният стрес. Хормоналните нарушения, провокирани от силен и дълготраен стрес, са рисков фактор за фибромиалгия. Не на последно място трябва да се вземат предвид и особеностите на личността. Повечето от пациентите с фибромиалгия са изключително педантични в работата си.

– При фибромиалгията основният проблем е болката. Може ли и как да се измери?

– Болката, може да бъде измерена чрез различни изследвания, като по-голямата част от тях са субективни. Разчита се на мнението на пациента – той да определи силата на болката, като визуално аналогова скала. Съществуват и инвазивни методи, като ЕМГ и поставяне на BIS монитор, който отчита мозъчната активност и по този начин се определя силата на болката.

– Какво е по-специфичното на болката при фибромиалгията?

– Специфично при болката, причинена от фибромиалгия, е наличието на симетрични силно болезнени точки в различни части на тялото. Това са 19 зони по цялото тяло. Те са симетрични и там интензитетът на болката е много по- силен.

– Какви са съвременните възможности за лечението й?

– Медикаментозното лечение е симптоматично. Използват се медикаменти, които намаляват общото възпаление на организма, като нестероидни болкоуспокояващи, както и лекарства, които имат обезболяващо действие. Медикаментозното лечение, съчетано с аеробните тренировки, както и такива за разтягане и мобилност, дава много добри резултати. При пациенти, където водещата причина за появата на това състояние е психо-емоционална травма, се препоръчва работа с психолог или психиатър.

– Има ли клинична пътека у нас и утвърдени нормативи за лечение на фибромиалгията?

– Аз лично не съм запознат да съществува клинична пътека, специално за фибромиалгия. Има неврологична и ревматологична такава за миалгия, която е за всякакъв тип хронични мускулни болки.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ