25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Да се движим или да спим? Кое е по-добре да правим, когато сме болни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато сте болни, важно е да се погрижите за своето здраве и да направите всичко възможно, за да се възстановите бързо. Но чудили ли сте се дали да се пораздвижите или да поспите? Нека видим какви са предимствата.
1. КОГАТО СЕ ДВИЖИМ

Движението може да допринесе за бързото възстановяване, когато сте болни. То може да ускори кръвообращението и да ви помогне да се чувствате по-добре. Освен това движението може да ви помогне да се избавите от стреса и да ви направи по-релаксирани. Например, ако сте с простуда или грип, може да изберете леко ходене или йога.
Тези активности ще ви помогнат да задържите мускулната си тонус и да предотвратите болката в кръста. Но е важно да имате предвид, че при някои болести, като например при вирусни инфекции, е по-добре да се отпуснете и да си починете. Движението може да ви направи по-уморени и да отложи възстановяването ви. Поради тази причина е важно да се консултирате с лекар, преди да започнете да се движите, когато сте болни.

Как да предотвратим настинката?
2. КОГАТО СПИМ

Проверка по рама

Спането може да бъде от голяма полза за нашето здраве, когато сме болни. Почивката и спането помагат на нашето тяло да се възстанови и да се бори с инфекциите. Ако сте болни, важно е да си почивате и да се отдавате на съня. Не е препоръчително да правите физически упражнения или да се движите, ако сте изключително уморени или имате висока температура. 
Но отново е важно да имате предвид, че дългият период на легло може да доведе до мускулна слабост, изтощение и други проблеми. Ако забелязвате, че вашето състояние не се подобрява, докато си почивате, може да разгледате леки упражнения, за да подпомогнете процеса на възстановяване.

Колко време е заразна настинката?

ИЗВОД
Отговорът на този въпрос е, че зависи от болестта и нашето състояние. Ако сте с лека простуда или имате малко главоболие, лекото движение може да ви помогне да се почувствате по-добре. Ако пък сте с висока температура или чувствате умора и изтощение, спането е по-добрата опция. Изберете правилното решение за вашето здраве и се погрижете да се възстановите бързо и ефективно. Не забравяйте да се отдадете на съня и да се погрижите за правилното хранене и хидратация на организма ви. Всичко това ще помогне за подобряване на вашия имунитет и ускоряване на процеса на възстановяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Магазин за Акумулатори

Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ПОЛЕЗНО:

Пет храни, които повишат кръвното налягане – избягвайте ги!

Лекар посъветва какво да направим, ако се появи ечемик в окото
Направете си сами: Домашен сироп за кашлица с моркови

Помага при запек, хормонален дисбаланс, анемия и много други

Сокът на този зеленчук понижава кръвното и предпазва очите

Сиропът, който стопира настинката и кашлицата за броени часове

Ето колко вода трябва да пием на ден според килограмите

Лекар: Пийте този екстракт за железен имунитет

Как да перем възглавниците? Полезни съвети

Учени определят тази подправка като „суперхрана на боговете“

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ