12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Д-р Росен Георгиев: Сколиозата може да увреди белия дроб и сърцето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В периода на юношеството много деца получават гръбначни изкривявания. Разговаряме с д-р Георгиев за превенцията и лечението на сколиозата.

Визитка

♦ Ортопед-травматологът д-р Росен Георгиев завършва Медицинския университет в София през 2013 г. Специализира в клиники в Ирландия, Англия и Швейцария.

Работи в УМБАЛ “Света Анна” и в “Бета Клиник” в София. Като асистент към МУ – София се занимава и с преподавателска дейност. Неговите професионални интереси са в областта на консервативното и оперативното лечение на ортопедичните дегенеративни заболявания: коксартроза, гонартроза, артрозни изменения на други стави, минималноинвазивно ендопротезиране, компресивни синдроми на периферни нерви и др. 

– Д-р Георгиев, какво представлява сколиозата като заболяване?

– Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване в С-видна или S-видна форма. Появява се обикновено в периода на бурен растеж на организма – през пубертета, между 11- и 14-годишна възраст. 

Проверка по рама

– Каква е разликата с кифозата?

– Кифозата е нормална за торакалния отдел на гръбначния стълб. При сколиоза може да наблюдаваме хиперкифоза, което е вече патологично състояние. 

– Какви са причините за развитие на сколиоза?

– Причините за развитието на сколиозата са много. Най-често срещаният вид е идиопатичната сколиоза, чиято етиология е неизяснена – 80-90% от случаите. Може да се появи и от разлика в дължината на долните крайници, и от мускулен дисбаланс, и от нервен дисбаланс, и от неправилна стойка продължително време. Обикновено сколиоза се получава при учениците от неправилна стойка на чиновете, но вече виждаме и такова гръбначно изкривяване още в първи клас поради тежките чанти, които децата носят.   

Има и структурни форми на сколиоза, които може да са вродени или да са причинени от заболявания като церебрална парализа, мускулни дистрофии и много други.

– Какви неблагоприятни последици и усложнения може да има от сколиоза?

Магазин за Акумулатори

– Тези пациенти се оплакват от болки в торакалния и в лумбалния сегмент на гръбначния стълб. Изменя се значително дори походката. При по-напредналите степени на сколиоза – например средна степен, която е в над 25% от случаите, може дори да се засегне функцията на белия дроб и сърдечната дейност.

Затова е изключително важно да се прави профилактика и превенция на сколиозата. Още преди да са настъпили изменения на гръбначния стълб, децата трябва да се водят на ортопед, който е специализиран в това заболяване, за да се хване максимално рано и да се спре развитието му.

Това става с правилни методи на рехабилитация, като Шрот терапия например. С нейна помощ може да се подобри стойката и да се намалят градусите на гръбначното изкривяване.  

и във Фейсбук/media/source/202312/1701942984_2222.jpg“ title=“undefined“>

– До каква възраст може да се направи това?

– Много е важна прогресията на сколиозата, колко градуса на година се увеличава или се стационира, какъв е типът сколиоза – дали е с една кривина (С-видна), или е с две кривини (S-видна). Колкото по-рано се хване процесът, толкова по-големи са нашите възможности за корекция. 

– Има ли някакъв предел във възрастта, когато рехабилитацията няма ефект?

– Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-ригидни стават неговите структури и реално са неподатливи на корекция. Ето защо рехабилитацията е най-ефективна в периода на бърз растеж и малко след това. Съветвам родителите, още когато децата им започват да учат – стартират първи клас, да направят профилактичен преглед на стойката. А след това на 11 – 12-годишна възраст, когато стартира пубертетът. Тогава направо е задължителен прегледът при ортопед, който се занимава с гръбначни изкривявания.  

– Какво може да се прави ежедневно, за да не се стига до прогресия на сколиозата?

– Плуването е един от спортовете, които профилактират това заболяване. Конната езда също е подходяща. Така се заздравява мускулатурата от двете страни на гръбначния стълб, без да се претоварва самият гръбнак. Не се препоръчват спортове, които в по-голяма степен развиват едната половина на тялото, като тенис, или които натоварват гръбначния стълб – бягане, скачане, вдигане на тежести.

– Имате ли много малки пациенти със сколиоза в практиката си?

– Имаме доста малки пациенти със симптоми на сколиоза. През тази година около 30 дечица под 10-годишна възраст сме диагностицирали с това състояние и сме ги насочили за активна рехабилитация по метода на Шрот. Категорично, сколиозата в ранна възраст започва от порочната поза на децата – да са постоянно наведени над мобилните си телефони.

От друга страна, влияе и липсата на спорт. Децата на нашето съвремие в по-голямата  си част предпочитат да седят пред компютрите, таблетите и телефоните, вместо да спортуват, да се движат, да имат физическа активност. Тя е отишла на заден план, което със сигурност допринася за развитието на сколиоза и други гръбначни изкривявания. 

– Кога се налага оперативно лечение на сколиоза?

– Има много оперативни методи за лечение на сколиоза. Те се налагат при най-тежките степени, когато кривината на гръбнака надхвърля 45 – 50 градуса. При тези случаи консервативните методи не могат да повлияят не само поради голямото изкривяване, но и заради ротацията на прешлените около собствената си ос 

Това налага оперативно лечение с добра успеваемост. За щастие, тези тежки случаи са под 1% от пациентите със сколиоза.

– Какви съвети ще дадете на родители на деца със сколиоза?

– Съветвам да водят децата си на профилактични прегледи при ортопеди, които се занимават с тази патология. Докато децата растат, трябва да спортуват, да укрепват на мускулите си. На всяко дете трябва да се осигури удобно място за учене, твърдо легло или дори ортопедичен матрак. Лечебната физкултура е ефективна само когато детето се занимава редовно. Необходимо е да се научи да прави упражненията всеки ден и постоянно да следи за своята правилна стойка.

и във Фейсбук/media/source/202312/1701942985_3333.jpg“ title=“undefined“>

Методът „Шрот” за неоперативна терапия

Методът „Шрот” за неоперативна терапия на сколиоза е създаден през 1921 г. от Катерина Шрот в Майсен, Германия. Така за първи път е въведен различен подход във физикалната терапия при консервативно лечение на пациенти със сколиоза. 

Катерина Шрот създава и развива система от дихателни упражнения за интензивно засилване и разтягане на мускулите, за деротация на прешлените и гръдния кош и издължаване на гръбнака. Програмата включва ежедневни упражнения и постоянен контрол на стойката, походката и позицията на тялото по време на ежедневната активност. По този начин постоянно се противодейства на мускулния дисбаланс и на асиметричното натоварване на гръбначния стълб, причинено от изкривяването. 

Терапията „Шрот” е подходяща за лечение както на деца над 9-годишна възраст с идиопатична сколиоза и кифоза в ранния етап на заболяването, така и след хирургична интервенция на по-големи изкривявания. Може да се използва и за подобряване на общото състояние и за облекчаване на симптоматиката, причинена от деформацията на гръбначния стълб, при пациенти с приключил растеж (в по-късна възраст). 

Лечението се прави индивидуално или в група, постоянно или периодично с контролни прегледи или корекции на програмата. Благодарение на отличните резултати, които постига, методът на Катерина Шрот се е превърнал в най-популярния консервативен метод за лечение на сколиоза в Германия и бързо се разпространява в цяла Европа и в други страни по света. 

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ