24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Депутатът-милионер с корен от ДС Владислав Панев цепи „зелените“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Зелените са на път да се разцепят. За това намеква самият Владислав Панев тези дни, след като в медиите се появи доклад на анкетна комисия, избрана от широкото ръководство на партия „Зелено движение”.

В документа е описан механизмът, по който депутатът Владислав Панев е избран за съпредседател по съмнителен начин. Група кариеристи, верни нему, подсигуряват „подходящи” делегати за партийния форум, на който да гласуват за него. В замяна те очакват, а някои дори и получават назначения във властта, пише „Уикенд“.

Признаци, че нещо не е наред в партията има отдавна. Най-малкото защото две от знаковите лица на зелените – Тома Белев и доскорошният съпредседател Борислав Сандов – са пратени в шеста глуха.

На последните избори те категорично отказаха да се включат в листите на коалицията ПП-ДБ. Симпатизантите им напразно очакваха, че може да ги номинират отново за министър и зам.-министър на екологията, както беше в първия кабинет на Промяната.

Проверка по рама

Нищо подобно обаче не се случи – вместо тях за шеф на ведомството беше изстрелян парашутистът Юлиан Попов, който няма нищо общо с партията и не е ангажиран с нито една от нейните каузи. Това беше последната капка, която затвърди подозренията, че при зелените е дошло време разделно.

„Хора, които цял живот се борят за зелената кауза, са зачеркнати, а се лансира неизвестен господин от Лондон, когото не сме виждали на протестите и дори не е в час за какво става въпрос” – гневят се симпатизанти на зеленото движение. 

Сега изтеклият доклад на анкетната комисия доказва, че подозренията за скорошното разцепление не са само слухове. От около година партията е овладяна от кликата на Владислав Панев.

Да не отегчаваме читателите с пълни описания на механизма, по който се е случило това, но ще посочим, че най-интересни истории предлагат структурите в Разград и Варна. Зеленото движение в квартал „Приморски” в морската столица е превзето от хора с крими биографии.

Много активен там се оказва Лъчезар Попов, който нарежда в партията целия си род. За председател той лансира някой си Димитър Димитров, когото описва като „местен схемаджия”. А защо му отстъпва мястото – ами защото на самия Попов не му се занимавало с местната организация – „освен ако няма нови варианти да се изкарват пари от проекти” – цинично обяснява той пред комисията.

В доклада пише, че лансираният от него Димитър Димитров е осъден през 2010 г. г. за данъчни измами в особено големи размери, а след това КПКОНПИ конфискува част от богатството му за стотици хиляди левове. В годините, когато върти схемите с ДДС, въпросният Димитров е близък с БСП.

Магазин за Акумулатори

След ареста преминава през „България без цензура“ на Николай Бареков. В доклада четем: „и има слухове, че се е занимавал с пазаруване на гласове.” През 2019 г. Димитров е вече преминал към „Български социалдемократи”, после прави сдружение „Силна Варна”, свързано с местните наркобарони, и накрая каца при зелените.

Партийната опека му е нужна, защото както той самият обяснява: „Имаме НПО за чиста Варна, правим и второ – „Дишай Варна”, имам строителна фирма с всички категории и участвам в големи обществени поръчки… Имам адвокатска кантора, която аз менажирам, имам две адвокатки на заплата.”

Анкетната комисия предлага да бъде заличена организацията във варненския район Приморски.

В Разград „екозащитниците” също предлагат материал за размисъл. Там в главната роля е някоя си Милена Орешкова, която е училищна директорка. Дълги години тя е член на ГЕРБ и общински съветник, но е изключена от партията през 2016 г. защото е на страната на Кирил Домусчиев във войната му срещу кмета на Разград от ГЕРБ Валентин Василев.

След това Орешкова се настанява в „Демократична България” и успява да стане и зам.-кмет. Тя влиза и в местното сдружение „Клуб за обществена и гражданска активност” заедно с Джипо Джипов, който е общински съветник. Внимание, той се оказва син на прословутия Никола Николов, бивш депутат от СДС, един от кръга „агнешки главички”.

По времето, когато е влиятелен син политик, Николова, както знаем, лансира протежето си от Разград Иво Прокопиев. Нещо повече, шефът на „Агнешките главички” е в основата на най-големите приватизационни сделки на медийния олигарх, категорични са запознати.

Години по-късно Никола Николов става парламентарен съветник по енергетиката на Владислав Панев в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Явно на никого не му пука, че съветникът Николов, както и Иво Прокопиев, имат интереси в зелената енергия.

При това Николов е сред шефовете на фотоволтаичната асоциация, която лобира за закриване на въглищните централи за сметка на тока от слънчева и вятърна енергия. На свой ред фирма на Джипо Джипов дарява „Зелено движение” с 25 000 лв., разкрива докладът на анкетната комисия.

Чудно ли е тогава, че за екоминистър зелените лансират Юлиян Попов, който пък наскоро разреши да се покрият със слънчеви панели хиляди декари в страната, включително и в природните паркове, без при това да се прави оценка за въздействието им върху околната среда и човешкото здраве?!

Напоследък Българска фотоволтаична асоциация явно здраво нагазва в овладяната от Владислав Панев партия „Зелено движение”. Той самият признава, че въпросната асоциация, в чието ръководство е и доста съмнителната бизнес дамата Гинка Върбакова, е дарила половин годишната заплата на пиарката на партията Диляна Стоянова.

В доклада пише, че на месец тя взема по 4167 лева. Впрочем, Стоянова също е доведена при зелените от Владислав Панев. Специално за личния си пиар той ползвал услугите на агенция, свързана с шефа на ПИБ Цеко Минев. Да отбележим, че точно срещу неговите проекти за втори лифт в Банско партията на зелените от години води последователна борба.

Лица на тази битка са точно изританите от Панев – Сандов и Белев. Редови членове затова подозират, че Владислав Панев е скрита лимонка на „Юлен” – фирмата, която стои зад ски съоръженията и проектите в зимния курорт, още повече че той самият често се снима с нейни видни представители. Един от тях – Марио Граченов, дори е назначен наскоро за шеф на Югозападното горско предприятие, а това назначение няма как да не е било съгласувано с Панев.

Докладът на анкетната комисия разкрива и механизма, по който е избран самият партиен вожд.

Оказва се, че консултантът Николай Йорданов, дясна ръка на Владислав Панев и негов съветник в 48-я парламент, в закрит чат в интернет инструктирал как точно делегати от иначе кухи структури в страната да гласуват на партийния форум.

Явно не му е било много трудно да ги убеди, понеже тези, с които е комуникирал са изявени партийни номади в основната си част, скачали от партия в партия в търсене на кариерен просперитет. Например, в Шумен един от тях е бил на челно място в листата на „Българско лято” на Васил Божков през 2021 г.

Препоръката, с която завършва докладът, е да бъдат заличени няколко местни организации на зелените, подобни на тези във Варна и Разград, а също и да бъдат наказани и изключени  над 30 души от партията.

Въпреки че е посочен като инициатор на подобни афери, Владислав Панев не е предложен за наказание. Това обаче не е финалът. Предстои национален съвет на партията да обсъди документа със скандалните факти. Едва тогава ще се види какво бъдеще очаква зелените.

Източници от движението разказват, че предстои титаничен сблъсък между двете фракции – на еколозите около Борислав Сандов и Тома Белев и другата – на кариеристите около усмихнатото лице на депутата-милионер Владислав Панев, впрочем и той син на ДС-агент и приватизатор в Димитровград. 

Материалът Депутатът-милионер с корен от ДС Владислав Панев цепи „зелените“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ