7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Д-р Насратуллах Мобаракшах: Венозните и артериалните рани не заздравяват сами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Насратуллах Мобаракшах има специализация и над 15 години опит в направленията “вътрешни болести”, “кардиология”, “ангиология и  флебология” с дългогодишен опит, натрупан в страната и чужбина.
В България професионалният му път минава през болници като “Софиямед”, “Аджибадем Сити Клиник”, “Сърце и мозък”, “Бургасмед” и МЦ “Стайков” в гр. Бургас. Заемал е отговорни постове в редица медицински заведения.

Има участия в множество национални и международни научни форуми в областта на ангиологията. Разговаряме с д-р Насратуллах Мобаракшах за лечението на венозните рани и тромбоза.

– Д-р Мобаракшах, какво представляват и каква е разликата между раните и язвите на вените и артериите?
– Това са трофични рани от съдов произход, които заздравяват трудно. Като цяло венозните и артериалните язви са два различни типа рани, които могат да се появят на кожата. Венозните язви обикновено се появяват на глезените или около тях и са свързани със заболяване на вените на краката. Те обикновено са причинени от нарушена венозна циркулация на кръвта в краката и са свързани с хронична венозна недостатъчност, като варикозни вени, постфлебитен синдром и др.

Артериалните язви обикновено се появяват на крайниците и са свързани със заболяване на артериите. Следствие са от натрупани атеросклеротични плаки по хода на артериите и предизвикват запушване или стеснение на артерията, което прогресира до рана.
Накратко, основната разлика между венозните и артериалните язви е, че венозните язви се дължат на прекомерна кръв в крайниците, а артериалните – на недостиг, и съответно изискват различни методи на лечение. Например артериалните язви изискват отпушване и подобряването на кръвообръщението, а венозните – компресия, с която да се намали обемът на кръвта и да я насочи към нормалните им пътища. Затова е много важно да бъде поставена точна диагноза от квалифициран специалист, за да се определи правилното лечение за всеки конкретен случай.

Проверка по рама

– Да поговорим по-специално за трофичните рани. Как се развиват във времето симптомите?
– Симптомите на трофичните рани могат да се развиват по различен начин във времето, в зависимост от причината за тяхното появяване, степента на нарушението и общото здравословно състояние на пациента. Артериалните язви обикновено започват с кожни промени и появата на болезнени лезии, които преминават в суха рана и е възможно да прогресират до гангрена на тъканта.

При венозните рани симптомите може да се появят и да се увеличават постепенно във времето. Започват като кожна пигментация, променяща цвета си от леко кафяво до червено и тъмно лилаво. След това раната се разраства и се задълбочава, като става все по-болезнена и трудна за лечение, а в по-напреднал стадий се появяват различни симптоми, като например отделяне на течност, кръв или гной.

– С какво е опасен патологичният процес при трофичните язви?
– Патологичният процес при трофичните язви може да бъде опасен поради риска от развитие на остри и хронични инфекции 

Ако трофичната рана не се лекува правилно и се остави без лечение за продължителен период от време, може да се развият остри инфекции като сепсис, която да е опасна за живота. Хроничната инфекция може да доведе до продължително забавяне на процеса на заздравяване на раната и повторни рецидиви на язвата и да влоши качество на живот.

Магазин за Акумулатори

– Кои диагностични методи намират приложение?
– Диагностицирането на трофичните язви включва първоначален медицински преглед, анамнеза и физически преглед на раната. В допълнение е нужно да се направят кръвни, микробиологични и някои образни изследвания като доплерова ехография, КАТ ангиография, селективна ангиография, ЯМР и др. 

– Защо е важно да се изясни точната причина за развитието им?

– Изясняването на точната причина за развитието на трофични язви е от изключителна важност, тъй като това може да определи най-подходящия начин за лечение и предотвратяване на повторното им появяване. Ключът за успешното излекуване на артериални и венозни рани се крие в лечението на основното състояние, довело до тях. 
и във Фейсбук/media/source/202303/1677663698_04_1.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Насратуллах Мобаракшах

– Какви съвременни методи прилагате в практиката си за лечение на раните и язвите?

– Лечението на трофичните рани и язви обикновено е дълъг процес и е насочено към подобряване на кръвообращението и насърчаване на заздравяването на раната. Лечението, което прилагам в практиката си, преминава през няколко етапа. Първият е оценка и диагностика на причината за появата на раната – местоположение, произход, размер и дълбочина, както и преглед на здравословното състояние на пациента. След диагностицирането на раната следва почистване и дезинфекцията й. Това се извършва с цел намаляване на риска от инфекции и подготовка на раната за заздравяване. 

На следващия етап се прилага компресивна терапия при венозните рани, за да се намалят отоците, и при нужда – пресотерапия. В някои случаи може да се наложи плазмолечение или ендовенозни процедури като лазерна аблация или склеротерапия. При артериалните се извършва отпушване или разширяване на засегнатия съд с цел да се подобри кръвообращението в засегнатата област чрез медикаментозно и ендоваскуларно лечение.

Препоръчвам на пациентите използването в домашни условия на различни медикаменти под формата на гелове и кремове, които помагат на кожата да се възстанови. Продължителният мониторинг е задължителен, тъй като лечението на трофични рани обикновено е дълготрайно и може да отнеме няколко месеца. В този период е важно да се извършва редовно мониториране на раната и да се коригират методите на лечение при нужда.

И накрая, когато трофичната рана е заздравяла, е важно да се предприемат мерки за предотвратяване на повторното й появяване. Това може да включва промени в начина на живот като двигателна активност, начин на хранене и др.

– Кои са основните фактори, определящи избора на лечение?

– Определянето на подходящия метод за лечение зависи от множество фактори, но най-важният е причината за появата на раната. Това е изходната точка, от която зависи цялостното лечение. Размерът и дълбочината на раната също оказват влияние – по-големите и по-дълбоките рани могат да изискват по-агресивно лечение. Ако раната е инфектирана или има наличие на некроза, то това може да изисква специфични мерки за почистване и дезинфекция. 

Съществуващи здравословни проблеми и медикаментозни терапии на пациента също се вземат под внимание, тъй като могат да затруднят лечението на трофични рани или да увеличат риска от появата им. На базата на тези фактори се определят най-подходящите методи и техники за лечение на трофичната рана. 

– Кои са основните грешки, които допускат пациентите с такива проблеми?

– Основната грешка, която допускат, е, че не вземат навреме мерки и в повечето случаи идват в доста напреднал стадий. Пациентите очакват, че симптомите ще отшумят с времето, но за разлика от раните, причинени от механично нараняване, венозните и артериални рани не заздравяват сами, дори напротив – прогресират постоянно.

Компресивната терапия също не бива да се подценява – често пациентите изпитват дискомфорт при носенето на компресивни чорапи и прекъсват терапията си, а това води до по-бавно и трудно заздравяване. При лечение на трофични рани се изисква постоянство от страна на пациента, защото лечението продължава с месеци. Недостатъчна хигиена, липсата на двигателна активност и нездравословната диета също са сред грешките, които допускат пациентите.

– Защо някои хора с еднакви проблеми на вените и артериите развиват язви и рани, а други – не?

– Развитието на трофични язви зависи от много фактори. Наличието на проблеми с вените и артериите е само един от тях. Някои от другите фактори, които могат да допринесат за развитието на язвите, са по-бавен метаболизъм и по-малко ефективна регенерация на тъканите, наличието на инфекция, лошата хигиена. Хранителните дисбаланси и ниската физическа активност също могат да допринесат за увреждането на тъканите и да забавят заздравяването на раните.

– Кои пациенти съветвате да се подлагат на профилактичен преглед и с каква периодичност, за да предотвратят или хванат навреме проблема?

– На първо място, хората със сърдечносъдови заболявания, диабет, атеросклероза, видими разширени вени имат повишен риск от развитие на трофични рани поради нарушения в кръвообращението. Сред рисковите групи са и пациенти с ревматоиден артрит заради възпалителните процеси, хора с наднормено тегло или сънна апнея. Препоръчително е тези хора поне веднъж годишно да правят профилактични прегледи. 

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ