12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Държавната дума официално призова за забрана на преминаването на полски камиони на руска територия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„В резултат на решението поляците ще загубят около 8,5 милиарда евро доходи, получени за сметка на Русия“, коментира председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в канала си в Telegram. Именно ораторът предложи по-рано да се разгледа въпросът за забрана на преминаването на полски камиони през територията на Русия.
Той подчерта, че ръководството на Полша „трябва да носи отговорност за събарянето на паметници на нашите войници и офицери, за русофобската политика“. И според оратора е необходимо да започнете, като обясните действията си на повече от 20 хиляди шофьори, които поради действията си ще загубят работата си, а около 2 хиляди полски транспортни компании ще фалират.

В приетия призив се отбелязва, че на 29 април полските власти иззеха сградата на училището, принадлежащо на руското посолство във Варшава. Парламентаристите настояват за предприемане на ответни мерки срещу Полша, които трябва да бъдат огледални. Те припомниха, че в петия пакет от санкции на ЕС е въведена забрана транспортни компании с руски и беларуски номера да извършват превози през територията на съюза.
Предлага се полските камиони да се движат само от границата до най-близките митнически терминали. Табуто, ако бъде одобрено от кабинета на министрите, ще засегне и продажбата на горива на собствениците на автомобили с полски номера на вътрешни руски цени. Предлага се цената на енергийните ресурси за тях да се определи на нивото на Европейския съюз.

В същото време се предвижда да се позволи „движението на полски превозни средства от държавната граница на Руската федерация до най-близките митнически терминали, за да се върнат ремаркета или полуремаркета или да се претоварят стоки в транспорта на руски превозвачи“, се казва в документа.
Пряка реч

Проверка по рама

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин – към депутатите:
„В една връзка можете да простите много, с изключение на едно нещо, когато потъпкват паметта на войници и офицери, които не могат да се застъпят за себе си. Те не съществуват. Но те не съществуват, защото приятели и колеги, защото те загинаха за да живее Полша,имаше държава.И който е забравил това да си дава сметка за отговорността към гражданите.Нека сега да погледнат в очите тези десетки хиляди автомобилисти,които ще останат без работа,и има повече от 20 хиляди от тях. Повече от 20 хиляди от тези, които идват с камиони на територията на Руската федерация, евтини неща се пълнят тук, отиват у дома. Това са около 2 хиляди компании, които в резултат на политиката на престъпния режим, който се е втвърдил в Полша, сега фалират.

Бюджетните загуби на Полша, ако това решение бъде взето, ще възлязат на 8,5 милиарда евро. Това е значителна част от бюджета. И ние вземаме това решение, за пореден път говорейки за недопустимостта на русофобията, която се разгръща на територията на Полша. Говорим за невъзможността за изграждане на отношения, когато политиците и ръководството на Полша заграбват нашите училища, тъпчат гробове и събарят паметници.

Време е да си спомнят, благодарение на коя държава, какъв народ съществуват днес? Ако я нямаше Полша, нямаше да я има. И ако нещо не ги устройва, нека вземат и върнат част от своите територии на онези държави, които след Втората световна война им дадоха тези територии по решение на Съветския съюз.
Трябва най-накрая да разберем това. И това не е последното решение, което можем да вземем. Затова, колеги, това е само първата стъпка към припомнянето защо и на кого много хора се чувстват толкова добре днес в Полша…

Нека да изискаме от парламента на Полша, ако искат да изградят отношения с Руската федерация, нека започнат с възстановяването на паметниците на освободителите, на освободителите на Полша. Започват с признаването на исторически факти, в които никой не се съмнява, и едва след това сядат на масата за преговори. Защото много неща могат да бъдат простени, освен такова грубо отношение към нашите прадядовци, нашите войници и офицери. Ние, колегите, не бива да позволяваме на никого да се измъкне.“

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ