22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Д-р Вяра Димитрова, д.м.: Гунамагнитофорезата помага при артрозна болка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Вяра Димитрова завършва Университета по медицина и фармация “Карол Давила“ в Букурещ. През 2009 г. придобива специалност “Рехабилитация, физикална медицина и балнеология“ в Националния институт по рехабилитация, физикална медицина и балнеология към МУ – Букурещ.
Работи като лекар специалист в два медицински центъра в Букурещ, след което в Отделение по физикална и рехабилитационна медицина на МБАЛ Силистра.

След конкурс през 2016 г. д-р Димитрова е назначена за асистент в Клиниката по физикална медицина и рехабилитация в УМБАЛ ,,Александровска“. Завършва курс по Електродиагностика и по Постизометрична релаксация.

През 2020 г. защитава дисертация на тема “Физикална медицина и рехабилитация на деца с бронхиална астма” и придобива научна степен доктор по Физиотерапия, курортология и рехабилитация. 
– Д-р Димитрова, класическата физиотерапия придоби съвременен облик и стана неразделна част от комплексното лечение. С каква апаратура разполагате във вашата клиника по физикална медицина и рехабилитация?

– Разполагаме с високотехнологична терапевтична апаратура, с която постигаме изключително индивидуален и насочен към конкретните нужди на пациента подход. Един от апаратите ни е Тесла Кеър Престиж за функционална магнитна стимулация, който е последно поколение, най-пълна четириканална версия на устройство.
Оборудван е с удобен фотьойл с вградени два апликатора в зоната на сядане и два отделни апликатора с различни размери, които могат да се захващат за шарнирано рамо на стойка. Има предварително зададени протоколи за лечение по патологии, но и възможност да променяме тези параметри за по-добро и индивидуално лечение на всеки пациент.

Проверка по рама

– Какви проблеми лекувате с помощта на този апарат?
– Може да се използва за остра и хронична болка при заболявания на опорно-двигателния апарат, при всякакъв вид артрози, невропатии и радикулопатии, след травми и операции, като ефектът е бърз и дълготраен. Най-интересната част от индикациите на този апарат е лечение на тазово-резервоарни смущения 

Такива са птозите, инконтиненциите от различен тип, т.нар. нощно напикаване, ретенции, еректилни дисфункции и др. При това избягваме дискомфорта и смущението на пациентите от директно лечение в тазовата област, защото това оборудване им позволява да останат облечени по време на лечението и удобно седнали на фотьойла.

– Лазерите намериха широко приложение във физиотерапията. Какви предимства ви дават?
– Разполагаме с два много добри лазера. Единият лазер е четвърто поколение високоинтензивен роботизиран лазерен апарат. При него мултидиодната лазерната сонда е вградена в подвижно рамо. Това позволява равномерно, роботизирано и автоматично движение за облъчване на цялата предварително зададена зона, като в същото време автоматично изчислява и регулира интензитета и времето, за да може цялата третирана площ да получи равномерно облъчване за минимален риск и максимален и дълготраен ефект.

Лазерната сонда може да се движи в 5 посоки, което позволява по-прецизното й насочване, третиране на пациента и в седнало положение, ако състоянието му не позволява да легне. Автоматичното роботизирано облъчване значително улеснява работата на нашите рехабилитатори, защото отпада нуждата това да се извършва ръчно.

Магазин за Акумулатори

Другият лазерен апарат комбинира MLS лазер терапията, при която импулсът е синхронизация на две емисии с различни дължини на вълната, в непрекъснат или импулсен режим. Получава се сложен енергиен микс, който има значително по-добър терапевтичен ефект. А Hilterapia е с увеличена сила на импулса за по-дълбок ефект. В същото време технологията му позволява контрол на термичния ефект, което го прави изключително безопасен. Задължително при работа с лазерен апарат и пациентите, и рехабилитаторите използват специално направени защитни очила.
– Какви са терапевтичните свойства на тези лазери?

– И двата апарата имат изключително добър аналгетичен ефект – намаляват болката при остри и хронични процеси; лекуват всякакви възпалителни процеси, отстраняват отоци, помагат в заздравяването на раните и ускоряват процеса на регенерация.

Актуално е приложението на роботизирания лазер за лечение на постковидни бронхопневмонии – заради добрия противовъзпалителен ефект и възможността за автоматизирано и равномерно лечение на белите дробове.
– За какво се използва резонансната магнитофореза или гунамагнитофореза?

– Това е нова методика с уникална ефективност при ставно-мускулно-невропатна болка – всякакъв вид артрози като гонартроза, коксартроза,  възпалителни увреждания на мускули, сухожилия и фасции. При гунамагнитофорезата се въвежда колаген в организма на локално ниво. Чрез специално генерирано магнитно поле, с много ниски честота и интензитет, се повишава многократно пропускливостта на клетъчната мембрана и локалното кръвообращение, като по този начин се подпомага реалното проникване на колагена в тъканите, в дълбочина. Това е най-добрият начин за въвеждането му.

– Много хора в България страдат от периферни парези. Какво може да ги предизвика?

– Периферни парези се получават поради притискане на нерв, което уврежда в различна степен функцията му и той престава да инервира прилежащата мускулатура. Причината може да е травма, фрактура, някакво възпаление, дискова херния и други. Съответната част на ръката или крака е с намалена или липсваща мускулна сила, намалена чувствителност или и двете.

Когато пациентите дойдат при нас с такъв проблем, ние правим електростимулации и специализирана гимнастика. Електростимулациите са важна част от лечението, защото те поддържат тонуса на мускулите и способността им да се съкращават, докато нервът се възстанови. Понякога това отнема месеци. Не със всеки апарат може да правят електростимулации, подходящи при парези, защото има разлика в параметрите за стимулация на здрав мускул и на засегнат мускул. Нашата апаратура ни дава възможност да използваме правилните параметри.

– Какъв вид диагностика провеждате преди лечението с електростимулация?

– Преди да започнем електростимулацията, с цел точно диагностициране на нивото, вида и степента на нарушения на нервната проводимост, прилагаме електродиагностика. Използва се същият апарат, с който правим и електростимулация. Този метод на изследване ни помага също за проследяване степента на реинервация и възстановяването на увредения нерв.

– В практиката си прилагате и метода за постизометрична релаксация (ПИР), който е по-малко познат на читателите ни. Какво представлява постизометричната релаксация?

– Самият термин означава релаксиране на мускулатурата след мускулно съкращение в изометричен режим. Изометрично е това съкращение, при което мускулът работи, без да има движение в дадена става и без да променя дължината си. Изометричният режим на работа е нужен, за да се избегне защитният рефлекс на съкращаване, който имат мускулите при пределно разтягане.

В метода на постизометрична релаксация се използва и дихателна техника, която допълнително помага за релаксирането на мускулатурата. Някои техники могат да се прилагат и като авто-ПИР, при което терапевтът обучава пациента как да се извършва в домашни условия, но за повечето случаи е нужно да има терапевт.

– Каква е разликата между постизометричната релаксация и стречинга?

– Постизометричната релаксация е високоефективен метод за намаляване на мускулния тонус и удължаване на скъсените мускули, който е много по-ефективен от обикновения стречинг. Това е свързано с възстановяването на мускулния баланс, премахване на болката и възстановяване обема на движение в засегнатите стави.

Използва се при мускулни скъсявания, мускулен дисбаланс, при болки в мускулите, следствие от скъсяване, при сколиоза, лордоза, кифоза и други деформации, при фрактури, при заболявания, водещи до намалена подвижност в ставите („замръзнало рамо”) и т.н.

Милена ВАСИЛЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ