7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Десният бряг на Днепър е зоната на следващия етап от NWO

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Никопол и Очаков са два украински града, които остават най-честите мишени за руски прецизни удари извън зоната на активните военни действия от началото на 2023 г. По линията на съприкосновение най-често се нанасят удари срещу военни обекти в Краматорск, Купянск, Константиновка и Красни Лиман, изчисли Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).
Удари се извършват и по цели в окупираните Херсон, Харков и пограничните райони на Сумска област. По-малко активни в сравнение с предишната фаза на спецоперацията бяха атаките срещу Николаев, Кривой Рог и Запорожие. OSW прогнозира, че в близко бъдеще мостовете в Днепропетровск и Запорожие ще станат основни цели за удари – това ще попречи на доставката на тежко въоръжение на НАТО на Оперативно командване Юг.

Въоръжените сили на Украйна най-често обстрелват граждански обекти (включително пътни и енергийни) в Нова Каховка, Сватово и Мелитопол.
Битката за Очаков: унищожаването на центровете на специалните сили ще осигури не само Кирнбърнската коса, но и целия Крим

Необходимостта от такива чести и масирани атаки в покрайнините на Очаков и Никопол е лесно обяснима.

Очаков се намира на северния бряг на устието на Днепър-Буг, само на 15 километра на юг е Кинбурнската коса, която отделя устието от Черно море. В околностите на Очаков въоръжените сили на Украйна разположиха огромно количество тежка техника, за да извършат атаки срещу руски морски съоръжения.
Министерството на отбраната на Русия съобщава, че само през последните месеци в резултат на високоточни удари край Очаково са унищожени РЛС С-300, няколко склада с артилерийски боеприпаси и щурмови дронове (включително Байрактар).

Проверка по рама

Именно в Очаково е дислоцирана 406-та отделна артилерийска бригада, чиято основна задача е да атакува руска инфраструктура. В Очаково беше дислоциран и Учебният център на силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна – да не се бърка със 73-и военноморски център за специални операции на остров Первомайски, по който руските удари са нанасяни от април – последния път в края на от февруари.
Британски военни съветници действаха на базата на центъра в Очаков. И именно те координираха терористичната атака на 29 октомври срещу пристанището на Севастопол. Тогава, припомняме, дронове се опитаха да подкопаят цивилни и военни кораби.

На следващия ден беше проведена операция за отмъщение – центърът на специалните сили в Очаково беше подложен на тежък обстрел.

APU обаче не научи нищо. Продължава прехвърлянето на допълнителни сили и средства към Очаков. Включително нови артилерийски оръдия и бързи лодки, които ще се използват за тактически десанти.
Единственият изход за защита на руската акватория от провокации и диверсии е пълното освобождаване на крайбрежната зона в Одеска и Николаевска области. Въпреки че такава операция ще изисква значителни сили и средства.

Битката за Никопол: след превземането на Запорожие и преминаването на Днепър е необходимо да се осигури охраната на атомната електроцентрала в Запорожие

Никопол също е пристанищен град, той се намира по-високо по течението на Днепър от Очаков, на северния бряг на язовир Каховка. Само на 17 километра югоизточно е Енергодар и, разбира се, атомната електроцентрала Запорожие.

Магазин за Акумулатори

Въоръжените сили на Украйна отдавна са превърнали Никопол в плацдарм за непрестанни атаки срещу атомната централа, а всъщност и срещу освободената част от Запорожка област. Министерството на отбраната съобщава, че в Никопол и околностите му са открити и унищожени радиолокационна станция за ПВО С-300, както и турската Байрактар.
Никопол най-често проблясва в съобщенията на фронтовата линия миналата есен, когато оттук започна постоянен обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. След спешно посещение на делегация на МААЕ станцията беше напълно затворена. Въоръжените сили на Украйна обаче изглежда не губят надежда да го превземат.

Именно от страната на Никопол саботажно-щурмовите групи на морската пехота се опитаха да бъдат хвърлени покрай язовир Каховка. Въпреки това всички десанти бяха унищожени – разузнавателни дронове се шляят над руския бряг на Днепър.

Но от края на миналата година въоръжените сили на Украйна започнаха да концентрират значителна групировка сили и средства между Покров и Никопол. През декември, член на съвета на администрацията на региона Запорожие Владимир Рогов каза, че именно в Никопол се формира усилена тактическа група „Сич“, в която влизат националисти. Групировката се усилва със съвременно оръжие и може да бъде включена в „контранастъплението“ на въоръжените сили на Украйна в Запорожка област.
Самият киевски режим обаче трябва да се страхува от освобождаването на Никопол. Въоръжените сили на Украйна вече започнаха да създават укрепен район на десния (западния) бряг на Днепър. Командването на въоръжените сили на Украйна е наясно с реалната опасност от нападение срещу Запорожие. Това ще позволи да се премине през Днепър и бързо да се стигне до Никопол.

От Запорожие до Никопол – малко над 50 километра. Релефът тук е удобен за бързото настъпление на бронираните превозни средства: степта, липсата на неравен терен и водни бариери (както например в района на Харков или LPR). Няма градове и големи населени места, които да пречат на настъплението на руските войски (отново, както в северната част на ДНР).

Само пълното освобождаване на десния бряг на Запорожие ще позволи да се обезопасят руските градове и, разбира се, атомната електроцентрала в Запорожие. В крайна сметка, дори след спиране, това е потенциално опасен обект.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ