33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Диетолог: Минете ли тази възраст, забравете за хляба

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Българинът не сяда на масата без хляб. Той е основната храна, която ни е спасявала от глад от памтивека. Не случайно на всички по-важни поводи хората се „захранват“ с хляб и сол, или хляб и мед.

Последни проучвания обаче преобръщат наопаки разбиранията ни за храната.

Оказва се хлябът днес се счита за опасен продукт за здравето, особено, ако сте навършили определена възраст.

Според диетологът Ирина Минаева той е най-добре да се изключи от диетата човек е навършил 50 години. 

Вреда от хляба

Според експерта консумацията на всеки продукт от рафинирано бяло брашно трябва да се намали във всяка възраст. Това се отнася особено за деца и възрастни хора. За тези под 30 години, които се занимават с тежък физически, лекарят препоръчва да консумират повече хлебни изделия от останалите.

Проверка по рама

„Но от 40-годишна възраст трябва да го консумирате ограничено, а до 50 години – максимум 1-2 филийки дневно, а след 50-те е по-добре да го премахнете напълно“, казва лекарят.

Експертът споделя и как е правилно да се консумира този тестен продукт – за целта трябва да се дъвче дълго и старателно, за да се разтвори в слюнката, защото храносмилането му започва в устата ни.

Лекарят настоява да се избягва напълно комбинацията от хляб със сирене, яйца, каша или месо. Но суровите или варени зеленчуци, билки, сок, както и зеленчуци или масло се комбинират идеално с него.

„Ако не можете да откажете този продукт, яжте го леко изсушен или го изпържете без масло. При това положение съдържащите се в него нишестета, които постъпват в организма ни в големи количества, се превръщат в нужните ни монозахариди“, казва диетологът.

В продължение на хилядолетия тази храна се е приготвяла на основата на малц, хмел, ръж и други естествени закваски. От средата на миналия век индустриалната мая започва да се използва в производството на хлебни изделия.

Благодарение на тази съставка процедурата за печене на тестени изделия се ускорява няколко пъти и следователно това помага да се увеличи производителността. Има още няколко аргумента, които оправдават вредата от дрождевите култури за човешкото тяло:

Магазин за Акумулатори

Дрождите унищожават чревната микрофлора

Състоянието на чревната микрофлора играе важна роля за поддържане на човешкото здраве. Тъй като дрождите са доста активни гъбички, след като попаднат в тялото, те се размножават със светкавична скорост, измествайки полезните бактерии от червата.

Освен това, като страничен продукт от своята жизнена дейност, дрождите произвеждат антибиотици, които изобщо не допринасят за подобряване на състоянието на червата. Комбинацията от тези фактори впоследствие води до отслабване на имунитета.

Защо японците са слаби, нямат бръчки и живеят до дълбока старост?

При производството на дрожди се използват тежки метали

Дори според GOST процесът на производство на хлебна мая включва амониев сулфат, амоняк, сярна киселина, магнезит на прах, солна киселина, перхлорна и строителна вар, както и някои други вещества, които насищат тялото с молибден, кобалт, цинк, мед, азот и други по-малко полезни елементи. Освен това дрождите водят до дефицит на хранителни вещества в организма./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ