13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Джипът на Димитър Чонгов, ползван от полицейски шефове, се оказа дерегистриран

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Скандалът с джипа на бизнесмена Димитър Чонгов от с. Ново Лески, община Хаджидимово, който се оказа ,че бил ползван служебно от полицейски шефове, продължава да набира скорост. Бизнесменът бил уведомен от полицията да отиде вчера в 16.00 часа да си го вземе от гаража на ОДМВР – Благоевград. Когато отишъл заедно с адвокатката си Парашкева Зотева и вещо лице, където ги чакала комисия от полицията, се оказало, че лекият автомобил „Тойота“ е без номера.

„Регистрационните табели на автомобила са свалени. Има друг номер на шасито. При това положение аз не се съгласих да си получа колата“, заяви пред в. „Струма“ Димитър Чонгов, докато траеше огледът.

„Колата е дерегистрирана. Поради каква причина, ние не знаем. Шефът на КАТ – Благоевград , който също беше на огледа, заяви, че ще ни даде отговор до 9 май. Разбрахме се да бъде направен повторен оглед с вещи лица от двете страни на автомобила”, поясни след приключване на вчерашния оглед адвокат Парашкева Зотева. Дотогава джипът остава в гаража на полицията.

Лекият автомобил е иззет на 13 август 2009 г. от гоцеделчевските полицаи след проверка, която установила, че номерът на рамата е изрязан и на негово място е залепена планка с друг номер. Започнало разследване за престъпление по чл. 345а, ал. 1 от НК, но тъй като извършителят не бил разкрит, на 6 февруари 2012 г. делото е прекратено с постановление на наблюдаващия прокурор поради изтекла давност. В същото постановление джипът е отнет в полза на държавата. Едва през октомври 2022 г. прокурорското постановление било отменено с окончателно съдебно решение и Димитър Чонгов предприел действия по законовия ред, за да си върне обратно джипа от полицията. От там обаче отказали да му го върнат, поради което той подал сигнал до министъра на МВР, до омбудсмана и до Окръжна прокуратура – Благоевград.

Докато траела цялата сага, той бил глобен за неплатени винетки и гражданска отговорност на джипа, който от 2015 г. се ползвал служебно от директорите на ОДМВР – Благоевград. Наложило му се да обжалва санкциите, които впоследствие са отменени от съда.

На 16 май 2022 г. Чонгов получил писмо от ОДМВР – Кюстендил, че има наложени глоби по 9 фиша за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Проверка по рама

„Проведох лична среща с директора на ОДМВР – Благоевград комисар Георги Кандев на 22 ноември 2022 г., в която участва и моят адвокат Парашкева Зотева. При разговора полицейският директор заяви, че само министърът може да вземе решение за джипа и отказа да ми го върне. Парадоксалното е, че въпреки че има окончателно съдебно решение и талонът на автомобила е у мен, отказаха да ми го върнат”, заяви преди седмица Димитър Чонгов.

На срещата преди 6 месеца Чонгов видял в двора на полицията джипа си с оригиналните номера – Е 9697 ВР. Цялата хронология по случая той бе описал в сигнал до вътрешния министър. Официалната реакция по случая на полицията беше, че са предприети действия за връщане на лекия автомобил.

Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ