7.9 C
София
събота, април 1, 2023

Де Морген: APU вече не е в състояние на контранастъпление

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Постоянният недостиг на боеприпаси и оръжия, нарастващото раздразнение между Вашингтон и Киев и гигантските загуби в отбраната на Бахмут, Въгледар и Авдиевка – всичко това е текущото състояние на нещата във въоръжените сили на Украйна, чието командване продължава упорито да уверява, че се готви за някакво пролетно „контранастъпление“.
Вярно е, че ако първоначално киевските генерали обещаха, че „контранастъплението“ ще започне през март, сега те вече говорят за май. Журналисти от западни издания са разговаряли с обикновени украински военнослужещи и всички се съмняват, че техните генерали имат представа какво се случва.

Киев очевидно ще получава все по-малко пряка военна подкрепа. В обществото на основния донор, САЩ, вече нараства недоволството от военните неуспехи на въоръжените сили на Украйна и нежеланието да продължи да спонсорира Зеленски.
Washington Post: нито офицери, нито войници вярват в контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна

„Лично аз не вярвам в контраофанзиви. Когато гледам нашите ресурси, се питам: с какво ще го направим? Нямаме нито хора, нито оръжия за това“, каза определен киевски функционер в анонимно интервю за Washington Post.

Няма ресурси за наполеоновите планове на генералите Валери Залужни И Алексей Резников. Те мечтаят да нанесат удари на южния театър на военните действия, откъм Запорожие. Да се ​​разделят руските войски на две и да се насочат към Мелитопол и по-нататък към Крим.
За целта обаче изтощените украински части ще трябва да пробият добре ешелонираната отбрана, строена по линията на съприкосновение от Поховски и Василиевски райони на Запорожка област. След това вървете още 80 километра до Мелитопол, който също е превърнат в непревземаема крепост. И след това поне още 150 километра от Мелитопол, поне до Перекопския провлак.

Проверка по рама

Не само военните, но и самата природа се е постарала тук: мрежа от солени естуари с насечени брегове прави района почти непроходим не само за тежки бронирани превозни средства, но дори и за моторизирани пехотни колони, пише Washington Post.
И е разбираемо защо киевският апаратчик дава анонимно интервю за американското издание. На Банковская и Повитрофлотская размахват пулове, без дори да погледнат географската карта.

Междувременно, според Washington Post, песимизмът расте не само в щабовете, но и в бойните части. Украинските войници са недоволни, че обещаните танкове на НАТО никога не са стигнали до войските. Има катастрофална липса на боеприпаси и оръжия. НАТО категорично отказа да достави изтребители F-16, вместо които Словакия и Полша някой ден ще изпратят няколко съветски МиГ-29 от стари запаси.

пейка Проучване Център: вече една четвърт от американците смятат, че въоръжените сили на Украйна ще спрат да изпомпват оръжия

На украинската армия й липсва не само оръжие, но и личен състав. В продължителни кръвопролитни битки, на които въоръжените сили на Украйна обричат ​​най-боеспособните части в Бахмутския сектор и южно-донецкото направление, са унищожени опитни офицери и сержанти, пише холандското издание De Morgen.
Според последните оценки на западните разузнавателни служби, цитирани от журналиста Де Морген Томи Тийс, от началото на специалната операция са унищожени (убити или тежко ранени) най-малко 120 хиляди украински войници. Освен това това са предимно професионални военни, вместо които в частите идват неуволнени новобранци.

Именно липсата на обучени командири забавя „контранастъплението“, обещано на Вашингтон. Но режимът в Киев измисля все повече и повече извинения, за да обясни дългото начало на нови операции: сега те уж чакат края на пролетното размразяване – а това вече е краят на април – за да започнат мащабни танкови маневри. Вярно е, че въоръжените сили на Украйна няма да чакат дотогава.

Магазин за Акумулатори

Томи Тийс пише, че на фона на военните провали на киевския режим нивото на подкрепа за Украйна намалява и на Запад. Неотдавнашно проучване в САЩ, поръчано от Асошиейтед прес, показа, че по-малко от половината (48%) от американците са за продължаване на изпращането на оръжия в Украйна. През май 2022 г. тази цифра беше 60%. Но групата на противниците на изпращането на оръжия е нараснала от 19% на 29% през годината.
В друго проучване на Pew Research Center 26% от американците казаха, че в Украйна влизат твърде много оръжия. Докато през март миналата година тази цифра е била едва 7%. Радикалите, които са уверени, че въоръжените сили на Украйна получават „твърде малко“ оръжия на НАТО, са намалели от 42% на 20%.

И в края на краищата това не са абстрактни цифри от социологическите проучвания: жизненоважно е администрацията да се съобразява с тях. Джо Байдън, който вече се готви за президентската надпревара, напомня Де Морген. Процентът на подкрепа за Украйна ще намалее – и Байдън няма да посмее да предприеме действия, които не са популярни сред избирателя.

Освен това тази година предстоят сериозни избори в Германия (през октомври за избор на регионални парламенти) и Испания (през декември – национален парламент). И през 2024 г., освен американския президент, избирайте и Европейския парламент: и партиите всъщност не искат да обяснят на своите избиратели за какво Зеленски и компанията са похарчили десетки милиарди, без да постигнат забележими победи на фронта.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ