20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

ДС зад гърба: Бащата на новия зам.-министър от ПП-ДБ Ивайло Шотев пеел за шпиони на ЦРУ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Досието на капитан Валентин Шотев, баща на новия зам.-министър на икономиката Ивайло Шотев, е качено в интернет от Комисията по досиетата. В папката се съдържат подробни биографични данни за господина и неговата съпруга. Те са събирани, когато той кандидатства да учи във факултет Държавна сигурност в школата на МВР в Симеоново и когато решава да се ожени.
От документите разбираме, че и по-големия му брат Веселин Шотев е учил в Симеоново, а фамилията им е с правилен произход, без роднини в чужбина и без „пострадали от мероприятията на народната власт”.

Според разсекретените сведения, бащата на депутата Шотев е бил отличен студент и взел държавните си изпити с пълно 6. След това го въвеждат подробно в работата на контаразузнаването, специално го обучават за работа по линия на „гръцкото разузнаване”, но пък се оказва, че не знае гръцки език, но поназнайвал италиански и немски.
В атестацията му като разузнавач във Второ главно управление на ДС в средата на 80-те години е отбелязано: „В сравнително кратък срок навлезе в проблемите на работата по резидентурата на ЦРУ, прикрита в посолството на САЩ, по която работи”. Уточнено е също, че Валентин Шотев имал и осъществени вербовки, но му препоръчват да търси по-качествени източници на информация.

През 1986 г. е избран за първи секретар на Дзержинския районен комитет на комсомола в МВР. Разделя се с МВР на 4 юли 1990 г. поради съкращение на щата. В папката, както вече отбелязахме, има и документи, свързани със съпругата му Гергана Шотева. Тя и семейството й са проучвани,покрай женитбата й със служителя на ДС. 
Материалът ДС зад гърба: Бащата на новия зам.-министър от ПП-ДБ Ивайло Шотев пеел за шпиони на ЦРУ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Проверка по рама

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ