14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Диво парти в Банско: Засукана прокурорка си спомни за Мартин Нотариуса

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Засукана прокурорка си спомни, че на коледното парти на Софийската районна прокуратурата през 2021 г., проведено в хотел в Банско, е присъствал и Мартин Божанов – Нотариуса.

Това се случи по време на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която се е заела да разнищва връзките и мрежата на влияние на убития на 31 януари Божанов. Засега колегията се е фокусира върху прословутия банкет, на който неотдавна се разбра, че е присъствал и Божанов, незнайно по каква линия е бил там. Днес бяха изслушани 10 прокурори, които са били в Банско. Друга част от присъствалите на тържеството са поканени за следващата седмица.

Вероника Димитрова посочи днес, че не само Божанов, но и адвокат Велимир Атанасов е бил на купона. Прокурорката обаче не знае кой ги е поканил. „Двамата бяха на банкета и бяха заедно с участниците на СРП. Към онзи момент не знаех кои са те, тогава ги видях за пръв и последен път. Направи ми впечатление, че тези двамата не ги познавам, но не съм приела критично или притеснително присъствието им. Мислех, че са приятели на някого и са поканени.

Не сме се запознавали, никой не ми ги е представял“, обясни Димитрова. По това време тя е временно командирована в градската прокуратура. На банкета била с мъжа си и седели близо до шефката на районната прокуратура Невена Зартова. Последната вече не оглавява районната прокуратура. Тя, както и заместниците ѝ подадоха оставки от ръководните си постове покрай скандала „Нотариуса“. Зартова пък напоследък говори и за друг кръг на влияние в съдебната система – на Петьо Петров – Пепи Еврото.

Димитрова разказа, че разбрала кои са Божанов и Атанасов едва няколко месеца след банкета. Тя изгледала филма на Антикорупционния фонд, свързан с Нотариуса и разбрала кои са тези хора. Станало ѝ станало много неприятно. „Факт е обаче, че те бяха там (в Банско)“, категорична беше Димитрова.

Проверка по рама

Останалите ѝ колеги не помнеха да са видели Божанов на партито и обясниха, че не го познават. Те разказваха как е било организирано то – получили поканите по мейл, имало срок за записване, цена. Част от хората били със семействата си. Много от прокурорите обаче се отказали да пътуват извън София, където обичайно се правели тези коледни тържества.

Прокурор Десислава Въткова пък си спомни, че някогашната ѝ шефка Невена Зартова е била придружена от съдия Емил Желев. По онова време той е спецсъди, а сега е в Административен съд София-област. По думите ѝ Зартова не е останала до края на тържеството, а си тръгнала по-рано със съдията.

Днес беше поканена и прокурор Ралица Първанова, която, оказа се, е била записана за банкета, но в крайна сметка не е отишла. Тя обясни, че се е явила пред съвета от солидарност с колегите си и призова кадровиците са стигнат до истината, без да притесняват и унижават прокурорите. Първанова е и зам.-председател на Асоциацията на прокурорите, която днес излезе с позиция в този смисъл. Според позицията в момента се създава изцяло погрешен сатанизиран образ на прокурорите в очите на обществото с единствена цел прокуратурата да бъде охулена, обезличена и подчинена.

Асоциацията възприема изслушванията по темата „Нотариуса“ във ВСС и в специалната парламентарна комисия като „своеобразното риалити“, което рефлектира върху достойнството и работата не само на висшите органи на съдебната власт, но и на всеки български магистрат. Членовете на съвета обаче ѝ обясниха, че няма нищо лично срещу прокурорите, но истината трябва да излезе наяве.

Специалната парламентарна комисия ще заседава утре, като в дневния ѝ ред е изслушване на градския прокурор Илиана Кирилова.

Материалът Диво парти в Банско: Засукана прокурорка си спомни за Мартин Нотариуса е публикуван за пръв път на Narod.bg.

Магазин за АкумулаториSource link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ