19 C
София
петък, юни 14, 2024

Добра новина за София! АССГ спря пътния ад на Васил Терзиев и Борис Бонев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Добра новина! Административният съд София-град (АССГ) нареди незабавно да бъдат преустановени действията по въвеждане на нова организация на движението по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и „Проф. Фритьоф Нансен“. Съдът приема, че действията на Столичната община в лицето на кмета Васил Терзиев и розовия лидер на „Спаси София” Борис Бонев не се основават на административен акт или закон и следва да бъдат преустановени незабавно, съобщиха оттам. Решението е по искане на Сдружение „Европейски център за транспортни политики“ и може да бъде обжалвано пред ВАС в тридневен срок.

Предстои да видим как ще реагира общината на решението. Кметът на София Васил Терзиев вече призна, че реорганизацията на автомобилното движение при НДК е изпълнено без предварителна комуникация с жителите на района, които от около две седмици всяка вечер протестират на кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Фритьоф Нансен“. „Отчетено е като комуникационна грешка това, че анализ и работна група не бяха сформирани преди реорганизацията на бул. „Патриарх Евтимий“, заяви той, цитиран от БГНЕС.

Кметът пояснява, че в бъдеще подобни реорганизации ще се правят след информиране на засегнатите. „Взели сме си поуки и всеки един следващ проект ще го направим по различен начин, за да няма изненадани и такова напрежение. Разликите ще ги видите през следващите месеци“, увери Терзиев.

Днес от розовата група на ПП-ДБ-СС в общинския съвет поясниха, че работна група ще анализира новата транспортна схема при НДК през следващите три месеца. „Когато има диалог и всички седнем на една маса, ще вземем решение. Ние се ангажирахме да създадем група, в която да има представители на гражданите, както и експерти. Всичко е за гражданите на София“, категоричен бе кметът.

Васко Ухото подчерта, че коалицията има за цел да развива велотранспорта, градския транспорт, да няма задръствания и това по най-минимален начин да засяга паркоместата. „Въпреки всички сътресения и някъде справедлив гняв на хората се радвам, че все пак следварително ще седнем и ще решим проблемите“, казва още кметът на София. Той увери, че няма риск велоалеите да бъдат премахнати.

Проверка по рама

Впоследствие във фейсбук Терзиев съобщи, че отправя покана към заинтересованите и експертни групи да се включат в конструктивната дискусия. „Допълнително ще обявим ден и място до края на седмицата“, написа той.

„От начало на проекта поставих четири приоритета като условие за реализацията му: изграждане на велоалеи, за да се развива веломрежата на София и да има градът алтернативни форми на придвижване; градският транспорт да се движи по разписание и да подобри услугата за гражданите; проектът да се реализира с минимална загуба на паркоместа до изграждане на алтернативи; проектът да не повлиява негативно на трафика в центъра“, коментира още Терзиев.

Материалът Добра новина за София! АССГ спря пътния ад на Васил Терзиев и Борис Бонев е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ