13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Десетки полети са отменени заради продължаващите стачки срещу пенсионната реформа във Франция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Очаква се французите да се сблъскат с по-малко смущения, отколкото по време на предишните протести, започнали през януари. Според транспортната компания RATP, железопътният оператор SNCF планира да обслужва 9 от 10 влака, докато в парижкото метро се очаква нормален трафик. Някои училища може да затворят.
В същото време най-голямо влияние върху транспорта според Bloomberg ще има отмяната на полети. Управлението за гражданска авиация (DGAC) обяви отмяната на една трета от услугите на летище Париж-Орли, както и една пета на летищата в Лион, Марсилия, Ница, Тулуза и Нант. Общонационалният протест във вторник, първият от 1 май, идва два дни преди група независими центристки законодатели, известни като LIOT, да инициират гласуване в Националното събрание (парламента) за отмяна на реформата. Правителството обаче вече успя да смекчи това предложение и дори да бъде прието от долната камара, едва ли ще мине през Сената, контролиран от президентското мнозинство.

Миналата седмица обаче водещите синдикати във Франция предупредиха властите срещу „конституционни трикове“ за блокиране на вота, заявявайки, че това ще провокира обществено недоволство.
Припомняме, че инициативата на президента Макрон за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години беше ключов елемент от стратегията му за оптимизиране на френския бюджет. Според Макрон тази реформа е предназначена да защити пенсионната система. Недоволството на населението от реформата доведе до продължителни бунтове в страната.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ