13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Десет щастливи бизнесмени си делят 100 млн. лева за… пътни знаци (ФИРМИТЕ + ГРАФИКА)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Десетина фирми се включиха в търга за пътни знаци на обща стойност 100 милиона лева, става ясно от регистъра на обществените поръчки. На практика в обществената поръчка участват всички компании, които се занимават с тази дейност.

До обявяването на нова обществена поръчка за избор на изпълнители се стигна след решението на 47-то Народно събрание от април 2022 г. да прекрати предсрочно старите 5-годишни договори. Те бяха сключени по времето на ГЕРБ през ноември 2019 г., а стойността по тях беше само 15 милиона лева, предаде Медиапул.

Цената на сегашната поръчка, обявена от служебната власт, е над 5 пъти по-висока спрямо тази на ГЕРБ. Причината е не само инфлацията, а необходимостта от поставяне на пътни знаци, които на редица места липсват. На други обаче има повече от необходимото, за което бяха излъчени не един и два репортажа.

Поръчка за 100 милиона лева

Проверка по рама

През март 2023 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществена поръчка за производство, доставка и монтаж на пътни знаци с прогнозна стойност от 100 млн. лв. без ДДС за 4 години.

Поръчката е разделена на 6 обособени позиции – по една във всеки регион за планиране. За всеки един от районите прогнозната цена е 16.6 млн. лв. Това е над 4 милиона лева годишно. За сравнение в момента фирмите разполагат с около половин милион на година.

Изискванията към кандидатите бяха да имат най-малко над 1 милион лева за последните 3 години от изработването и монтирането на пътни знаци.

Освен това трябваше да имат опит, свързан с производството и доставката на минимум 1700 кв. м пътни знаци с постоянни размери и 600 кв. м пътни знаци с променливи размери на вертикална сигнализация на магистрали или на пътища от републиканската или от общинската мрежа.

Кандидатите трябва да разполагат и с оборудване и машини за производството и поставянето на пътни знаци.

Победителите, по всяка една от шестте позиции, ще бъдат избрани чрез икономически най-изходната оферта, която е оптимално съотношение между качество и цена.

Магазин за Акумулатори

Кандидатите

Пътната агенция отвори предложенията на кандидатите в петък – 21 април 2023 г. За всяка една от обособените позиции има по двама или трима кандидати. (виж картата)

Графика: Зорница Латева

Единственото изключение е Южен централен район, където има само една оферта. Тя е на дружеството „Микони“ ООД, което и в момента изпълнява тази дейност. Ако всичко с предложението им е наред, то отсега е ясно кой е победителят в този търг. „Микони“ е подала оферта и за Югоизточния район.

Варненската фирма „А.Д.Холд“ ООД играе по най-много позиции. Компанията е кандидат в Североизточния и Югоизточния райони, а за Северен централен район участва задно с „Варна Арх Про“ ЕООД чрез обединението „Знаци Север“. „А.Д.Холд“ е собственост на фамилия Петкови, като дружеството се управлява от Димитър Петков.

Няколко кандидати са подали по две оферти. Компанията „Трафик пътна сигнализация“, която в момента държи Югозападния район, освен за него е подала оферта и за Северозапада.

„ПСТ Груп“, които в момента са в обединенията отговарящи за пътните знаци в Северозападния и Северен централен район, отново са подали предложения за двата региона, но този път самостоятелно.

По две позиции играе и консорциум „Битулайт 2018“, в който влизат „Битулайт“ ООД и „Беличански къщи“ ЕООД. Обединението е подало оферти за Северозападния и Югозападния райони. В момента то не поддържа пътни знаци, но спечели поръчката за пътната маркировка в Югозападния регион.

Варненската компания „Зебра“, която в момента се грижи за пътните знаци в Североизточна България, освен за този район е подала оферта и за Югозападния.

Старозагорската фирма „Кастело“ е подала предложение само за Югоизточния район.

Материалът Десет щастливи бизнесмени си делят 100 млн. лева за… пътни знаци (ФИРМИТЕ + ГРАФИКА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ