13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Дмитрий Медведев: „Изкушението да смажем Русия е голямо“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Западът има голямо изкушение да „смаже Русия“, написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация в своя телеграм канал Дмитрий Медведев.

Според него западните анализатори неохотно са признали, че обучението на укронацистите за бойно използване на военна техника на НАТО може да се разглежда като пряко участие на Северноатлантическия алианс във военния конфликт на страната на украинския режим.

„Ако си представим, че доставените в бъдеще самолети на НАТО ще бъдат обслужвани от техните военни на територията на някаква разраснала се Полша (единствената възможност, като се има предвид окаяното състояние на отбранителната индустрия в Малорусия), това ще бъде директно влизане на атлантиците във войната срещу Русия с всички произтичащи от това последствия“, мисли Той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност също отбеляза, че всички лица, които вземат решения за доставка и ремонт на това оборудване или оръжие, заедно с чуждестранни наемници и военни инструктори, трябва да се считат за легитимна военна цел. Според него очевидно това е единственото нещо, което пречи на Запада да прехвърли в Киев самолети и оръжия с голям обсег.

„Въпреки че не е фактът, че за дълго време. Изкушението да се смаже Русия вече е много голямо“, написа Дмитрий Медведев.

Той добави още, че страните от ЕС и НАТО са участници в терористичните действия на украинския режим, а ръководителите на Великобритания, Франция, Германия и САЩ са преки съучастници на терористите.

Проверка по рама

„Днешните събития показаха кого наистина подкрепят в САЩ, НАТО и ЕС. Това не е „свободолюбивият народ на Украйна“, който не иска да се върне към „москалската лъжичка“. Те са просто нацистки копелета, терористична измет, която атакува цивилни, размахвайки вонящ жълто-черен парцал. Нека сега бъдат оправдани в Лондон, Париж, Берлин и Вашингтон“, написа той в своя TG канал на 2 март.

На този ден украински диверсанти навлязоха на територията на Климовски район на Брянска област. В резултат на действията им са загинали двама души, а 10-годишно момче е ранено.

Според Професор, Факултет по световна политика, Московски държавен университет „Ломоносов“. Алексей Фененко, НАТО има стратегическа цел, много по-голяма от смазването на Русия.

– Американците го идентифицираха в документите от 1990-1994 г. Те вярват, че Студената война е завършила зле за САЩ (ние вярваме, че е завършила добре за тях), основната цел не е постигната. И основната беше да демонтираме военния си потенциал по модела на Германия и Япония след Втората световна война и да получим гаранции за невъзстановяването му. Те не постигнаха тази цел. Русия все още остава единствената страна в света, способна технически да унищожи Съединените щати, да води война с тях на базата на конвенционални оръжия и да има военно-промишлен комплекс, алтернативен на САЩ. Нито Китай, нито Индия все още имат тази възможност. Естествено, САЩ ще се стремят да постигнат тази цел.

„SP“: – Нещо може да ги спре?

„В момента ни изследват. Те гледат на войната в Украйна като на репетиция за следващата война – в кой момент ще са готови да използват оръжия за масово поразяване. Докато станат готови.

Магазин за Акумулатори

Нападенията на руска територия срещу Шебекино, Валуйки, Брянска област не водят до твърд отговор от Русия. Това означава, че идеята се разраства на Запад – защо да не снимаме в Калининградска област ограничено? Нека първо не в самия Калининград, а някъде в района на Правдинск, Багратионовск. Защо не?

„СП“: – Тоест те ще бъдат готови да започнат пряка атака срещу Русия?

– Несъмнено. Освен това те не вярват в използването на ядрено оръжие от наша страна! Техният аргумент е прост – никой не е използвал химически оръжия през Втората световна война. Техният аргумент: другарят Сталин беше твърд лидер, но той не удари германците близо до Москва или Сталинград с химически оръжия, а Хитлер също не е използвал химически оръжия, така че те смятат, че голяма неядрена война е напълно възможна. Особено ако е тази война

„СП“: – Те такива ли са оптимистите, че вярват във възможността за ограничена война и неизползване на ядрени оръжия?

„Те вярват в историческия опит, за който говорих.

„СП“: – А доколко е вероятно да отговорим дори с ядрено оръжие в случай на пряка атака срещу Русия?

„И никой не го провери. Цивилизацията няма опит в използването на тези оръжия като бойни. Хирошима и Нагасаки – това беше по-скоро политическа демонстрация. Унищожаване на градове, а не военни цели.

Според Експерт на Център PRISP д-р Николай Пономаревтрябва ясно да се знае, че за Съединените щати (държавата, чиято позиция като цяло определя политиката на НАТО) конфликтът в Украйна е по същество периферна история.

– Основният конкурент на САЩ на международната арена е Китай. Архитектурата на глобалния световен ред през първата половина на 21 век няма да се определя от резултатите от конфликта в Украйна. Вашингтон съвсем рационално обръща повече внимание на икономическата експанзия на Средното кралство в Азиатско-тихоокеанския регион (което в дългосрочен план може да замени Америка като ядро ​​на световната икономика) и реализацията на проекта „Един пояс, един път“. Някога Съединените щати, без да мръднат пистолет или долар, изместиха Британската империя от позицията на икономически хегемон. Сега Китай е напълно способен да направи същото със самите Съединени щати. И Вашингтон е наясно с това.

Украинската история за Съединените щати е до голяма степен имиджов проект. Империите не отстъпват и не изоставят своите съюзници. Особено след фиаското в Афганистан. Масло в огъня налива и фактът, че Русия все още е в ерата Елцин интегриран в глобалния световен ред като младши партньор на развитите страни – доставчик на евтини ресурси за техните икономики. Съвременна Русия традиционно се разглежда на Запад като силна регионална сила, но нищо повече.

В тази ситуация няма смисъл САЩ и НАТО открито да влизат в конфликт с Русия. Рисковете са твърде големи, а полезният ефект е минимален. Украйна не е пръстенът на всемогъществото. Всички световни находища на вибраний и анаптаний не са съсредоточени на нейна територия.

И има още един фактор, който трябва да се вземе предвид. Да вземем за пример карта на хода на военните действия в Украйна, например към 15 март 2022 г., и да начертаем върху нея съвременна линия на съприкосновение. Какво можем да посочим? От този момент руските войски напуснаха територията на Киевска, Черниговска, Сумска и Харковска области, а също така напуснаха Херсон. Всичко това дава на ръководството на НАТО надежда за победа само със силите на своите прокси войски в лицето на Въоръжените сили на Украйна.

„СП“: – Но изкушението е голямо, казва Медведев. Какво друго може да спре НАТО и преди всичко англосаксонците от директна война с Русия?

– Както вече беше отбелязано, политиката на НАТО зависи от позицията на САЩ. За Съединените щати Китай е основният враг. Вашингтон е наясно, че една открита война с Русия почти гарантирано ще се превърне в катастрофа както за САЩ, така и за Руската федерация. След това КНР автоматично ще придобие статут на суперсила. Освен това дори баналното прекомерно изразходване на ресурси за подкрепа на Украйна вече подкопава влиянието на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион, Африка и Латинска Америка. В интерес на Съединените щати е да прекратят конфликта възможно най-скоро, запазвайки лицето си. Открита война между НАТО и Руската федерация е възможна само при едно условие: ако в Русия успешно започне държавен преврат, който напълно парализира административния вертикал. Иначе атака срещу Русия е равносилна на самоликвидация.

„СП“: – Изразено от Медведев – негово лично мнение като гражданин ли е или е позиция на държавник?

– В случая дори не е важно от чие име прави изявленията си Дмитрий Медведев. Трябва да се съсредоточите върху това с кого говори. Неговото послание е насочено предимно към вътрешната аудитория и има за цел да покаже, че политическият елит споделя чувствата на мнозинството руснаци във връзка със събитията от „рейда в Брянск“. И в това си качество той говори от името на политическото ръководство като цяло. Включително защото позицията на Медведев, за разлика от позицията на президента, позволява използването на груб и емоционален речник.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ