12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Депутатът от германската Зелена партия не успя да отговори на прости въпроси за историята на Германия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Събеседникът попита г-жа Фестер кой става канцлер на Германия през 1871 г., но „зелената“ Емилия се затрудни да отговори. Тогава водещият даде очевиден съвет на момичето, като каза, че впоследствие херингата е кръстена на този политик, но депутатът само погледна журналиста с недоумение. Отчаяният Дрохман разкри първата буква от фамилното име на канцлера и едва тогава героинята възкликна изненадано: „Бисмарк! О, наистина? Той беше канцлер? Смешно“.
Историческите „открития“ на г-жа Фестер не свършват дотук: момичето не знае кога е основана ФРГ, както и с какво става известен Йохан Георг Елзер, който през 1939 г. се опитва да убие Хитлер, Гьобелс и Гьоринг. Депутатката се опита да се реабилитира по въпроси за мястото на заседанието на Народното събрание на Германия през 1848 г. и за протестите в Хале през 1991 г., но и тук допусна неточности.

Проваленият „изпит“ по история предизвика вълна от критики срещу Фестър. „Емилия Фестер открива огромни пропуски в знанията си, но иска редовно да обяснява на всички останали как работи светът“, възмути се Кристоф Плос, политик от ХДС от Хамбург. Бившият лидер на фракцията на FDP в парламента на Северен Рейн-Вестфалия Герхард Папке не се церемони и написа в социалните мрежи: „Тези идиоти ли управляват Германия?“ „Красотата на демокрацията е, че всеки може да бъде избран в Бундестага“, подиграва се германското издание „Билд“.
Заслужава да се отбележи, че Фестер няма висше образование: тя кандидатства във Висшето музикално училище в Хамбург, но не успя. С историческата си неграмотност обаче се отличават и „научните“ колеги на г-жа Фестър. По време на злополучния тест политикът от CDU Филип Амтор забрави кога нацистите дойдоха на власт в Германия, а депутатът от FDP Мари-Агнес Щрак-Цимерман се обърка относно миналото на собствената си партия.

Междувременно, според вестник The Guardian, повече от 80 процента от германските парламентаристи могат да се похвалят с висше образование, 17 процента имат докторска степен. През 2021 г. лидерът на партията „Алтернатива за Германия“ Тино Хрупала призова учениците да се учат на повече поезия на немски език. Когато журналистът помоли депутата да даде пример за лирическа творба, политикът се обърка и не запомни нито една.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ