12.1 C
София
четвъртък, май 23, 2024

ДОКАЗАНО! Кирил Петков и Асен Василев рекетирали министър, и „бизнес ангел” на Иво Прокопиев в схемата (документ от РАЗПИТ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


„Беше ми наредено да правя каквото и както ми кажат, включително да ми подават фирмите, които да печелят поръчки от министерството“. Това признава на разпит бившият министър на електронното управление Александър Йоловски и безапелационно осветли рекетьорите Асен Василев и Кирил Петков, предаде „Гласове”.

По думите му над него е оказван натиск и е заплашван от страна на съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев, от депутата от „Да, България“ Божидар Божанов и от Васил Величков, приближен до съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, през годините съветник на множество министри, обявен за „бизнес ангел“ от „Капитал“ на Иво Прокопиев.

В продължение на шест месеца действащ министър в правителство на страна от Европейския съюз и семейството му са под охрана на Национална служба „Охрана“ (НСО) заради упражнен натиск и отправени заплахи във връзка с кадрови въпроси и разпределяне на публични средства.

Заплахите, според свидетелството на Йоловски, идват от собственото му правителство и депутати от мнозинството, което го е излъчило за министър. Александър Йоловски сам иска от държавата да бъде охраняван и разказва за заплахите към него на среща при председателя на парламента Росен Желязков. Поставянето на охрана на ексминистъра на електронното управление Александър Йоловски е решено от междуведомствен съвет по защита, в който влизат висши ръководители на МВР, ДАНС и НСО. 

Прокуратурата води разследване, но за момента няма дори информация дали авторите на заплахите – все политически лица, са разпитани. 

Проверка по рама

„Гласове“ се сдоби с протокол от разпита на „похитения“ вече бивш министър, който публикуваме в пълен обем. От документа са заличени лични данни, имената на търговско дружество и заведението, в което спрямо Йоловски са отправени заплахи и му е оказан натиск от лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и от депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов.

И ако досега публично бе известно последното, то за първи път става ясно, че притискането на бившия министър е започнало непосредствено след избора на правителството „Денков“ и е било в три етапа, като в тях има замесени и други публични фигури.

Разпитът на Александър Йоловски е проведен от прокурор от Софийска градска прокуратура на 29 октомври 2023 г. Започва в 11.00 часа преди обед и приключва минути преди 22.00 часа, като всичко изложено се съдържа на 11 страници. Бившият министър разказва подробно, че е поканен на поста лично от бившия премиер Николай Денков, който имал добри впечатления от предходната му работа като заместник-министър на електронното управление в правителството „Петков“.

В показанията Йоловски подробно описва своите виждания за развитие на електронното управление у нас. От сведенията се разбира, че като министър е смятал за правилно да разчита основно на капацитета на държавното дружество „Информационно обслужване“ АД, където преди това е и работил. Водещият мотив за това е по-ниската стойност на офертите, с които дружеството кандидатства при търгове, опитът и наличието на нужните експерти.

„Установих сериозни несъответствия в дейностите на МЕУ и Изпълнителна агенция „Инфраструктура на електронното управление“, заявява пред разследващите Йоловски. Сред най-сериозните проблеми се оказва липсата на служители в Центъра за наблюдение на киберсигурността, чиято задача е да осигурява денонощна превенция и защита от хакерски атаки над информационната инфраструктура на ключови държавни институции.

Заради това Александър Йоловски решава, че може да използва услугите на държавната фирма „Информационно обслужване“, която също разполага с оперативен център за мониторинг. 

Магазин за Акумулатори

Етап 1.0 – „мек натиск“

„Предвид необходимостта от решение на Министерския съвет трябваше да проведа разговор с Васил Величков, който предстоеше да бъде назначен за съветник на премиера Денков по въпроси, свързани с електронното управление, както и с Божидар Божанов, действащ народен представител и експерт в тази област. Бях насочен към тях от Иван Модев – началник на кабинета на министър-председателя“, заявява Йоловски, с което дава да се разбере, че бившият премиер е бил запознат със случващото се в ресора. 

Интересен детайл е, че срещата на министъра на електронното управление Александър Йоловски не се провежда в министерството, каквато е обичайната практика. Вместо това министърът отива на крака в офиса на частната фирма на бъдещия съветник на премиера – Васил Величков, като там присъства и депутатът Божидар Божанов.

Йоловски посочва, че се познава Величков и Божанов от десет години, когато двамата са били съветници – Величков на Илияна Цанова (бивш вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки), както и на Румяна Бъчварова (бивш вътрешен министър). Божанов също е бил съветник на Румяна Бъчварова, в чийто ресор беше държавната администрация и електронното управление.

Материалът ДОКАЗАНО! Кирил Петков и Асен Василев рекетирали министър, и „бизнес ангел” на Иво Прокопиев в схемата (документ от РАЗПИТ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ