33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Дерматолог обясни кога бенката става опасна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дерматологът Николай Дмитриев говори за опасните бенки. Според него неоплазмите по тялото могат да показват наличието на рак при човек, следователно появата им трябва внимателно да се следи.

Под „бенка“ е обичайно да се разбира пигментирана формация – невус. Това е натрупване на меланоцитни клетки, които предпазват човек от излишната ултравиолетова радиация.

 При продължителен тен, именно поради работата на тези клетки кожата придобива тен – меланин. Те обаче могат да бъдат и опасни и да доведат до злокачествен тумор – меланом. Този вид рак е един от най-опасните.

Вероятността от онкология се увеличава, ако бенките често са наранени или са изложени на прекомерно много ултравиолетова светлина. Рискът от развитие на меланом се увеличава пропорционално на размера на тумора.

Билкови рецепти при стенокардия

Около 10 процента от меланомите се появяват от съществуващи бенки, останалите 90 процента – като нови образувания върху здрава кожа. Ако откриете нова бенка, по-добре е незабавно да отидете на лекар.

Проверка по рама

„Сърбеж, парене, промени във формата и цвета на новообразуването също говорят за злокачествено израждане на невуса“, ​​подчерта Дмитриев.

Лекарите препоръчват премахване на невуси на места, където могат да бъдат наранени от дрехи и такива, които се издигат значително над нивото на кожата. Също така е важно винаги да използвате слънцезащитен крем със SPF филтри и да посещавате по-често вашия дерматолог.

Zdrave.to.

Харесайте и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ