32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Една добра домакиня издаде на цяла България как да приготвим изумителни пържени картофки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кой може да удържи на аромата им? Винаги мислим това за пържените картофки – че дори и да сме наясно, че не са диетично правилни, няма сила, която да ни откаже от техния блажен вкус. И няма нищо по-приятно от това да си ги готвиш от време на време. Кое прави повичката приятна? Разбира се, вкусни пържени картофки в неделя следобед. В крайна сметка, сигурно е, че консумацията на пържени картофки няколко пъти в месеца не е толкова вредно за тялото ви. А ако се упражняваме от време на време и внимаваме за изрядната ни форма, можем да ги ядем още по-често.

Да приготвиш хрупкави пържени картофки обаче не се отдава на всеки. И понякога се изненадваме, че на пръв поглед всичко ни изглежда просто, а не стават с вкуса, който ни се иска. Или са прегорели твърде много, или в сърцевината са останали твърди. А по правило имаме хора от семейството, които някак знаят как да ги правят и дори са известни в кухнята с тях. Затова често обявяваме на всеослушание – ядат ми се пържените картофки на баба. В заведенията пък нещата са на шанс. Понякога са станали приятни, друг път са твърди и не са от най-хубавите. Да не говорим за веригите за бърза храна – именно на това място пък са далеч от хубавия вкус и аромат. Седмици наред не се развалят, което означава и че са недобри за здравето.

Затова, тук може да се научим да приготвяме пържени картофки по правилния начин. А цаката е в едно-единствено нещо, което далеч не всички домакини прилагат. Ако вкарате в работа този трик, пържените ви картофки винаги ще се получават неимоверно вкусни и радващи небцето. Всички ще си падат по тях и ще молят за още, моментално от тигана. Ще се учудите като научите колко лесна е тайната. Ето и нея:

МОМЕНТАЛНО след като нарежете пържените картофки, ги поставете в голяма купа с много студена вода, но с прибавена супена лъжица СОК ОТ ЛИМОН. По този начин картофите се получават много по-вкусни и впрочем по-полезни. Изпържват се хармонично и изглеждат със златен загар. И освен това не залепват един с други.

Ако си поставите за цел вашите картофки да се получат абсолютно вкусни, запазете ги около ДВА ЧАСА във водата. А ако сте на зор с времето 40 минути пак ще свършат работа.

Ето още няколко подходящи за всяка домакиня тайни:

Проверка по рама

• Разберете, че не всички сортове са оптимални за максималния вкус. Картофите с голямо съдържание на нишесте е по-разумно да вкарате в употреба за направата на пюре, защото те не предизвикват тази съвършена загоряла коричка.

• Добрите домакини съветват да сложите в торбата от магазина картофи с червена или жълта кора. Белите сортове често покафеняват след като ги обелите. Изберете едри с правилен овал картофи с плътна кора, които не са с видими увреждания.

•Правилният тиган също е от решаващо значение при готвенете на пържени картофи! Високото качество картофки се слагат в чугунен тиган. Той има дебели стени, затопля се по-продължително и пази високата температура за по-дълъг период.

А от масовата трапезна посуда си купете тиганът уок. Той пържи перфектно и не поглъща много олио.

И преди да приключим – картофките се солят добре 5-6 минути преди да станат готови. Солта задържа влагата и ако сложите сол на картофите, когато са в самото начало, те ще бъдат мокри и светкавично ще залепнат за дъното на тигана.

Консумирайте с радост и добра компания!

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ