24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Д-р Йовко Червенков: С хиалуроновата киселина не лекуваме артрозата, забавяме нейното развитие

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Йовко Червенков е началник на отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ – Пазарджик от 2022 г. След завършване на МУ-Пловдив, специализира във ВМА-София. Обучавал се е и е работил в екипа на националния консултант по ортопедия и травматология проф. д-р Андрей Йотов и доц.
Румен Златев. През този период активно е работил в областта на ендопротезирането и лечението на всички видове травми. Д-р Червенков е първият български лекар, завършил престижните ортопедични курсове “AO Trauma Care” ниво Advanced в Давос, Швейцария. Участва в специализиран курс на Американската асоциация за лечение и на спортни травми на ходило и глезен във Виена, Австрия. 

В края на 2021 г. е поканен от световнопризнатия ходилен хирург доц. Левон Макинян, където се запознава с новостите в областта на ходилната хирургия. В началото на февруари  д-р Червенков беше на поредното си обучение в Индия, където се запознава отблизо с най-новата роботизирана навигационна система за асистирана смяна на колянна става. 

В днешното интервю по настояване на читатели ще акцентираме на необходимостта и ефективността от поставянето на инжекции с хиалуронова киселина в колянната става.
– Д-р Червенков, много често получаваме запитвания от наши читатели кога и дали е удачно да се поставят инжекции с хиалуронова киселина в колянната става? И какъв е ефектът от тази процедура?

– И ние като специалисти често получаваме такива въпроси от нашите пациенти. Затова ще се опитам да обясня достъпно що за процедура е това и кога е удачно да бъде прилагана. Тази процедура носи медицинското наименование  вискосуплементация и се изразява в поставяне на т.нар. биологични препарати в колянната става. Имайте предвид, че колянната става е най-голямата става в човешкия организъм. Тя е подложена на страшно голямо триене и натиск, и в резултат на изчерпване на възможностите на организма да се възстановява, това натискане и триене започва да износва ставата. С напредването на възрастта износването започва да става все по-голямо.
– Тук ли идва мястото и ролята на т.нар. инжекции с хиалуронова киселина? Има ли и други възможности за лечение, преди да се стигне до смяна на колянна става?

Проверка по рама

– В известна степен, да, има други възможности, но позволете да обясня в какво се изразяват те. Преди да предложим смяна на колянна става, наистина е добре да поговорим за възможностите на лечение или по-точно и по-скоро за възможностите за подобряване на ежедневието ви. Защото лечение не е точната дума, тъй като при прилагане на лекарството няма да се елиминира или намали износването в коляното. По-скоро прилагането на различни лекарства в коляното ще ви даде свобода на движение, малко по-нормално ежедневие и по-малко болки. Едно от тези лекарства е хиалуроновата киселина например. Тя е естествена градивна част от хрущяла, която при начални артрозни промени и остеоартритни болки може да има много добър ефект. 
– А кога, в кой момент, вие, специалистите, разбирате, че хиалуроновата киселина все още може да помогне?

– Много тънък е моментът за предлагане, за подбор и за използване на хиалуронова киселина. Много често се случва пациенти, които имат проблеми с менисци в резултат на травма, да бъдат лекувани с хиалуронова киселина, което не дава добър резултат и те остават разочаровани. Затова и моите пациенти знаят, че аз прилагам такъв тип лекарства само след изричното задължително обсъждане с тях. И  уточнение, че тези лекарства дават временни резултати, които след определен период от време ще се загубят. 

Естествено, ако този период е достатъчно дълъг, говорим за година или две, няма нищо по-хубаво от това да приложим още една инжекция, още една вътреставна апликация пред това да сменяме ставата. 
-Т.е., само в начални стадии на ставни и костни промени може да се поставят такива инжекции?  

– Да, в един от началните стадий на костни и хрущялни изменения можем да предложим поставянето на хиалуронова киселина. Или пък поставянето на т.нар. плазма. Плазмата, предназначена за тази цел, представлява кръв, взета от пациента, центрофугирана при специални условия със специална скорост и активирана с други лекарства. Тази плазма, инжектирана в колянната става, успява да тапицира минималните първоначални пукнатини, които се формират в хрущяла.

Магазин за Акумулатори

и във Фейсбук/media/source/202304/1682069260_06_d_r_iovko_cervenkov_ortoped_travmatolog.jpg“ title=“undefined“>
Д-р Йовко Червенков

– А в много напредналите форми не може да се очаква добър ефект, така ли?

– Естествено, в много напредналите форми на артроза, когато площта на колянната става е доста по-засегната, няма как да има добър ефект, тъй като почти не е останала част от хрущяла, която да е здрава и ние де факто, се опитваме да подхранваме нещо, което вече го няма. Така че всички тези инжекции, които се поставят в ставата и които имат за цел намаляване на болката или подобряване на движенията, са ефикасни за определен етап, когато сме сигурни, че няма някаква друга травма. Говоря за минискална увреда например, скъсани кръстни връзки и т.н., защото при тях не дава добър резултат. 
Ще се повторя, чудесен резултат дава, когато е в начални форми и хрущялът е засегнат и напукан само повърхностно. При такива състояния, на такъв етап прилагането на тези лекарства предполага чудесно възстановяване 

И все пак, не лекуваме артрозата, просто забавяме нейното развитие. И това трябва да стане ясно на всички. Хиалуроновата киселина, с която аз лично работя, е швейцарска, на пазара има много марки, коя от коя по-интересни, различни, разнообразни. 

Най-важно при прилагането на инжекции с хиалуронова киселина е прецизирането на етапа, в който е удачно да се постави, а не толкова каква е марката, къде е произведена. Естествено, има разлика, но това не е водещо. По-скоро в тежка степен на изменение една вътреставна инжекция ще има малко по-къс период на действие и по-незадоволителен резултат.

Затова, сядайки да обсъдим възможните варианти, ви съветвам да изслушвате какво ви се предлага от лекарите. Защото много от пациентите имат собствено мнение, което е чудесно, но често пъти идват с нагласата за инжекция, а са стигнали до такъв етап на заболяването, че е нужно да се смени ставата. Или обратно – някой решил, че ставата му е за смяна, но категорично не изглежда толкова зле. Така че няма нищо срамно и обидно да поискате второ мнение, много е важно обаче, да си изберете специалист, с който да работите по-нататък.

– Каква основна цел си поставихте, когато спечелихте конкурса за началник на отделението в МБАЛ – Пазарджик?

– Първо, да получа възможността да приложа напрактика целия опит от наученото и практиката ми както в България, така и в чужбина. Но основната ми цел е да изведа отделението на водеща позиция от гледна точка на ендопротезиране, ревизия след ендопротезиране, обработка на травми, корекция на счупвания. Малко по-амбициозно, но не невъзможно, е желанието ми да превърнем отделението в предпочитано място за лечение на чужденци.

За целта е необходимо отделението да премине от второ към трето ниво – това е една от основните ми задачи. Позволете да отбележа, че съм работил активно в областта на ендопротезиране и ревизия на колянна и тазобедрена става. След доста години работа в екип на Спешно отделение в Пловдив съм се сблъсквал с множество тежки травми и състояния. Затова съм убеден, че заедно с колегите ми можем да предложим грижа на високо ниво на нашите пациенти. Естествено, аз ще продължа с повишаването на моята квалификация, както, разбира се, ще изисквам това и от колегите в отделението. 

– А къде конкретно смятате, че е нужно да насочите усилията си?

– Смятам да насоча усилията си и към подобряване на грижите в следоперативния период. Те са от ключово значение за пълното възстановяване на пациента. Т.е., ще съм доволен да можем да предложим цялостна качествена грижа, достъпна за всеки. Което, разбира се, изисква разширяване на извършваните процедури. В тази връзка съм длъжен да отбележа колко важно е изграждането на доверие между лекаря и пациента.

Лично аз се стремя да бъда добър слушател. Не е тайна, че българският пациент по редица причини губи доверие в здравната система и за съжаление, и в нас, лекарите. А изграждането на доверие между лекар и пациент е изключително важно за всеки етап от неговото лечение. С една дума – професионализъм и в работата, и в отношението на лекаря към пациента.

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ