3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Дихателна техника кара мозъка да работи с пълен капацитет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Майкъл Мозли е британски телевизионен журналист, продуцент, водещ и бивш лекар, който работи за BBC от 1985 г. Той е най-известен като водещ на телевизионни програми по биология и медицина с редовните си изяви в The One Show. В едно от предаванията си той препоръчва на всички да правят една лесна за изпълнение, но ефективна дихателна техника. Според журналиста това ще ви помогне да станете по-умни, да поддържате здравето си и, като цяло, да подобрите благосъстоянието си.
Нашето здравословно състояние и настроение до голяма степен зависят от ежедневните ни навици: колко часа спим, какво ядем, колко усилено работим, с кого общуваме и как релаксираме. Всичко това или помага на организма да се справи с проблемите и стреса, или само влошава ситуацията.

Оказва се, че начинът, по който дишаме, също може да помогне на тялото ни.
„Сигурно изобщо не сте обърнали внимание на това досега? Но дишането е най-важният процес – казва д-р Майкъл Мозли. 

Повечето хора вдишват през носа и издишват през устата. Тази техника е полезна по време на бягане, нищо повече. Някои дори дишат само през устата, което също е погрешно.“ 
Според д-р Мозли, за да „активирате напълно“ мозъка си, трябва да дишате изключително през носа си – поемете дълбоко въздух и издишайте бавно.

Проверка по рама

„Дишането през носа всъщност може да подобри функцията на белите дробове, кръвоносните съдове и дори пространственото възприятие. Освен това ще ви предпази от болести“, казва експертът.
Учени също са доказали ползите от тази техника. В проведения експеримент всички доброволци са преминали специални тестове, а уредите са записали състоянието на мозъка им. Резултатите от експеримента показват, че участниците, които дишат изключително през носа, са завършили теста по-бързо и са имали много по-малко грешки.

Друг експеримент е проведен от учени в Израел.

„Те са тествали способността на доброволците да манипулират психически триизмерни форми, като в същото време са измервали мозъчните им вълни и как дишат“, обяснява д-р Майкъл Мозли.
Учените отбелязват, че всеки път, когато участниците вдишват през носа си, мозъчната активност, свързана със задачата, се увеличава и те я изпълняват по-точно.

Защо дишането през носа има такъв чудотворен ефект?

Магазин за Акумулатори

Д-р Мозли предполага, че дишането през носа повишава нивата на азотен оксид, което от своя страна увеличава притока на кръв към белите дробове, повишавайки нивата на кислород в тялото. Оттук и този скок на мозъчната активност.
Професор Джон Лундберг от Каролинския институт в Швеция е първият, който открива, че носната кухина произвежда азотен оксид. Ученият проучва този въпрос, след което стига до извода, че азотният оксид може да има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечносъдовата система, да помогне на имунната система и да се бори с инфекциите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ