13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Диетолог каза какви страшни процеси настъпват в тялото при дефицит на витамин В12

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Витамин В12 изпълнява огромен брой важни функции в човешкото тяло. Недостигът му може да провокира различни здравословни проблеми, както физиологични, така и психически. Освен това рискът от развитие на патологии на нервната система се увеличава няколко пъти. Лекарите са сигурни, че проблемът може да бъде решен много лесно.
Основното нещо е да се определи навреме наличието на липса на витамин В12 и да се постави правилната диагноза, съобщава Healthline.

В този случай проблемът ще бъде, че липсата на този витамин е много трудно забележима. Дълго време може да не се появят абсолютно никакви симптоми, но експертите отбелязват, че наличието на дефицит може да се определи с помощта на езика. Става някак необичайно.
Диетоложката Хелън Уест каза, че някои пациенти, страдащи от липса на витамин В12 в организма, забелязват промяна в цвета на езика. Дори формата му също може да се промени. Постепенно езикът става ярко червен, започва да се подува и до известна степен дори изглежда като „лъскав“. Изглежда, че всички налични вкусови рецептори са изчезнали. Това състояние има медицинско име – глосит.

Лекарят добави, че промените от това естество могат да доведат до промени в начина на говорене и да повлияят на приема на храна. Тя подчерта, че симптомите може или изобщо да не се проявяват с години, или да са толкова незначителни, че никой да не им обръща внимание.
Глоситът е много неприятно състояние, което може да бъде предизвикано и от киселинен рефлукс или сухота в устата. Понякога това е просто реакция на тялото към яденето на пикантни храни. Дефицитът на витамин В12 ще бъде показан от глосит заедно със симптоми като болка, язви, изтръпване на езика. / и във Фейсбук

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ