9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Да влезем във форма: ВСИЧКО, което трябва да знаете, за периодичното гладуване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Прочетете повече, за да откриете всичко, което трябва да знаете за периодичното гладуване 16:8.
Какво представлява периодичното гладуване?

Докато много диети се концентрират върху това какво да ядем, при периодичното гладуване се разглежда само кога да ядем. При метода на периодичното гладуване 16:8 консумирате само калорични ястия и течности през предварително определен период от 8 часа всеки ден. През следващите 16 часа не ядете нищо, но ви е позволено да пиете вода и други безкалорични течности като черен или зелен чай. Диетичният план е сравнително лесен за изпълнение поради своята гъвкавост. Чрез този метод на гладуване организмът получава повече време да метаболизира храната и да изгори допълнителни мазнини, когато има по-дълъг период на гладуване между храненията.  

Как да го направим
Започнете, като изберете 8-часов прозорец, за предпочитане, когато човек би спал, и ограничите консумацията на храна до този времеви диапазон. Тъй като е необходимо само да постите през нощта и да пропуснете закуската, но все пак можете да хапнете здравословен обяд и вечеря, някои специалисти препоръчват да се откажете от храненето в ранната вечер, защото метаболизмът се забавя след този период. Можете обаче да експериментирате и да изберете времевия прозорец, който най-добре отговаря на вашия график.

Освен това нормалното хранене по време на интервалите ви за хранене не изисква да прекалявате. Ако през тези 8 часа запълните периода си за хранене с висококалорични нездравословни храни, прекалено много пържени храни и изкушения, няма да свалите килограми. Придържайте се към здравословни, питателни ястия и напитки по време на храненията, за да оптимизирате възможните здравословни предимства на вашата диета.
Ползи от периодичното гладуване 16:8

Загубата на тегло е подпомогната от периодичното гладуване. Консумацията на калории през деня може да бъде намалена чрез ограничаване на прозореца за хранене до няколко часа всеки ден, което може да подобри метаболизма и да ви помогне да отслабнете.

Проверка по рама

Диетата 16:8 се основава на идеята, че гладуването намалява излагането на организма на оксидативен стрес, което може да доведе до борба с възпаленията и вероятността от развитие на сериозни заболявания. Диабет тип 2, сърдечни проблеми, някои тумори и неврологични заболявания са само част от състоянията и болестите, които тя може да предотврати. Изследвания върху животни доказват, че периодичното гладуване помага и за удължаване на живота. Смята се, че гладуването променя биохимичните функции, подобрява метаболитното здраве и предизвиква промени в поведението, които могат да допринесат за по-дълъг живот.
Странични ефекти

Фактът, че един от най-разпространените отрицателни ефекти на периодичното гладуване е повишеният апетит и глад, може би не е изненада. Може да се почувствате по-гладни, ако консумирате по-малко калории или пропускате хранене за продължителни периоди от време.

За хората с диабет тип 1 диетата с периодично гладуване 16:8 не се препоръчва. Въпреки това, по лекарско предписание, някои лица с преддиабет могат да опитат диетата. Пропускането на храненията може да доведе до ниски нива на енергия и летаргия. Продължителното гладуване може да доведе до понижаване на нивата на кръвната захар, което може да ви накара да се чувствате отпаднали, замаяни, да имате главоболие и/или гадене.
Да, когато се комбинира с пълноценно хранене и активен начин на живот, периодичното гладуване 16:8 може да бъде трайна, сигурна и проста стратегия за подобряване на цялостната физическа форма. 

ОЩЕ: Какво да направите, за да не пълнеете след 40 годишна възраст?

Магазин за Акумулатори

Източник: Pinkvilla
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ