17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Дъвченето на карамфил е полезно – ето за какви проблеми

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това ароматно растение, което е познато най-вече като подправка, произхожда от Индонезия. Бере се главно на Морукските острови, прочути като “островите на подправките”. Днес плантации с карамфил има в Мадагаскар, Занзибар, Карибските острови и Индия.

Макар родината на карамфила е далече от Европа, на нашия континент подправката е позната от хилядолетия. Използва се най-често в сладкарството. Интересно е приложението на карамфила в Етиопия. В тази африканска страна при приготвянето на кафе, кафените зърна се изпичат заедно с кардамон и карамфил непосредствено преди приготвяне на напитката. Карамфил се използва и като добавка на други топли напитки като греяно вино.

Карамфилът се използва в сапуни, козметични продукти, пасти за зъби. Съществуват карамфилови цигари, наричани още третекс, които съдържат 60-80% тютюн и 20-40% смлян карамфил.

Ползи от дъвчене на карамфил

Карамфилът е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Карамфиловото масло се използва за унищожаване на паразити и борба с насекоми. Растението съдържа антиоксиданта евгенол, който е силен бактерицид, както и кариофилен, известен със своите антимикробни свойства.

Намалява чувството на глад

Проверка по рама

Карамфилът има вълшебната способност да намалява усещането за глад  Богат е на фибри, хранителни вещества, които регулират нивата на глад. Една чаена лъжица карамфил ви доставя един грам фибри.

Карамфилът регулира кръвната захар

Всеки, който има проблеми с кръвната захар, ще е щастлив да узнае за този страхотен начин за поддържане нивата на кръвната захар. Достатъчно е да добавите малко карамфил в менюто си или да го дъвчете директно. Карамфилът съдържа магнезий, минерал, който регулира кръвната захар.

Карамфилът има антибактериални свойства

Разбира се, водата за уста без химикали е чудесен начин да подобрите устната си хигиена. Но за това може да използвате и малко карамфил. Маслото от карамфил е изследвано като антибактериално средство. Проучване разкрива, че вода за уста, съдържаща масло от карамфил, босилек и чаено дърво, помага в борбата с плаката и бактериите в устата. Ето защо ще откриете карамфилово масло в много от популярните пасти за зъби.

Здрави венци и свеж дъх

Магазин за Акумулатори

Поради антисептичните си свойства, дъвченето на карамфил подобрява здравето на венците и като цяло на устната кухина.

Карамфилът облекчава зъбобола

Едно от най-забележителните потенциални болкоуспокояващи предимства на карамфила е способността му да помага при зъбобол поради съдържащия се в него евгенол, който действа като естествен антисептик. Той действа добре при облекчаване на болка, възпаление, заздравяване на рани и инфекции.

Карамфилът има антивъзпалителни свойства

Карамфилът е известен със своите противовъзпалителни свойства. Проучвания показват, че ежедневната му консумация може да доведе до значителни ползи, а експертите го препоръчват специално за подпомагане на артрит. Използването на карамфилово масло като лосион или добавяне на карамфил в чая също може да помогне в борбата с възпалението.

Карамфилът помага против стареене

Карамфилът е с високо съдържание на антиоксиданти. Според Серена Пуун, известен готвач, диетолог и рейки майстор, той помага за защита на тялото ви срещу признаците на стареене. “Противовъзпалителните свойства, епигенетичните сигнали и митохондриалната активност, открити в богатите на антиоксиданти храни, допринасят за дълголетието и жизнеността” споделя тя. Добавянето на карамфил в смутита, оризови ястия или десерти е лесен начин да увеличите консумацията на антиоксиданти.

Карамфилът потиска кашлицата

Дъвченето на карамфил е популярен начин за спиране на кашлицата в аюрведическата медицина. Дъвчете директно карамфил, но не го поглъщайте. Може да си направите чай от карамфил и да го сервирате с мед.

Против сутрешно гадене

Ако сутрин ставате с неприятно гадене, препоръчително е да дъвчете карамфил 10-15 минути дневно.

Ще се чувствате по-бодри

Карамфилът има свойството да ускорява метаболитните процеси в организма, като ги активира дори по-силно от кафето. Дъвчете карамфил за повече енергия и бодрост. Но внимавайте, правете го само, ако имате нормално кръвно налягане.

Източник: Wellandgood

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ