2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Доц. д-р Васил Трайков: Инфарктите са само върхът на айсберга

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„За изминалите 10 години има огромна еволюция в медикаментозното лечение на сърдечните заболявания. Най-голям пробив беше създаването на възможност за навременното интервенционално лечение на инфаркта. Смъртността от инфаркт намалява поради това, че имаме изградена мрежа, специалисти и ресурс да третираме навреме пациентите с това заболяване, както и създаването на катетаризационни лаборатории, които да помогнат за ранното лечение на инфарктите. По брой катетаризационни процедури сме на 2-ро място в Европа в момента – това е голям успех за нас.
Но инфарктите са само върхът на айсберга – проблемът е да идентифицираме навреме тези хора, които са в опасност и по този начин да намалим техния сърдечносъдов риск, да не допускаме да се стига до инфаркт. Именно за тази цел е необходима стратегия за дейтвие. Има Европейски план за сърдечносъдово здраве, който трябва да бъде адаптиран и въведен в съответните държави, за да може да удовлетвори локалните нужди”, каза доц. д-р Васил Трайков – председател на Българското кардиологично дружество.

В този план не се включва само медицинската грижа, а и ролята на бизнеса, на институции, на академията, на общини. Във връзка с това е създаден и Европейски алианс за сърдечносъдово здраве, а нашите кардиолози от няколко години работят по този въпрос. В момента предстои да бъде създаден Български алианс по сърдечносъдово здраве. Този план включва на първо място, първична и вторична превенция. Това е изключително важен момент, който досега не е бил на ясен фокус.
„Разбира се, дигиталните технологии са изключително важни за реализирането на тези цели. Изкуственият интелект, според мен, не би заменил лекаря. Той би подпомогнал лекаря да взима по-добри решения по отношение на лечението. Разбира се, огромната част от плана се полага на ранната диагностика на различните сърдечносъдови заболявания. Рехабилитацията стои малко по-встрани до момента, но трябва да излезе на по-преден план.

Младите хора също трябва да влязат в нашето полезрение за профилактика на сърдечносъдови заболявания, не само възрастните или тези с различни хронични болести, които са рискови. В момента в България е 7 пъти по-вероятно човек да загине от инсулт, отколкото в Белгия – имаме още много работа. До 2030 г. искаме да редуцираме поне с 20% сърдечносъдовите заболявания у нас. Мерките трябва да бъдат насочени по-скоро към превенцията и ранната диагностика, отколкото към лечението, където вече се справяме много добре. За да сме в челната статистика по смъртност от сърдечносъдови заболявания проблемът е, че рискът от тях не е разпознат. Все още инфарктът понякога се счита за настинка и се лекува с хомеопатия, не се разпознава. Той отминава, но пораженията, които нанася, си остават”, обобщи специалистът.
Маргарита Благоева

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ