19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Д-р Весела Стоичкова, д.м.: Нанотехнология обезболява и релаксира в ортодонтията

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Весела Стоичкова, д.м., е специалист по ортодонтия и постурология. За съвременното ортодонтско лечение и за новите възможности, които дава постурологията д-р Стоичкова разказва специално за читателите на в. “Доктор”

♦Д-р Весела Стоичкова, д.м., е специалист ортодонт и експерт постуролог. През 2003 г. завършва с отличие стоматология в Медицинския университет в София и печели конкурс за специализация по ортодонтия в Московския държавен медико-стоматологичен университет. Там придобива научна степен “Доктор по медицина”. От 2008 до 2019 г. д-р Стоичкова завежда Отделение по ортодонтия във VIP-клиниката “Холивуд стоматология” в Москва. След завръщането си в България основава собствена клиника. Успоредно с това преподава в Катедрата по ортодонтия на Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в София. 

– Д-р Стоичкова, с какво се занимава ортодонтията?

– Тази наука се занимава както с превенцията на зъбно-челюстните деформации, така и с лечението им. Ето защо ортодонтът трябва да познава особеностите на растежа и развитието на детето още от вътреутробния период до неговото формиране като възрастен. Ортодонтията не се дели на детска и за възрастни, а обхваща всички възрасти.

– При какви проблеми да се обърнем към ортодонт?

Проверка по рама

– Проблемите, за които може да се потърси ортодонт, са естетични или функционални. Естетичните се виждат с невъоръжено око – криви зъби, неправилна подредба на резците, тесни челюсти, неправилна захапка, поставяне на езика между зъбите при преглъщане, протрудирани (стърчащи навън) резци. При децата може често да се видят едри постоянни зъби, които изглеждат много големи на малкото детско лице. 

Ако челюстите не са се развили достатъчно и няма място за постоянните зъби, горните централни резци могат да са в протрузия – не се скриват зад устните и има голям риск от травма при падане. Това е алармиращ сигнал спешно да се търси помощ от ортодонт. Но може да се търси ортодонтска помощ и при скърцане със зъби (бруксизъм).

– Какви увреждания на зъбите може да доведе скърцането със зъби?

– Скърцането със зъби в отделните възрасти има различна етиология. При деца на около 5 години това е физиологичен процес, при който челюстите се готвят за смяна на млечните зъби с постоянните. Това е импулс към главния мозък да стимулира пробива на постоянните зъби. Така че дете на 5 години, което скърца със зъби, почти сигурно не страда от глисти, а това се дължи на физиологичните процеси на растеж и развитие на скелета.

Понякога тясната горна челюст на детето блокира растежа на долната челюст и скърцането със зъби е опит да се изтрият онези контакти между зъбите, които блокират долната челюст да заеме правилната си позиция. Затова, ако дете скърца със зъби, консултация с ортодонт възможно най-рано е правилното решение. По-късно, в тийнейджърска възраст, скърцането със зъби може да е резултат от конфликти в семейството или с връстници и от притеснения на детето. По този начин тийнейджърът се справя с негативните емоции от обкръжението. 

При възрастните пациенти причината е стресът, който отключва парафункции на мускулите. Така мускулите работят в хипертонус, което довежда до болки във врата и в гърба. Обикновено пациентът не свързва тези болки със скърцането на зъби. Всъщност, стресът е отключил бруксизма и оттам – болките в тялото. Впоследствие този бруксизъм ще доведе до изтриване на емайла, до загубване на височината на долната трета на лицето, до дисфункция на темпоро-мандибуларната става. 

Магазин за Акумулатори

и във Фейсбук/media/source/202307/1690535662_d_r_vesela_stoickova.jpeg“ title=“undefined“>

Д-р Весела Стоичкова

– Ортодонтията може ли да реши тези проблеми?

– Да, може. Понякога бруксизмът може да се дължи на неправилна позиция на зъбите – те се срещат по такъв начин, че има контакт, който темпоро-мандибуларната става разпознава и иска да изтрие междузъбния контакт. А това кара мускулите да работят в хипертонус. Необходимо е да се направи консултация с ортодонт, за да се установи дали има структурни аномалии в захапката, които да се лекуват. Ако бруксизмът е само от стрес, се работи на ниво справяне със стреса.

– Обратими ли са проблемите със захапката в зряла възраст? Може ли да се прави ортодонтско лечение след 40-годишна възраст?

– За щастие, съвременната ортодонтия може да помогне на човек на всяка възраст. Разполагаме с нови, високотехнологични апаратури, самолигиращи брекети и модерните в последно време у нас алайнери. Самолигиращите брекети използват за задържане на дъгата в брекета специални клипси-вратички, които намаляват триенето и позволяват зъбите да се движат с по-слаби сили и по-бързо.

С алайнерите също може да се въздейства на постоянните зъби, които имат по-дълги корени и с които е по-трудно да се работи. Алайнерите упражняват нужната сила в трите равнини, за да се премести един зъб в правилната позиция, и то с висока степен на прогнозируемост. Така че е напълно възможно да помогнем и на възрастни пациенти. 

и във Фейсбук/media/source/202307/1690535661_aplikatori_taopac_sravneni_s_1_stotinka.jpg“ title=“undefined“>

Апликатори Taopatch

– Какво представлява Taopatch и как нанотехнологиите се прилагат в ортодонтията и зъболечението като цяло?

– Taopatch е запатентовано италианско медицинско изделие, което вече 15 години се използва успешно от лекарите по света. Запознах се с изделието, още когато работех в чужбина и отидох на ортодонтско обучение в Италия. Taopatch представлява апликатор с размер около сантиметър и половина и дебелина по-малко от милиметър, който се фиксира върху кожата на пациента в определени точки. Това са биоактивните точки от китайската традиционна медицина. Така че Taopatch като метод прилича на акупунктурата, но вместо с игли, ние влияем на точката с този апликатор, който е абсолютно безболезнен и съдържа наночастици, заредени със светлина

На практика, може да се сравни с лазер с ниска интензивност, който внася допълнителна енергия в клетките. 

– Каква е ролята на тази енергия?

– Нашето тяло излъчва биофотони (някои учени ги асоциират с аурата), но при стрес и електромагнитно замърсяване ние губим част от тези биофотони, чийто еквивалент може да се каже, че е енергията Чи от китайската медицина или Прана от аюрведическата медицина. Особено ние, които живеем в големите градове, сме подложени на електромагнитно замърсяване, а също на химическо замърсяване и стрес. Всичко това ни дисбалансира, защото клетките губят енергия. Чрез нанотехнологията на Taopatch ние отново зареждаме клетките с енергия и можем да преодолеем дисбаланса. 

Един апликатор е зареден за 30 месеца и излъчва наночастици със светлина. Ако се залепи на откритите части на тялото, през лятото той се самозарежда от слънцето. Този апликатор ни връща към природата. Той на практика, среща Изтока със Запада, комбинира принципите на традиционната китайска медицина с високотехнологичните открития на Запада. 

Лекарят определя върху кои точки трябва да се постави апликаторът според това къде има недостиг на енергия. Поставяйки Taopatch на конкретен меридиан, той го захранва с енергия и така започва да лекува органа, още преди да се е манифестирала болестта. Това е профилактичен метод, който подобрява качеството ни на живот.

– С каква цел използвате този метод в ортодонтската си практика?

– Много често използвам този метод в своята клиника, защото намалява болката и благодарение на него моите пациенти не пият медикаменти. Важно е, когато се използва Taopatch, да се пие достатъчно количество вода (30 мл вода на кг тегло за 24 ч), защото апликаторът работи прекрасно в хидратирано тяло. Само така енергията на наночастиците циркулира в тялото и го лекува. Чрез апликатора моите пациенти в ортодонтската практика по-бързо се адаптират към ортодонтската апаратура, премахва се дискомфортът от преместването на зъбите и лечението протича безболезнено. По този начин намалява и напрежението в дъвкателните мускули и в темпоро-мандибуларната става. 

Пациенти, които страдат от бруксизъм, може да използват успешно Taopatch. Когато апликаторът е фиксиран през нощта в съответните точки, пациентите нямат нужда от лекарства за главоболие или за това, че ги боли вратът. Taopatch нормализира съня. Помага също за концентрация, когато човек се готви за изпит или просто има много професионални задължения. Вече се произвежда и под такава форма, че може да се постави под шапката на точките отгоре на главата и да не се вижда, че носиш апликатор.

За всички възрасти ли се използва Taopatch?

– Taopatch е подходящ за всички възрасти, включително за бебета. Изработват се апликатори с различна зареденост, с различна дължина на вълна на светлината и с различно количество частици. Например, апликаторът може да се залепи на кожата на бебето против колики и прекрасно решава проблема. При възрастните пациенти според заболяванията се използва различна палитра от апликатори. Има специален модел за спортисти. Taopatch подобрява проприорецепцията, а оттам подобрява и стойката. Ето защо, използваме Taopatch за подобряване на стойката, за хармонизиране на организма и за това да го поддържаме здрав. 

– Достъпни ли са апликаторите Taopatch за българските пациенти като цена?

– Достъпни са предвид факта, че когато разделим инвестицията в апликатора на 30 месеца, на ден излиза между 50 ст и 1 лев. Сравнено с парите, които даваме за лекарства, това е минимална стойност. 

и във Фейсбук/media/source/202307/1690535663_taopac_na_mandibularnata_stava_na_dete.jpeg“ title=“undefined“>

Таопач на мандибуларната става на дете

– Постоянно ли се носи апликаторът?

– Има схема на носене, която се предписва според целта. Taopatch детоксикира тялото и го хармонизира. Но ако човек започне да го носи непрекъснато от самото начало, ще се чувства като изпил десет кафета наведнъж. Затова има схема на постепенно привикване. През първата седмица се носи 4 часа, втората седмица – 8 часа, а третата седмица – 12 часа. Чак от четвъртата седмица може да се носи денонощно. Ако пациентът е на ортодонтско лечение, може да си постави апликатор, когато има болка. 

След хирургична манипулация може да го залепи на кожата срещу мястото на екстракцията (извадения зъб) и да изпие чаша вода. Действието е почти моментално – след 2-3 минути пациентът усеща разликата и се отпуска. Такъв апликатор позволява устата да се отваря повече – постига се миорелаксация. Когато поставям апликатор на пациенти, докато правя манипулации на стоматологичния стол, се случва даже да заспиват. Толкова релаксирани се чувстват. 

Неправилната стойка може да деформира захапката

„Аз съм експерт постуролог, а постурологията е наука, която обединява всички специалности в медицината и помага на тясно специализираните лекари да лекуват своите пациенти комплексно – обяснява д-р Стоичкова. – Терминът постурология идва от английското body posture – стойка, поза на тялото. Стойката е комплекс от взаимодействия между нервно-мускулната и скелетната система, при което се поддържа равновесие по най-икономичния начин. Тоест тялото реагира на гравитацията, като поддържа стойката си, използвайки минимално количество от своята енергия. Това се разчита от невро-мускулната система и от скелетната система. Стойката, противно на очакванията, не е статична, а динамична – съвкупност от безброй осцилиращи движения на различни мускули. Когато тялото работи хармонично, то е здраво. 

Пациентите, които имат едновременно отклонения от нормалната стойка на тялото (постурални нарушения) и проблем със захапката, не могат да поддържат необходимото равновесие. Те се оплакват от световъртеж, замаяност, от умора на мускулите, затруднено дъвчене. Имат и болки във врата, зрителни дисфункции, шум в ушите. И всичко това е от неправилната стойка и неправилната захапка. Някои пациенти се оплакват от шум в ушите, но на консултацията със специалист УНГ може да се окаже, че няма нарушения. Всъщност, се касае за оклузални нарушения и има нужда от ортодонтска консултация. Разбира се, чрез постурологията ние, лекарите, се обединяваме и можем да помагаме комплексно на пациента – фигуративно казано, не да виждаме само отделните дървета, а цялата гора“, казва лекарят.  

И допълва, че въздействието върху тялото е комплексно. Чрез специални тестове и изследвания в постурологията се установява откъде е започнала дисфункцията, кой е векторът, причинил дисхармоничността в тялото. Дали е започнала от зъбите и се е нарушила стойката – пациентът чувства болка някъде по тялото, или дисфункцията е започнала от стъпалата нагоре. 

Когато постурологът умее да направи тази диагностика, ще разбере дали на този пациент трябва първо да отстрани нарушенията в захапката, или трябва да му се изработят стелки. Ако му сложат стелки и така лекарите си мислят, че са изправили стъпалата, а се окаже, че проблемът е в захапката, няма да се направи нищо, пациентът ще страда от стелките. Едно плоскостъпие може да се дължи и на неправилното подреждане на зъбите и когато се нормализира оклузията, стъпалото също се възстановява. 

„Връзката се осъществява чрез така наречените миофасциални вериги. Защото всеки мускул в тялото е обвит във фасции и тези миофасциални вериги вървят от главата до петите, достигат до всяка клетка. Така един резец е свързан например с големия палец на крака и валгусната деформация (кокалчето в основата на големия пръст) може да е реакция на неправилната захапка – на изкривяване на зъбите. Миофасциалните вериги – предни, задни, странични, кръстосани, спираловидни – са описани в специални учебници и все повече се говори за ролята на фасциите, които обхващат цялото тяло.

Сякаш сме омотани в една мрежа, в паяжина. В крайна сметка, не толкова мускулите, а целите миофасциални вериги, играят роля за тенсегритета на организма – всяка част от тялото е свързана с всяка друга и промените в една част от тялото неминуемо водят до промени в друга негова част. Това напомня за ефекта на пеперудата от метереологията. Затова и знакът на Българската асоциация по постурология е пеперудата. Така че аномалиите в оклузията може да са свързани с неправилната стойка на тялото, както и със заболявания на вътрешните органи. Постурологът открива тази връзка и коренът на патологията. 

Има пациенти, които дълго страдат и посещават различни специалисти, ала не се повлияват от назначеното лечение. Това всъщност, са т.нар. дисхармонични пациенти, които имат постурален дисбаланс. Постурологът ще открие този дисбаланс и ще лекува пациента етиологично. Това става чрез насочена терапия, не само медикаментозно, но и постурално (чрез упражнения)“, каза специалистът. 

Тя е единственият ортодонт, който е и експерт постуролог у нас. За нея е голяма радост и чест да получи покана от Associazione Italiana Rieducazione Occluso-Posturale да изнесе доклад на IV-та Международна конференция по постурология в Рим през септември тази година. Защото като университетски преподавател провежда различни научни изследвания, част от тях са в областта на постурологията и нанотехнологиите. От Българската асоциация по постурология освен нея са поканени още двама лекари: д-р Мариета Караджова – специалист по нервни болести и мануална медицина от София и д-р Радостина Симеонова – специалист по физикална и рехабилитационна медицина от Пловдив. 

„Аз съм единственият лекар по дентална медицина в тази група лектори от България. Много съм щастлива, че развиваме научните изследвания в областта на постурологията и сме признати на световно ниво. 

Имах пациент – млад футболист, който в пика на растежа си започва да изпитва болка в краката, когато тренира. Освен това се изморява бързо. Момчето попада при колега постуролог, който е и кинезитерапевт. Извършен е постурологичен анализ, който продължава около два часа, и се установява, че дисхармонията идва от областта на главата

А конкретната причина може да е във вестибуларния апарат, очите, ушите или зъбно-челюстната система. Чрез множество специфични тестове се открива атракторът – органът, причинил дисхармонията и колегата установява, че болките в краката са предизвикани нарушения във функциите на очите и на зъбно-челюстната система. Тогава момчето бе насочено за ортодонтска консултация към мен и наистина се оказа, че има зъбно-челюстна деформация – компресия на зъбните дъги, струпване на зъби във фронта, дистална захапка (долната челюст е разположена по-назад, от която деформация страдат 60-80% от децата в Европа), съответно неправилно преглъщане, тъй като мястото за езика е ограничено. 

В този случай имаме нарушения на структурно ниво. Това момче получи нужната ортодонтска помощ, за да бъдат подредени зъбите, да се разшири челюстта, да се даде правилна форма на зъбната дъга и да се промени позицията на долната челюст, за да може езикът да заеме правилна позиция при преглъщане. Използваше и апликаторите Taopatch. Паралелно с пациента работеха и логопед, и кинезитерапевт. Тези случаи задължително се лекуват комплексно. Така това дете продължи да спортува“, обобщи лекарят.

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ