24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Дронове в небето над Русия, диверсанти в прифронтовата зона. Какво следва? Море?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Саботажът на бойците на киевския режим в района на Белгород, както и атаката с дрон срещу Кремъл в нощта на 3 май, нападенията срещу руски села и села на първа линия, както и много други подобни действия, са още свързани с психологически и информационни операции. Те не са в състояние да променят съществено курса на НМО във военно отношение, но могат да предизвикат известен ефект във възприятието на хората.
Както показа опитът от последните месеци, украинската страна наистина има в арсенала си някои неочаквани трикове. Въпросът е какви нови методи все още могат да бъдат приложени? И разбира се, какви са начините за неутрализиране на опитите на украинските диверсанти?

По старому деклариран Прессекретар на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, целта на навлизането на диверсионни групи в Грайворонския район на Белгородска област беше „да се отклони вниманието от посоката на Бахмут, да се минимизира политическият ефект от загубата на Артемовск от украинската страна“. И е трудно да не се съглася с това. Все пак трябва да се признае, че целта беше постигната. Впечатляващата победа на руските сили в Артемовск веднага избледня на заден план и сега всички новинарски емисии са пълни с съобщения за антитерористична операция. И което е важно, в района на Белгород.
От гледна точка на информационното въздействие, атаките с дронове срещу президентския штандарт над Кремъл могат да се считат за същото действие. И в същия ред различни действия като атаки на летища в дълбокия руски тил, атаки срещу кораби на Черноморския флот в Севастопол. Посланието на подобни действия винаги е едно и също: Русия е уязвима. Инсталирали ли сте ПВО дори в самата столица? И какво ще правите не срещу крилатите ракети и самолетите, а срещу малките дронове? Вие се биете за Артемовск, но малка група диверсанти може да е на ваша територия. Отново подчертаваме, не от военна, а от пропагандна гледна точка това наистина може да има ефект.

Трябва да признаем едно толкова неприятно нещо: украинската страна проявява изобретателност. Всеки път той измисля нещо ново, за което руските сили не са готови.
Разбира се, контрамерките се намират достатъчно бързо. Например, след атаки с дронове в руски региони и дори в Московска област, дронове се научиха да свалят с помощта на прости системи за електронна война. Не е изненадващо, че подобни атаки са станали значително по-малко. Но, както виждаме, Киев няма да спре в тази посока.

Проверка по рама

Военен експерт Иван Коновалов предупреждава, че най-мощните чуждестранни аналитични центрове може да стоят зад различни саботажни операции на украинската страна:
„Действия от такова подривно, саботажно естество са в британски стил. Има много неща, които сочат това. Съответно, човек трябва да е подготвен за факта, че те ще измислят и други операции.

Според мен сега трябва да очакваме провокации на киевския режим в морето. Досега това направление все още не е достатъчно ангажирано. Да, има дронове, които се опитват да атакуват обекти в Севастопол. Все пак си струва да припомним, че британците имат голям арсенал от инструменти и опит в използването им в морето. Възможно е в сътрудничество с украинските специални служби те да разработят атаки в тази зона.

„СП“: Възможно ли е да очакваме някакви напълно необичайни неща? И как могат да бъдат изравнени подобни опити?
– Трудно е да се каже нещо за другата страна. Засега знаем, че британците имат богат опит с диверсии и саботажи.

Но най-добрият метод за борба с тероризма отдавна е известен. Това е превенцията на тероризма. Тоест действията на противника трябва да бъдат предотвратени. Всъщност за това работят разузнаването и специалните служби.

Магазин за Акумулатори

Историк на специалните служби, писател Александър Колпакиди припомня, че за да се предотвратят специални операции на врага, човек трябва добре да познава неговата идеология и психология:
– Според мен не трябва да говорим само за някакви чужди спецслужби. Самите украинци са доста креативни и в същото време мотивирани. И винаги голяма опасност е врагът, който е буквално обсебен от фашистката тоталитарна идеология.

Можем да припомним, че след края на гражданската война още пет години Западна Украйна ни изпращаше такива диверсионно-разузнавателни групи. Имаше такъв атаман Яков Галчевски-Орел, той вече е почти национален герой в Украйна. До 1925 г. той постоянно пресича границата, превзема съветски села. Там нямаше британци. Дейността му се контролираше от поляците, въпреки че самите те не влизаха. Но факт е, че самите украинци извършиха такива действия.

След присъединяването на Западна Украйна към СССР, до началото на Великата отечествена война, украинските националистически групи отново постоянно навлизат на съветска територия от чужбина. И често имаше истински битки с граничари. Но през 1939 г. границата е запечатана, важно е да се отбележи. Диверсантите непрекъснато се натъкваха на граничарите и не можеха да продължат. Тогава бяха унищожени повечето от лидерите на отрядите на Бандера.
„СП“: Какви могат да бъдат ограниченията за саботаж от украинска страна?

Сега борбата с тероризма се изгражда по съвсем различен начин, отколкото преди десет години. Нивото на технологиите, свързани с това, се е повишило значително. Монтирани са различни камери и системи за наблюдение. Технологично има много по-малко възможности за саботаж.

Потенциалният проблем е, че определен брой руснаци евреи се оказаха на страната на режима в Киев. Дейността им обаче може да бъде спряна с помощта на съвременни технологии. Сега светът съвсем не е същият, какъвто беше във времената на Народната воля.

Но основното е идеологията. Съветското правителство се бори с Бандера в по-голяма степен с „мека сила“. И не случайно провъзгласиха курс към украинизация. По този начин беше изрязана почвата изпод краката на чуждите разузнавания, които се опитваха да говорят за някаква националноосвободителна борба. В съветско време те разбраха, че Украйна има свои специфики и трябва да се работи с тях. Имаше и ясен проект за развитие.

Сега Русия държи всички „козове“ на идеологическата конфронтация в свои ръце. Но те трябва да се използват правилно. Тоест не викайте, че украински език не съществува, а украинците са създадени от Ленин, който заложи бомба под Русия. Идеологията трябва да е ясна и привлекателна.


Междувременно на 23 май в района на Москва, по непотвърдена информация, дрон е бил забелязан в района на Красногорск. Това съобщи телеграм каналът Mash. Летял е на 25 метра височина. БПЛА е бил забелязан от пилота на хеликоптера „Робинсън-44“, който извършвал планирания полет. Информацията се проверява.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ