17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Доказано е: Най-здравословните зеленчуци са тези, за които никога не бихте се сетили

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Летният сезон предлага много и разнообразни зеленчуци на пазарите и истинската дилема е какво да изберете, за да получите най-доброто за парите си.
Наскоро научихме, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обяви, един от всички зеленчуци за най-здравословен.

Става въпрос за кресонът. Тази салата събра максималните 100 точки, следвана от: китайско зеле, манголд, цвекло и спанак.
Що се отнася до плодовете, CDC казва, че доматите са най-здравословни. Ботанически погледнато, те се считат за плод и са под номер 20 в списъка на CDC, поставяйки ги точно над лимоните.

Доматите са пълни с антиоксиданти, за които е известно, че помагат за защита срещу свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес и могат да играят роля в развитието на рак, диабет, сърдечни заболявания и други хронични състояния.
Това е най-опасният плод за хора с висока кръвна захар

Проверка по рама

Какво прави доматите толкова питателни?
Категоризацията на CDC на плодовете и зеленчуците се основава на количеството от 17 хранителни вещества в порция от 100 калории. Доматът е нискокалоричен плод, чийто хранителен профил е подобен на този на зеленчуците.

Един домат средно тежи 60 грама, съдържа само 12 калории и по-малко от три грама въглехидрати. Освен това е богат на ликопен, който му придава червения цвят.

„Консумирането на домати и продукти на базата на домати може да помогне за защитата на тялото от рак и сърдечни заболявания“, казва диетологът Шери Бергер, цитирайки проучване, публикувано през 2021 г. в списание Food Chemistry.
Тогава беше установено, че консумацията на домати и ликопен помага за предотвратяване на коронарна артериална болест, рак на стомаха, рак на простатата и мозъчно-съдови заболявания.

Доматите също са богати на витамини А и С, а можете да увеличите усвояването на ликопен, като комбинирате доматите със здравословни мазнини, като зехтин./Zdrave.to

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ