26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Д-р Танер Шахин: Стресът и злобата са най-добрите приятели на инфаркта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Танер Шахин набира все по-широка популярност в социалните мрежи със своите страници, в които споделя съвети към хора със сърдечни заболявания и обяснява за различни заболявания и симптоми, свързани с тези болести, както и дава препоръки за начин на живот при отделни състояния. За д-р Шахин превенцията на сърдечните заболявания е от съществено значение! 

Д-р Танер Шахин завършва Медицински университет-София през 2018 г. От 2017 г. до 2020 г. работи като доброволец в Клиниката по кардиология на „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, където от 2020 г. е специализант по кардиология. Д-р Танер Шахин е част от екипа на Медицински център по сърдечносъдови заболявания в София. Извършва диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания, като артериална хипертония, остри коронарни синдроми, хронична сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения, кардиомиопатии и дислипидемии. 

– Д-р Шахин, какво представлява исхемичната болест на сърцето? 

– Исхемичната болест на сърцето е една от най-честите причини за смърт както в България, така и в цял свят. Това заболяване включва както острия коронарен синдром, така и стабилната ангина пекторис, заедно с някои особени форми. Както се подразбира по името му, това е заболяване, при което настъпва исхемия на миокарда на сърцето, тоест недостатъчна кислородна доставка до мускула на сърцето. Най-често причината е стеснение или запушване на коронарна артерия. Около 9 милиона души умират годишно в света от исхемична болест на сърцето. В Европа това заболяване става причина за 20% от всички смъртни случаи. 

В основата на исхемичната болест на сърцето са натрупвания от холестерол по стените на кръвоносните съдове, които хранят сърцето. Тези кръвоносни съдове са коронарните артерии, а заболяването, при което се натрупват плаки по съдовете, се нарича атеросклероза.

Рисковите фактори за натрупване на въпросните плаки са високо артериално налягане, фамилност – наличието на роднина от първа линия с исхемична болест на сърцето, висок холестерол, тютюнопушене, захарен диабет, затлъстяване и депресия. Интересното при атеросклерозата е, че в немалко случаи тя възниква много рано, когато човек е още млад.

Проверка по рама

Според някои проучвания тя може да възникне и през детските години, но клиничната изява на това заболяване възниква, когато вече е късно, когато пациентът е получил инфаркт на миокарда или, ако има достатъчно късмет, когато започне да получава оплаквания, за които ние, кардиолозите, винаги разпитваме много обстойно. 

Ще обърна внимание на няколко важни момента, които касаят исхемичната болест на сърцето: голямата смъртност от това заболяване, влошаването на качеството на живот при преживелите миокарден инфаркт (инвалидизацията) и високата вероятност от нов миокарден инфаркт. Освен това след преживяване на миокарден инфаркт рискът от развитие на сърдечна недостатъчност е около 7 до 10 пъти по-висок от този при човек, който не е преживял инфаркт. 

При исхемичната болест на сърцето, вследствие на недоброто хранене на част от сърдечния мускул, съответната зона на сърцето започва да функционира неправилно и това причинява промени в метаболизма на даденото място. В зависимост от това колко време остават без кислород и хранителни вещества, мускулните клетки в тази зона започват да загиват, в което се състои същината на исхемичната болест на сърцето. 

– Каква е честотата на исхемичната болест на сърцето? 

– Според някои проучвания, около 130 млн. души в цял свят страдат от исхемична болест на сърцето, което е около 1700 на 100 000 души население. 

Мъжете са по-уязвими от жените и при силния пол по-рано се развива заболяването. При жените специфичните женски полови хормони оказват протективен ефект, но за съжаление, след настъпването на менопаузата, те също са достатъчно уязвими и честотата на исхемичната болест на сърцето се изравнява с тази на мъжете. 

Магазин за Акумулатори

– Какви са симптомите и трудностите в ежедневието на пациентите с ИБС? 

– Когато сърдечният мускул не може да се изхранва с достатъчно хранителни вещества и кислород, той започва да страда. Най-честите оплаквания са болка, стягане или тежест в областта на гърдите и около сърцето. Типично е тези оплаквания да се появят по време на провокация, например физическо натоварване, излагане на студено, психо-емоционален стрес и т.н.

Болката или стягането продължават около 10 мин. и отшумяват при почивка. Ако болката е силна, продължава над 15 минути и не престава при почивка, то това може да е сигнал за инфаркт, особено ако се разпространява към шията, лявата ръка и раменете. В някои случаи не се проявява типичната картина на инфаркт. Това обикновено става при пациенти със захарен диабет, при жени и при възрастни хора – над 75-годишна възраст. При тях можем да очакваме гадене, болка в областта на корема или само умора и задух при физически усилия. 

и във Фейсбук/media/source/202307/1689326157_24_d_r_taner_saxin.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Танер Шахин

– Какви са  причините за това заболяване? 

– В основата на заболяването стои развитие на плака от холестерол по съдовете, която наричаме атеросклеротична. Основните причини за ИБС са комбинация от лоши навици на живот с лоша наследственост по отношение на това заболяване, а също артериална хипертония и захарен диабет. Най-застрашени са хората, които са на възраст над 50 години, които пушат, имат хипертония, захарен диабет, висок холестерол и т.н. 

– Какви са последиците от ИБС? Какви усложнения може да настъпят? 

– Най-сериозното усложнение е острият миокарден инфаркт, който се развива много бързо и времето за реакция е ограничено, тъй като колкото повече време се губи, толкова по-необратими стават промените по мускула на сърцето и толкова се увеличава рискът от инфаркт. 

След инфаркта се развива сърдечна недостатъчност, която е бреме за цял живот и за съжаление, рискът от смърт през близките години не е никак малък. 

– Как се лекуват различните фази на заболяването и каква е ефективността на лечението? 

– Ако става въпрос за стабилната форма на заболяването, лечението е в няколко насоки. На първо място са промените в начина на живот: спиране на тютюнопушенето, заедно с по-активно физическо натоварване в ежедневието, контрол на хипертонията и захарния диабет, както и редуциране на теглото са в основата на лечението. На следващо място идва медикаментозното лечение.

С него се стремим да намалим максимално нивата на холестерола, както и да отбременим сърдечния мускул и да намалим артериалното налягане. Ако въпреки това оплакванията продължават, тогава се препоръчва провеждане на коронарография, за да се установи значимостта на стесненията по съдовете на сърцето и при необходимост да се проведе ангиопластика – поставяне на стент в съда, който е със значими стеснения. Ако става въпрос за остър инцидент, тоест инфаркт на миокарда, тогава в спешен порядък трябва да се проведе коронарография, отпушване на запушения съд и поставяне на стент.  

– Опишете случай, показателен за нетипично развитие на исхемична болест на сърцето. 

– Все повече се наблюдава подмладяване на това заболяване. Имах случай на нощно дежурство – постъпи 23-годишен младеж в перфектна форма, но с оплаквания като при инфаркт на миокарда. В началото не допусках вероятността за тази диагноза, но когато му проведох изследвания и го прегледах, веднага поставих диагнозата и извиках екип за спешна коронарография. Установихме запушена дясна коронарна артерия, на която колегите поставиха стент. 

Впоследствие се оказа, че младежът страда от форма на тромбофилия, при която тялото му има повишена склонност към образуване на тромби. 

– Може ли да се профилактира заболяването и как? 

– За да се профилактира заболяването, първо, хранете се здравословно. Една от най-добрите диети е т.нар. средиземноморска диета. Намалете животинските мазнини, използвайте хубав зехтин. Не пушете. Поддържайте кръвното си в нормалните стойности. Мислете позитивно, обичайте се. Лошите мисли и чувства, както стресът и злобата са най-добрият приятел на инфаркта. 

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ