22.8 C
София
петък, юни 14, 2024

ДАНС призна: Чужди служби влияят на вота (ДОКЛАД)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Чуждите специални служби имат все по-голяма роля в България, като опитват да влияят на политически решения у нас и да събират информация. Те се насочват най-вече към ангажиментите на България по линия на ЕС и НАТО, като използват различни обществени уязвимости у нас. Това констатира ДАНС в доклада за дейността си през миналата година.

Според контраразузнаването чуждите служби използват маргинализирани групи, незаконната миграция и проблеми при комуникационната и информационна инфраструктура.

„В контекста на нарастващата глобална нестабилност вследствие на разширяването на конфликта в Близкия изток и продължаващата руска агресия в Украйна, с висока степен на вероятност през 2024 г. ще се запази високият интензитет на посегателствата срещу националната сигурност, свързани с операции на чужди специални служби, зловредни информационни кампании и кибератаки“, посочват от ДАНС.

Традиционно докладът на ДАНС в по-скоро с общи формулировки и трудно може да се извлекат информация за конкретните заплахи към националната сигурност. Сред заплахите за националната сигурност традиционно са лошото ниво на здравеопазването, лошия въздух, проблемите с опазването на горския фонд на страната от незаконна сеч и други.

Чуждите спецслужби

Проверка по рама

В него обаче са посочени конкретни казуси (без имена). Например, пресичане на дейността на четирима руски и на двама беларуски граждани. Също така е пресечена дейността на други шестима чужди граждани, съпричастни към дейността на чужди специални служби.

Спрямо 54 души, чиято дейност представлява заплаха за националната сигурност, през 2023 г. със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в Република България и по Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства.

Агенцията е направила предложения за включване на 393 лица в масива на нежеланите в страната чужденци.

В резултат на действията на агенцията, през 2023 г. със заповеди на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки за извършвана логистика или съпричастност към терористична дейност на 14 чужди граждани.

Руската заплаха

ДАНС констатира, че поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност. Засилват се опасенията за възможна руска агресия и към други страни.

Магазин за Акумулатори

Усилва се реториката на режима в Кремъл за възможно използване на ядрено оръжие.

Интензифицират се и усилията на Русия за заобикаляне на каскадно налаганите санкции чрез изграждане на мрежи за износ на руски суровини и за доставка на стоки, необходими за поддържане на способности за водене на война

Западните Балкани: Говор на омразата и организирана престъпност

В региона се наблюдава и засилен говор на омразата срещу България, включващ в отделни случаи и физически посегателства срещу определящи се като българи граждани на други държави.

Злонамерени външни намеси влошават съществуващите етнически и религиозни разделения и проблеми, както и вътрешнополитическата и икономическата нестабилност в някои страни.

Обстановката по линия на сигурността в Западните Балкани се усложнява и от високата активност на организираната престъпност, нелегалната миграция, корупцията, нарушаването на върховенството на закона и отстъпленията от демократичните принципи на фона на засилващите се авторитарни тенденции.

Материалът ДАНС призна: Чужди служби влияят на вота (ДОКЛАД) е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ