32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Д-р Венислава Александрова: Кондиломът е силно заразна болест

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Често и жените, и мъжете имат брадавици на различни места по кожата, дори около деликатни части на тялото. Освен чисто естетическия загрозяващ вид, тези кондиломи са израз на сериозна инфекция. По темата разговаряме с д-р Венислава Александрова.

Визитка

♦ Д-р Венислава Александрова е специалист акушер-гинеколог, с над 10 години опит.

Завършва медицинското си образование в Медицински университет-София през 2012 г. Провежда специализацията си по акушерство и гинекология, с теоретична и практична подготовка, в 1-ва САГБАЛ “ Св. София”. Д-р Александрова е завършила курсове по трансабдоминална тазова ехография, трансвагинална тазова ехография, колпоскопия и деструктивно лечение на преканцерози на маточната шийка, гинекологична ендокринология, хистероскопия.

♦ Член е на Българския лекарски съюз (БЛС) и на съюза на Българското научно дружество по акушерство и гинекология (БНДАГ).

♦ Към момента е част от екипа на МЦ “Медкрос” и болница “Вита” в столицата.

Проверка по рама

– Д-р Александрова, каква е причината за появата на гениталните кондиломи?

– Кондиломът или т.нар. наречената още генитална и венерическа брадавица, е силно заразна полово-предавана болест, причинена от някои щамове на човешки папиломен вирус (HPV- Human papilloma virus ). Известни са над 120 типа човешки папиломни вирусу, повечето от които не предизвикват заболявания при човека.

Но някои от типовете причиняват брадавици по кожата на ръцете и ходилата. Около 40 типа от вируса се пренасят по полов път. С най-голямо значение за появата на генитални брадавици са типовете HPV- 6, 11, 30, 42, 44, 45, 51 и 54.

В над 90% от случаите гениталните кондиломи са предизвикани от типове 6 и 11. Разпространението на вирусната инфекция става по време на орален, генитален или анален полов контакт с инфектиран партньор, което е причината за откриването на кондиломи на тези места. Вирусните частици могат да проникнат през кожата и лигавиците през малки драскотини, намиращи се на повърхността на тези места и получени по време на самия полов контакт.

– В какъв период от време след заразяването с вируса се проявяват симптомите?

– След попадането на вируса в тялото, той може да остане в латентно състояние месеци, дори години, без да даде субективни клинични симптоми. Първата изява на вируса е най-рано 21 дни след полов контакт с инфектиран партньор. По време на латентния период независимо, че вирусът няма клинична изява, инфектираният партньор е силно заразен и може да предава вируса чрез полови контакти, без предпазни средства на други свои партньори. 

Магазин за Акумулатори

Имунната система на гостоприемника се бори с вируса чрез отделяне на интерлевкини, които го държат в „спящо“ състояние. Състояния, които водят до отслабване на имунната система, могат да доведат до активиране на вируса и до поява на клинична картина. Такива състояния са: прекарани инфекции, употреба на широкоспектърни антибиотици, бременност. Фактори са и честата смяна на половите партньори, синдромът на придобита имунна недостатъчност (СПИН), чести вулво-вагинални инфекции и промяна в хранителния режим, например, спазването на тежки диети.

и във Фейсбук/media/source/202311/1699265040_str_22_d_r_venislava_aleksandrova.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Венислава Александрова

– Как изглеждат гениталните брадавици и къде най-често се повяват?

– Гениталните брадавици или кондиломите, наречени с латинското наименование Condylomata acuminata, представляват гроздовидни образувания, разположени по големите и малките срамни устни, около влагалището, перинеума и ануса при жената. При мъжете се локализират по препуциума, glans penis (главичката на пениса ), входа на уретрата и около ануса (при хомосексуални практики). И при двата пола могат да се открият и в орофарингеалната лигавица. Също така, характерно за тях е, че могат да се единични или много на брой. Диагнозата се поставя след преглед при акушер-гинеколог.

В повечето случаи гениталните кондиломи нямат субективна симптоматика, но, ако са много на брой, могат да доведат да сърбеж, парене, болки, или кървене, получаващо се от допира им с интимното бельо. Най-често представляват малки по размер образувания с цвета на околната кожа, или с по-тъмно кафяв цвят, със зърниста, наподобяваща карфиол, повърхност.

Понякога първата изява на вируса е по време на бременност, заради отслабения имунитет. Ако брадавиците са много на брой и са разположени около входа на влагалището, раждането трябва да стане по абдоминален път, чрез цезарово сечение. При тези пациентки, няколко седмици след раждането кондиломите изчезват спонтанно. Ако това не се случи, то непосредствено след пуерпералния период трябва да се започне лечението им.

– Налага ли се провеждането на специфични изследвания при съмнение за генитални кондиломи?

– При съмнение за наличие на генитални кондиломи, пациентките трябва да потърсят компетентно лекарско мнение. Тъй като често HPV, което води до брадавици, е комбинирано с някои от високорисковите човешки папиломни вируси за рак на маточната шийка, хубаво е да се изследва и цервикален секрет с HPV-типизиране за повече щамове, не само за най-честите за брадавици – 6 и 11.

Големите кондиломи лесно се виждат по време на преглед, но с помощта на коплоскопа могат да се визуализират и такива, които не са доловими с просто око. Третирането им с оцетна киселина води до побеляването им. Ако наличието им е съпроводено със сърбеж, по време на прегледа могат да се установят и екскориации (следи от разчесване).

Пространството между кондиломите води до задържане на генитален флуор. Това създава условия за допълнително развитие на бактериална инфекция на повърхността на засегнатата кожа, което пък е причина за неприятната миризма, съпътстваща понякога гениталните брадавици.

– Винаги ли трябва да се прилага лечение при наличието на генитални брадавици?

– Лечението на вулво-вагиналните кондиломи е наложително, защото тяхното наличие води до затрудняване на интимната хигиена, както и до възможност за полово предаване на вируса. 

Лечението често е трудно, защото се лекува самата брадавица с цел облекчаване на субективните симптоми, но не и самият вирус. Средства, които засилват имунната система, могат да държат вируса дълго време в неактивно състояние, но не и да го излекуват напълно. 

Кондиломите могат да бъдат третирани локално с кремове и разтвори, които се нанасят върху самите брадавици. Тези медикаменти в повечето случаи водят до „изсъхване“ на брадавиците. Други методи за лечение са: криогенна хирургия – замразяване на кондиломите с течен азот, ексцизия – изрязване на брадавиците, електрокоагулация – премахването им чрез електрически ток и лазерна терапия – унищожаване на кондиломите с лазерна светлина.

Тези методи, сами по себе си, не намаляват риска от рецидив, което налага изписването на медикаменти за имуностимулация. Инжектирането на интерферон – антивирусен продукт в самите брадавици се прилага рядко и то при неуспех на другите методи на лечение.

Но независимо от избора на лечение на кондиломите, контролните прегледи при акушер- гинеколог след лечението са задължителни, заради дългия инкубационен период на инфекцията. 

Пациентките, които са диагностицирани с кондиломи на външните полови органи, трябва да бъдат максимално предпазливи при воденето на полови контакти без презерватив, както и да се заредят с търпение поради факта, че независимо от приложеното лечение, вирусът остава в тях и единственият начин да го държат без клинична изява е чрез медикаменти, подсилващи имунната система.

Лекарят, който наблюдава пациентки с такъв проблем, трябва периодично да изписва имуностимуланти по схема за целта, освен в случаите на пациентки с автоимунни заболявания. По такъв начин могат да минат месеци, дори години без рецидив, след първичното обостряне на вируса.

Методи, които намаляват риска от заразяване с човешки папиломен вирус

► Използването на презерватив по време на полов контакт. Употребата му намалява риска, но тъй като самият презерватив не покрива изцяло кожата на гениталиите, не е 100% надеждна превенция.

► Ограничаване на броя на случайните сексуалните партньори. Спазвайки това условие, се намалява рискът не само от заразяване с кондиломи, но и с други полово предавани болести. В България вече се внася и успешно се прилага 8 валентна ваксина. Може да се прави и на жени, които вече водят полов живот, а не само на девствени момичета. Ваксината предпазва не само от генитални кондиломи, но и от рак на шийката на матката, тъй- като покрива типове 16 и 18.

► Винаги се лекува и партньорът/партньорите на засегнатата пациентка.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ