4.1 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Доц. д-р Антон Тонев – съветник на министъра: Имаме национален проблем със справянето с инсултите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Джипитата намаляват, концентрират се в големите градове и въпреки въвеждането на повече профилактични прегледи, резултатите не са толкова обнадеждаващи. Аз съм умерен песимист по отношение включването на общопрактикуващите лекари в скрининговите програми. Причината за това е, че личният лекар може да се докосне днес до 10 или 20 пациента.
Повече съм оптимист, ако успеем да влезем в личното дигитално пространство на всеки човек.

Затова залагам повече на информацията, която ще се изпраща като съобщения по телефона и ще е в лесно смилаем вид за хората.

В Министерството на здравеопазването заедно с „Информационно обслужване“ разработваме модул „Профилактичен календар“, чрез който пациентите ще може да получават съобщения за това какви скрининги се провеждат в даден момент или на какви профилактични прегледи имат право. Най-късно в началото на следващата година този модул ще бъде представен официално“, заяви доц. д-р Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването на Х-та годишна здравна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.
Реално, под 10% от практически здравите хора у нас мислят или търсят какъв скринингов метод могат да използват, който да бъде полезен спрямо опорни фактори, като възрастта например. Предстои промяна в парадигмата на предлагане на профилактичните прегледи.

„Скрининговите програми таргетират здрави хора и е време да започнем да продаваме профилактичния продукт на хора, които не са болни, за да можем да повишим ефективността на тези програми. Само масовото им приложение води до подобряване на резултатите от тези програми.
Имаме разговори с НАП 12-та здравна вноска да бъде върната на осигурения, ако е изпълнил съответните скринингови изследвания, които са посочени за него. Т.е., Коледните ни подаръци да бъдат за сметка на грижата ни за профилактиката – това ще бъде посланието.

Проверка по рама

В момента сме на незавидно място по отношение на лечението на инсултите. Започва развитието на програма за създаването на специализирани центрове за терапия при инсулт, която би трябвало да имитира това, което се случи в лечението на инфарктите, които намаляват през последните 15 години у нас. В момента имаме национален проблем със справянето с инсултите, статистиката е много тревожна, наистина“, призна доц. Тонев.
Маргарита Благоева

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ