3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Даниел Митов осъди прокуратурата за 50 000 лв. заради незаконно обвинение

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Софийският апелативен съд (САС) завиши двойно обезщетенията, които прокуратурата е осъдена да плати на депутата от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов, съобщи „Лекс“. Така прокуратурата дължи на Митов 50 000 лв. за морални вреди, както и 10 200 лв. за адвокатски разноски.




Миналата година той заведе иск за общо 110 000 лева срещу прокуратурата за вредите, които е претърпял от незаконното обвинение срещу него във връзка със самолетните билети на министерството. По това дело Митов беше подсъдим заедно с бившия си заместник Христо Ангеличин и през 2020 г. двамата бяха окончателно оправдани.

Като първа инстанция миналата година Софийският градски съд (СГС) осъди прокуратурата да плати 25 000 лева на Митов за неимуществените вреди от незаконното обвинение. В решението на съда се казваше, че макар обвинението да е свързано с работата на Митов и да е увредило повече авторитета му, предвид и широкото разгласяване, то не е попречило на кариерата му, тъй като след това последователно е бил депутат от ГЕРБ в няколко парламента.




Отделно СГС уважи само до 5400 лева иска за имуществени вреди на Митов от разноските му за адвокат, който е за 10 200 лева.

И Митов, и прокуратурата оспориха това решение и така делото стигна до САС, който осъжда държавното обвинение да му плати 50 000 лева за моралните вреди от делото, като уважи изцяло и иска от 10 200 лева за разноските, които е направил за адвокат.




Апелативните съдии Снежана Бакалова (председател на състава), Цветомира Кордоловска-Дачева (докладчик) и Жана Маркова решиха, че първата инстанция неправилно е приела, че обвинението не е повлияло на политическата кариера на Митов.

Проверка по рама

Показания по делото са дали негови близки, които са свидетелствали, че е изпаднал в тежка депресия, през първите няколко месеца изобщо не излизал от дома си, избягвал контакти дори с най-близките си приятели.




Според показанията на свидетелите Митов имал шансове за международна кариера, предвид позициите му в Националния демократически институт и приятелствата в ООН, които били прекъснати от повдигнатото обвинение. Допълнителни затруднения му създали и пътуванията за съдебните заседания, защото от края на 2017 г. живеел със семейството си в Естония.

Апелативният съд подчертава тази част от показанията на свидетелите, в които те говорят, че били прекъснати възможностите на Митов за политическа кариера в чужбина, защото дори от етична гледна точка кандидатурата на политик с обвинения за безстопанственост не би могла да бъде одобрена в международните институции. Така той започнал работа в Национален демократически институт в Естония, но тази позиция била компромис с професионалния му капацитет.

„Не без значение за действителните измерения на вредите е и фактът, че до повдигнатото обвинение ищецът е един от малцината министри, чието име никога не било замесвано в никакви скандали“, пише съдът като се позовава на показанията на свидетелите.




Според апелативния съд и продължителността на делото от почти 4 години надхвърля разумния срок. Решението на САС не е окончателно и може да бъде атакувано пред Върховния касационен съд.

Материалът Даниел Митов осъди прокуратурата за 50 000 лв. заради незаконно обвинение е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес




Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ